Notícia

Presentacions del Fòrum d’ONG per al patrimoni cultural immaterial

Patrimoni Immaterial

El Masnou (el divendres 8 de maig) i Girona (el dimarts següent) seran les primeres poblacions catalanes que acolliran les de presentacions de la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, que se celebrarà del 6 al 13 de juny a Santa Susanna (Maresme).

Aquestes presentacions al territori són gratuïtes i obertes a tothom i tenen la vocació d’apropar als estudiosos i associacions catalanes que treballen en el camp del patrimoni immaterial cultural alguns dels conceptes que es debatran durant la segona setmana de juny a la Conferència Internacional d’ONG. “L’aplicació de la Convenció per al patrimoni immaterial cultural és una qüestió que ve de nou, i doncs, cal ajudar a marcar un terreny de joc on les entitats, els estudiosos i l’administració pública es posin d’acord per a delimitar i alhora sumar esforços en la feina de tots”, exposa Antoni Carné, coordinador de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, confederació organitzadora de la trobada, que aglutina diverses federacions de cultura popular com ara geganters, falcons, ball de diables, entre d’altres.

Així doncs, el fet que la Conferència Internacional a Santa Susanna reunirà un bon número d’ONG acreditades per la UNESCO (Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura) no significa que la trobada sigui aliena a les entitats i especialistes que treballen en aquest àmbit des de Catalunya. És per això que el divendres 8 de maig es du a terme la primera de les presentacions a casa nostra, al Masnou a la Biblioteca Joan Corominas (C/ Josep Pujadas Truch, 1) a les 19 h, amb la presència de Josep Viana, President de l'ENS, Carné com a coordinador de l'ENS, Dolors Reig, presidenta de la Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO (FCACU), Gisela Mohr, presidenta de l'associació UNESCO El Masnou i Lluís Garcia Petit, arqueòleg i expert en patrimoni cultural. El dimarts 12 de maig es durà a terme a les 19h la presentació a Girona, a la Sala Rafel Masó de la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (Pl. de la Catedral, 8), on a la presència de Viana, Carné i Reig s'hi sumarà la de Joaquim Nadal, director de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural. 
 
“Hem de fer una tasca de pedagogia i una manera de començar és familiaritzar les entitats de la cultura popular amb la Convenció del Patrimoni Immaterial Cultural, per tal que puguin treballar millor i emparats amb els valors de la Convenció”, afegeix Carné. Sobre el paper dels especialistes catalans, el coordinador de l’ENS fa una crida a la seva participació, ja que a la Conferència Internacional es posaran de manifest les relacions d'antropòlegs i d’altres estudiosos amb les ONG acreditades per a la Convenció, i la interrelació de tots ells amb les administracions. “La voluntat de la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural es trobar un denominador comú a les tasques de tots", resumeix Carné.
 
Per últim, Carné indica quatre objectius principals de la Conferència: “Conèixer propostes de treball internacional en l’àmbit del patrimoni immaterial cultural, en segon lloc, que les entitats i especialistes catalans coneguin la magnitud de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural; en tercer lloc, que es reconegui internacionalment l’aposta clara de Catalunya per seguir els principis d’aquest acord i, en un quart lloc, la trobada pot obrir una porta a crear una Taula de treball establerta a Catalunya que canalitzi i doni sortida als esforços que es duen a terme en aquest àmbit”.

Organitzats per l'ENS de l'Associacionisme Cultural Català, La Federació Catalana d’Associacions i Clubs UNESCO (FCACU), l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural i la col·laboració de les  Associacions UNESCO del Masnou i Girona, aquests dos actes de presentació, al Masnou i a Girona, són els primers d'una sèrie de trobades que pretenen apropar la 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades per a la salvaguarda del Patrimoni Immaterial Cultural.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article