Notícia

Un llibre repassa la contribució dels ateneus a l’associacionisme

Publicacions

Ateneus: cultura i llibertat de Ramon Arnabat i Xavier Ferré presentaran el llibre a l’Ateneu Barcelonès el dijous 26 de març a les 19h, a la sala Bohigas.

Amb el subtítol ’”Associacionisme a la Catalunya contemporània, l’obra analitza els ateneus des d’una vessant antropològica i sociològica, fruit d’un any de treball en què els autors, Arnabat i Ferré, han estudiat el moviment associatiu des de l’Edat Mitjana fins a l’actualitat, destacant l’aportació dels ateneus a la formació de les classes més baixes. Historiadors de formació, els co-autors han recollit la trajectòria de centenars d’entitats lligades al teixit cultural (casinos, ateneus, orfeons, casals...), sempre amb la intenció d’extraure un sentit sociològic a través dels fets històrics.

Així doncs, el llibre remarca la centralitat dels ateneus en la voluntat de formar culturalment a les classes baixes per superar el determinisme social, tot tenint en compte la funció cohesionadora de totes aquestes entitats.  

El llibre, editat per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), amb la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona, es presentarà a l’Ateneu Barcelonès (Carrer Canuda, 6 de Barcelona) i a més dels autors hi serà present la periodista Imma Pulido, com a moderadora. L’acte és gratuït i obert al públic.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article