Notícia

Un estudi per orientar-se en el bosc de les associacions a Barcelona

Associacionisme
El proper 9 d’abril al Palau Macaya de Barcelona, a les 18.30h es presenta el Panoràmic 2014 de les Associacions a Barcelona, un treball tècnic ambiciós i complex, amb la participació de les pròpies federacions i associacions en el procés de recollida de la informació.

El coneixement sobre les organitzacions no lucratives, la seva activitat i impacte sempre és complexa. És un teixit ampli, de proximitat i que aporta un gran valor a la societat, però aquesta mateixa capil·laritat provoca una certa invisibilitat global del mateix. Coneixem i valorem les entitats més properes “l’arbre” però costa apreciar el valor global del compromís que suposen aquestes organitzacions “el bosc”. És per aquest motiu que la publicació del Panoràmic 2014 de les Associacions a Barcelona pretén ser una eina que ajudi l’orientació en aquest risc bosc.

Sota la coordinació del Consell d’Associacions de Barcelona i en col·laboració amb la Fundació Ferrer i Guàrdia, la Fundació “La Caixa”, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya,  l’estudi és fruit d’una recerca pionera, capaç d’oferir per primera vegada una visió transversal del que representa el compromís associatiu a la ciutat de Barcelona, donant visibilitat de manera conjunta a totes les tipologies d’entitats existents (culturals, juvenils, socials, educatives, comunitàries, esportives…).

S’ha capitalitzat l’experiència de gairebé 15 anys fent recerca sobre organitzacions no lucratives, en un nou projecte que va més enllà de la recerca, centrat en la utilitat. Aquesta edició inicial, amb una alta participació, ha estat centrada a la ciutat de Barcelona i aporta el valor d’integrar, per primera vegada, una visió conjunta sobre el compromís de la ciutadania organitzada. Els seus responsables argumenten que amb el treball han volgut “superar les visions temàtiques (per àmbits d’actuació) que han predominat durant anys i oferir una visió panoràmica” per tal de mostrar la rellevància de l’associacionisme per a la societat i el valor que aporta.

La llavor d’El Llibre Blanc

Cal situar la publicació del Panoràmic 2014 de les Associacions a Barcelona dins la llavor que va significar fa deu anys la publicació del Llibre Blanc del Tercer Sector Cívico-Social a Catalunya, realitzat pel mateix equip que després va fundar l’Observatori del Tercer Sector, que va ser la primera gran recerca que es va realitzar sobre les entitats socials. Va servir per cartografiar el Tercer Sector Social i identificar els reptes que afrontaven les entitats.

A l’acte del Palau Macaya (Passeig de Sant Joan 108, Barcelona) a les 18.30h es presentarà El Panoràmic 2014, en un acte obert on els assistents rebran un exemplar del llibre. Els interessats es poden inscriure en el següent web.

Per a més informació sobre el projecte, podeu consultar la web que s’ha habilitat amb tota la informació referent a l’estudi.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article