Notícia

La tradició oral del poble mapoyo, en perill d'extinció

Patrimoni Immaterial
Els relats orals que constitueixen la memòria col·lectiva del poble mapoyo, un grup ètnic que es troba ubicat a la comunitat indígena d'El Palomo, a Veneçuela, ha entrat a formar part de la llista del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO perquè es troben amenaçats de desaparició per l'emigració, la industrialització i el declivi de les estructures socials de la comunitat. Aquesta tradició està indissolublement vinculada a uns pocs indrets emplaçats a la Guaiana veneçolana, al llarg del riu Orinoco, que constitueixen els punts de referència simbòlics del territori ancestral d'aquest poble. Els dipositaris d'aquesta tradició oral narren els relats en el transcurs de les seves activitats quotidianes, i l'espai simbòlic resultant d'aquesta interacció s'ha convertit en l'element de referència d'una història viva que vincula els mapoyos amb el seu passat i el seu territori.
 
La tradició oral es refereix a l'estructura social, els coneixements, la cosmogonia i els episodis que han fet dels mapoyos uns participants legítims en el naixement de la República de Veneçuela. Actualment, els principals dipositaris de les tradicions orals i del seu simbolisme són els membres més ancians de la comunitat, però com avisa la UNESCO, diversos factors posen en perill la transmissió a les noves generacions: l'emigració dels joves mapoyos que esperen aconseguir millors oportunitats en el pla educatiu i econòmic, l'expansió de les indústries mineres i la influència del sistema públic d'educació formal en els joves mapoyos escolaritzats, que no fomenta l'ús de la seva llengua materna.
 
Entre les narracions que es transmeten a la comunitat, en destaca la d'un «suïcidi col·lectiu», que s'associa amb el turó conegut com Turó de les Pinyes i adverteix sobre les conseqüències de transgredir les normes socials durant un ritual. D'altres relats aborden les pràctiques xamàniques i ritus funeraris, l'origen del riu Orinoco i la seva importància per a la vida i els mitjans de producció de la comunitat.
 
Per a la UNESCO, la tradició oral de la comunitat mapoyo i els seus punts simbòlics de referència dins el territori ancestral són encara un element dinàmic que posseeix diverses funcions socioculturals, ja que és un vehicle de coneixement valuós per a la vida quotidiana que reforça el sentiment de pertinença i continuïtat dins d'un entorn físic en particular i fomenta la cohesió social i la solidaritat, alhora que consolida la seva única identitat ètnica i consciència de si mateix.

Comentaris

Amadeu Carbó Barcelona
1.

Algú s'ha parat a pensar en quin estat es troba la tradició oral catalana?? dels relats que van rebre els nostres avis menys de la meitat van arribar als nostres pares i a nosaltres quasi be cap.
Quantes rondalles i llegendes coneixem?? ben poques. Amb poc més d'una generació i mitja ha desaparegut un patrimoni molt interessant i ric.
Pensem-hi.

Comenta aquest article