Notícia

Les festes de Santa Eulàlia, la festa major d’hivern de Barcelona

Aplecs i festes

Les Festes de Santa Eulàlia cada cop més troben el seu lloc a la ciutat de Barcelona, per aquest motiu el cap de setmana es viurà com una autèntica festa major de la ciutat per diverses colles i entitats barcelonines, que aprofitaran aquestes dates per sortir al carrer i, en alguns casos presentar novetats. A continuació en fem un breu resum.

El tret de sortida es donarà el 6 de febrer a les 20h a la Plaça Sant Jaume amb ‘Els protocols de l’Àliga’, un seguici amb l’Àliga de la Ciutat, els Ministrers de la Ciutat, la Coronela de barcelona, les banderes de Santa Eulàlia, el Lleó de Barcelona, els grallers del Pi, els Gegants de Santa Maria del Mar, i també els grallers del Casc Antic i Trabucaires Perot Rocaguinarda.

Posteriorment, al mateix emplaçament de la Plaça Sant Jaume la Colla Jove de Barcelona i la Colla de Badalona aixecaran els primers castells il·luminats de la història. I a les 21h a la basílica de Santa Maria del Mar, ballarà l'Àliga de Barcelona.

Llum BCN. L’actuació dels castellers forma part de la iniciativa Llum BCN que enguany celebra la seva quarta edició, arran dels gran èxit d’anteriors edicions. Les nits dels dies 6, 7 i 8 de febrer els ciutadans podran passejar-se per diversos patis i racons de Ciutat Vella on hi haurà vint instal·lacions lumíniques, amb un interès estètic i poètic capaç de canviar la fesomia dels edificis més emblemàtics dels barri.

Ball de Bastons. El 7 de febrer es presentarà el Ball de Bastons de Barcelona, al qual s’hi afegiran les Colles del Ball de Bastons de Montblanc i d’Igualada. A les 12 del migdia a la Plaça de Catalunya, s’iniciarà un cercavila que finalitzarà a la Plaça Sant Jaume a les 13.30h i que servirà de presentació d’aquest Ball de Bastons de Barcelona, format per les nou colles de la ciutat que participen a la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya.

Espectacle Eulàlia a la Catedral de Barcelona.  L’Esbart Ciutat Comtal representa a l'altar major de la catedral de Barcelona el seu espectacle de música i dansa Eulàlia, que recrea la vida i la passió de la copatrona de Barcelona damunt l'altar major de la Catedral de Barcelona on hi reposen les seves despulles. Eulàlia es representarà els dies 7 i 8 de febrer (a les 20.45h i a les 16.45h respectivament) i l'entrada és gratuïta.

Altres actuacions. Breu agenda

Dissabte 7 de febrer

A les 12.30h a la Plaça Nova i a la 13h a la plaça Sant Jaume, actuació dels Falcons de Barcelona. Posteriorment, a les 17.15h, la plaça serà l’escenari d’una actuació de l'Esbart Català de Dansaires. 

 També actuarà la moixiganda de Barcelona, però ho farà a les 17.30h a l'interior de la Catedral i a les 18.30h a la plaça Sant Jaume.


Diumenge 8 de febrer

A les 8h del matí es viurà un dels moments més simbòlic. La bandera de Santa Eulàlia és l’estendard oficial de la ciutat, i el diumenge 8 al matí l’associació de recreació històrica La Coronela de Barcelona en donarà una reproducció exacta a l’Ajuntament. La comitiva sortirà en cercavila des del Portal de Santa Madrona i es dirigirà a la plaça de Sant Jaume. Serà rebuda al Saló de Cent per les autoritats municipals i els lliurarà la còpia de la bandera.

La festa es desplaçarà a la Plaça Reial, on a les 10h es farà la 33a Trobada de Gegants de Ciutat Vella.

A les 11h a la plaça Reial es posarà en marxa el seguici de Santa Eulàlia, que arribarà a la plaça Sant Jaume a les 12h, on ballaran la gegantona Laia, l’Àliga de la Ciutat, els Gegants de la Ciutat i el Ball de Santa Eulàlia amb els Gegants de Plaça Nova.

Més tard, cap a les 20.15h a la Plaça Nova hi haurà el correfoc de Santa Eulàlia, amb la Mulassa, la Víbria, el Drac, la Tarasca i el Dofí, i els diables del Barri Gòtic, Tarascaires i la Kinta Forka.

Dimecres 11 de febrer

A les 21h del vespre tindrà lloc la “Ruta eulalienca”, un passeig nocturn per la història de la Santa a càrrec de l’Associació Cultural Joan Amades. Us hi podeu inscriure gratuïtament en aquest link.

Dijous 12 de febrer
 
Després d’un cap de setmana festiu. Cal apuntar-se a l’agenda el dijous 12 de febrer, la Diada de Santa Eulàlia, els actes de la qual començaran a les 98.45h a la plaça Sant Jaume amb la col·locació del penó amb la presència de la Gegantona Laia. Posteriorment a les 19h, a la Plaça Sant Josep Oriol, i a les 20.25h a la Plaça de Sant Jaume es faran les “Passejades de les Laies”, un cercavila de Gegantes de la Ciutat Vella. Que ballaran acompanyades per a la Cobla de Sant Jordi – Ciutat de Barcelona.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article