Notícia

Tot a punt per gaudir de Sant Medir

Aplecs i festes

El pagès més venerat de Barcelona i Sant Cugat del Vallès va viure cap a principis del segle IV a la vall de Gausac, a la serra de Collserola. Sant Medir probablement mai no va existir i és fruit de la barreja de llegendes i personatges reals, però el que sí que és real és que cada 3 de març la seva llegenda convertida en festa arrossega al carrer milers de persones, grans i petits, disposats a omplir el sarró de caramels i llaminadures que es llancen des de cavalls, carrosses i camions. La festa grossa es fa a tres barris de Barcelona: Gràcia, Sarrià i Sant Gervasi. La Bordeta també la celebra, però el diumenge següent a la festivitat, que enguany s’escau el 8 de març.
 
Però què rememora aquesta festa? Doncs el cert és que un assassinat... Quan Sant Medir vivia tranquil·lament a la serra, un dia va presentar-s'hi el bisbe de Barcelona, que fugia dels romans per l'antic camí de Barcino, en direcció a Sant Cugat. El pagès plantava faves quan va ser sorprès per la presència de l'eclesiàstic, que li va explicar el motiu de la seva fugida i, decidit a morir per la fe de Jesucrist, li va demanar que si els romans preguntaven per ell, els digués la veritat. Quan el bisbe va marxar, les llavors de les faves van créixer miraculosament i van florir com si fes mesos que s'havien plantat. En arribar els romans, Sant Medir, efectivament, els va dir que havia vist el bisbe. Es van pensar que feia befa i protegia el bisbe, i van decidir endur-se'l. El bisbe i el pagès van ser capturats i martiritzats, i finalment, Sant Medir va acabar degollat.
 
Cada 3 de març, els barcelonins recorden aquest pagès amb l'ajuda de moltes colles. Enguany hi participen vint-i-cinc agrupacions, algunes de les quals molt antigues, que preparen les muntures i els carruatges als seus locals socials per sortir en cercavila a les 10.00h pels barris i després anar en romiatge a l’aplec de l’ermita de Sant Medir, situada al bell mig de la serra de Collserola.
 
La segona part de la festa es fa al vespre i és la famosa cercavila on les colles llancen llepolies. Enguany se’n faran dues: a Sarrià i a la Vila de Gràcia, la més concorreguda de totes. A les 18.30h les colles de Sarrià faran una desfilada en seguici pels carrers del barri, que anirà des del Desert de Sarrià fins a la plaça del Consell de la Vila. I a les 20.00h, una vintena d’agrupacions de Gràcia i de Sant Gervasi es col·locaran entre els carrers de Sant Salvador i Escorial per desfilar carrer Gran de Gràcia avall, fins als Jardins de Salvador Espriu. En aquesta cercavila festiva, on constantment ‘plouen’ caramels, es recorda la gesta de Josep Vidal Granés, l’impulsor de la festa, que el 1830 va desfilar pels carrers del barri muntat a cavall i repartint llaminadures.
 
La Federació de Colles de Sant Medir, l’entitat organitzadora de la festa, promou diversos concursos relacionats amb la celebració. El concurs de dibuix ‘Pinta Sant Medir’, el premi de relats ‘Explica’ns Sant Medir’ i el concurs de fotografia i d'Instagram.
 
I el diumenge dia 8 de març, Sant Medir arribarà al barri de la Bordeta. A les 10.30h es concentren  totes les colles en seguici al davant de la Parròquia de Sant Medir preparades per sortir encapçalades per la Colla la Parròquia de Sant Medir i la Orquestra Municipal de la Guàrdia Urbana Muntada. La cercavila passa pels carrers Constitució, Gavà, Alpens, Guadiana, Sants, Gayarre, Gavà, Constitució, Toledo, Manzanares, Andalusia, Riera de Tena, Viladecans, Corral i Amadeu Oller, i durant el trajecte també es llancen caramels i els espectadors regalen galetes i vi per endolcir el camí a les colles participants. Un cop finalitza la cercavila, les colles es reuneixen amb les seves banderes a la Parròquia de Sant Medir de Sants i celebren una missa en honor al Patró de la Festa i amb el repic de les campanes.
 
Trobareu el programa sencer de Sant Medir, fent clic aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article