Notícia

L’ENS amb el manifest en desacord a la Llei estatal d’Impost de Societats

Associacionisme

La confederació de l’associacionisme i cultura popular s’inclou entre les catorze federacions de Catalunya que demanen el desenvolupament d’un nou marc fiscal per les associacions.
 
La publicació de la Llei estatal27/2014 sobre l’Impost de Societats, que es va aprovar a finals de 2014, implica que les associacions hauran de presentar la declaració de l'impost de societats sense cap excepció l'any 2016, a partir de l'exercici 2015. La principal novetat de la norma és que s’eliminen els supòsits que eximien d'aquesta presentació una part significativa d'entitats.

Davant d’això, catorze federacions i plataformes d'associacions, entre les quals s’inclou l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, han elaborat un posicionament conjunt per manifestar el seu descord amb la Llei 27/2014 que tracta les associacions de forma anàloga a una societat mercantil. La suma de les federacions, representatives de diferents àmbits, aglutina la major part de l'associacionisme de Catalunya. Aquestes catorze entitats han treballat els efectes de la llei i elaborat el posicionament conjunt en el marc de la Xarxa d'Associacionisme de Catalunya, espai en el qual participen.

Per les entitats, la desaparició d'aquests supòsits d'exempció, no contribueix a la millora de la gestió, més aviat al contrari, fa cada cop més complexa la promoció de l’interès general i més difícil l'activitat de les associacions, per no dir que posa en risc de desaparició les entitats amb activitats més reduïdes. Per aquest motiu, fan una crida a les associacions i als poders públics per tal que defensin el manteniment dels supòsits d'exempció. Així mateix també demanen que es desenvolupi un nou marc fiscal per les associacions.

La principal novetat introduïda per la nova norma és que s’eliminen els supòsits que eximien d'aquesta presentació algunes entitats. Fins ara, les entitats parcialment exemptes no estaven obligades a presentar l’impost si no feien activitat econòmica i, a més, complien els requisits següents:
 
• Que els seus ingressos no superessin els 100.000 euros anuals.
• Que els seus ingressos sotmesos a retenció no superessin els 2.000 euros anuals.
• Que totes les rendes no exemptes que obtinguessin estiguessin sotmeses a retenció.
 
Les federacions signants reiteren el seu compromís vers l'absència total d'ànim de lucre, la democràcia interna, la transparència econòmica, i la sostenibilitat de les associacions tal com fa palès el decàleg del Codi Ètic de les Associacions de Barcelona com a eina de millora continua.

Subscriuen el posicionament la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya, la Federació d’Ateneus de Catalunya, el Consell d’Associacions de Barcelona, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, el Moviment Laic i Progressista, la Lafede.cat (Organitzacions per a la Justícia Global), la Confederació d'Associacions de Veïns de Catalunya, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya, l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, la Federació d'Associacions de Gent Gran de Catalunya, la Federació Catalana de Voluntariat Social, la Federació Ecologistes de Catalunya, la Xarxa de Voluntariat Ambiental de Catalunya i la Federació Catalana d'Entitats Corals.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article