Notícia

Commemorar la intuïció de Joan Amades de salvar la cultura popular

El dijous 19 de març a la Casa de l’Ardiaca de Barcelona es presentarà en roda de premsa els actes programats pel 125è aniversari del naixement del folklorista Joan Amades.

La presentació del 125è aniversari Amades serà el punt de sortida d’un any en què es realitzaran una sèrie d’activitats que combinaran la divulgació de la figura d’Amades, i també la investigació sobre els seus estudis en cultura popular. El dijous 19 de març es presentarà també la publicació del llibre infantil Petita Història de Joan Amades (editorial Mediterrània), il·lustrat per Pilarín Bayés i amb els textos d’Antoni Serés.

“Sense Joan Amades la nostra identitat festiva catalana no seria la mateixa, ja que s’ha reconstruït a través dels materials que Amades va recopilar”, valora Amadeu Carbó, president de l’Associació Cultural Joan Amades, la importància del seu llegat. El folklorista, nascut el 1890 i mort el 1959, va dedicar grans esforços a recollir l’oralitat popular i la tradició festiva catalana, donant-hi testimoni a través d’una gran producció de llibres, amb el cim dels cinc volums del Costumari Català (1950 – 1956), fruit d’una col·laboració amb la UNESCO que el va comissionar per recopilar tot el corpus bibliogràfic del folklore català. “Amades va tenir la intuïció que vivia un moment de canvi de la forma de vida tradicional, i per això va començar a recollir tant material etnogràfic com li va ser possible”, afegeix Carbó.

Aconseguir la suma de complicitats

El plantejament del 125è aniversari Amades és crear complicitats amb entitats i federacions d’arreu dels països catalans. “Des de l’Associació [Cultural Joan Amades] volem que el teixit associatiu es faci seva la commemoració, que arribi a tot el territori; sabem com comença el programa, però no com acabarà, tenim el convenciment que moltes entitats contribuiran a fer gran el 125è aniversari”, matisa Carbó. Així doncs, seguint aquesta filosofia, a banda del llibre il·lustrat per Pilarín, es treballa en l’edició d’un monogràfic de la revista Canemàs, impulsada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, on hi figuraran les aportacions de diversos autors a la figura del folklorista. L’exposició Joan Amades, la memòria del poble arribarà a molts punts del territori, a través de la col·laboració entre d’altres del Museu Etnològic, de l’ICUB i de la Fundació La Roda, que aquesta última portarà l’exposició pels 45 municipis on té presència.

A això se sumarà la presència del 125è aniversari a Tori, a través de l’Aplec Internacional organitzat per Adifolk a la ciutat italiana, entre d’altres actes de divulgació. En l’àmbit d’investigació se celebrarà al mes de juliol el 2n Campus Joan Amades de la Cultura Tradicional i Popular a Sant Quintí de Mediona. El folklorista també serà el centre de diversos actes de l’Ebre Folk, el 3r Campus de Música i Ball Populars de les Terres de l’Ebre; i l’escola de música tradicional ebrenca lo Canalero també hi dedicarà diverses activitats.

“I moltes coses més que se sabran a la presentació d’aquest 125è aniversari que serà molt especial”, convida Amadeu Carbó l’assistència de tots els interessats el dijous 19 de març a la Casa de l’Ardiaca (C/ Santa Llúcia 1, Barcelona), per descobrir els actes de la commemoració.

Comentaris

Amadeu Carbó Barcelona
2.

Un incís o aclariment, El Costumari va ser una iniciativa editorial de Salvat Editors que re te a veure amb l'UNESCO. La relació de Amades amb UNESCO rau en una col·laboració que pretenia recollir el corpus rondallístic català que restar inacabat degut a la mort del folklorista.

Xavi
1.

Llàstima que es mencioni la dimensió esperantista de Joan Amades. Durant un període de la seva vida, va ser la seva principal dedicació. En tot cas, ànims i enhorabona amb la commemoració!

Comenta aquest article