Notícia

Gegants de paper, gegants dibuixats, a Teià

Gegants

L’exposició Gegants de paper s’inaugura el divendres 10 d’abril, a les 20h, amb els caricaturistes Toni Batllori ‘Toni’ i Jaume Capdevila ‘Kap’, que seran presents al centre cultural La Unió de Teià.

La mostra, que es podrà visitar del 10 al 26 d’abril, està dedicada als grans il·lustradors-ninotaires de finals del segle XIX i principi del segle XX (Padró, Llaverias, Picarol, Cornet, Junceda, etc...), que van plasmar amb el seu traç sàtires còmiques sobre la vida social, cultural i política del moment, tot aprofitant la figura dels gegants, a través dels setmanaris de l’època, com L’Esquella de la Torratxa, La Campana de Gràcia, Cu-Cut, La Tomasa i altres.

L’estada de l’exposició Gegants de paper, que va iniciar el seu periple l’any 2011, a Teià s’emmarca dins dels actes commemoratius del centenari del naixement del ninotaire Antoni Batllori i Jofré. I és per això que l’exposició anirà acompanyada de documents originals del Fons Batllori, amb seu a Teià, i de la Colla de Geganters de Rubí. De manera que els visitants al centre cultural La Unió de Teià (Maresme), gaudiran de l’exposició amb els extres de diversos documents originals de l’època com una auca del segle XIX, i publicacions com el Cu-Cut, L’Esquella de la Torratxa, i altres elements procedents del Font Batllori de Teià, fons que conserva més de dues mil peces entre objectes i dibuixos.
 
Per a la inauguració de l’exposició, el divendres 10 d’abril, s’ha comptat amb Toni Batllori, fill d’Antoni Batllori i Jofré, que actualment col·labora amb La Vanguardia, amb les seves vinyetes Ninots que analitzen la política en clau satírica i en Jaume Capdevila Kap, que també des de les pàgines d’aquest diari ofereix la seva visió de la realitat, i que acaba de publicar un llibre homenatge al també ninotaire Perich (El Perich sense caducitat).
 
Organitzada per l’Ajuntament de Teià, l’exposició Gegants de paper, de la qual la Colla de Geganters de Rubí són els promotors, és una bona eina per conèixer com la figura dels gegants ha estat vehicle per satiritzar la vida de fa més de 100 anys, a més, permet transportar el públic als hàbits i al context d’una època que es percep llunyana en el temps. 

Comentaris

Josefina Hinojosa Cap de Colla dels Geganters de Rubí Rubì
2.

Estem molt contents de que la nostra exposició pogui se vista arreu de Catalunya, es bonica i molt interesant, gracies per la vostra participació.

Josefina Hinojosa Cap de Colla dels Geganters de Rubí Rubì
1.

Estem molt contents de que la nostra exposició sigui seguida per molts poples de Catalunya, es molt interesant i bonica, gracies a tots per el seu interes per tenir.la

Comenta aquest article