Notícia

Cerimònia de purificació de joves a Uganda

Patrimoni Immaterial
A Uganda se celebra un ritual per reforçar la masculinitat a nois que suposadament l’han perdut com a conseqüència de l'incompliment de certes normes. Sens dubte, una pràctica que no seria entesa a la nostra societat, però que al nord d'aquest país, concretament en vuit districtes rurals de Lango, es viu amb normalitat. Quan es detecta que un jove pot haver perdut la seva masculinitat, tota la comunitat treballa per preparar la cerimònia ritual, on cada familiar de l'afectat desenvolupa un rol i on el veïnat és convidat a celebrar el final del ritual amb danses i festes al carrer.
 
El ritual comença quan la mare es reclou a casa amb el seu fill, com si aquest fos un nadó acabat de néixer. En aquest sentit, reben les atencions i els preparatius necessaris de part de les seves àvies, que els alimenten i els vesteixen com si fossin els primers dies de vida, fins al punt que el jove menja farinetes elaborades amb mill durant tres dies, servides sense sucre per estimular les hormones.
 
Tres dies després, la mare i el fill surten de casa i s'asseuen a la porta acompanyats per un cosí patern. Es tallen els cabells del noi i es barregen amb mantega de karité per tal de trenar-los en forma de cordons que es lligaran al coll, els canells i la cintura del jove. Amb els cordons que sobren es fa una bola que es llança contra la mare, el cosí patern i el jove. Després se'ls empastifa amb la mantega i se'ls serveix un menjar format per pasta, pa i beguda de llevat. És en aquest moment que comencen les manifestacions d'alegria amb cants i danses que confirmaran que el jove ha recuperat la seva masculinitat. Per a aquesta comunitat, la cerimònia propicia la reconciliació del jove amb la societat. Després del ritual, es considera que aquest jove pot ser un potencial futur marit, i per tant, pot donar lloc a noves vides, i esdevenir un líder de la comunitat
 
 Per a la comunitat de Lango, el ritual del restabliment de la masculinitat és vist com “una prolongació de la vida tant en l'espai com en el temps, perquè permet la reproducció d'altres vides, un fet que reforça la confiança entre el jove i la seva mare, i dóna esperança a la comunitat sobre la seva continuïtat cultural i social, de manera que els coneixements i les tradicions es transmeten oralment entre les mares més grans i les més joves per observació durant els rituals de casament practicats per les dones de més edat de cada poble”, explica la UNESCO en el seu informe de declaració de Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, en què també avisa que aquesta pràctica “està perdent espai, perquè molts dels seus dipositaris tenen una edat avançada, i d'altra banda, pensen que és millor mantenir aquest ritual en secret perquè podrien incórrer en excomunicació”.

Vegeu un vídeo del ritual, fent clic aquí

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article