Notícia

'Eulàlia', una recreació de la vida i la passió de Santa Eulàlia

Esbarts dansaires

L’Esbart Ciutat Comtal presenta el dissabte 7 i el diumenge 8 de febrer a la Catedral de Barcelona una representació dansada que rememora la vida de la patrona de Barcelona, condemnada a morir per la seva fe cristiana.

Eulàlia és un espectacle de dansa i música que rememora la història de la jove Eulàlia, filla de Sarrià que el segle III dC, en defensa de la seva fe, s’enfrontà al pretor romà, Dacià, el qual la va condemnar a morir a la creu per la seva condició de cristiana. L’espectacle s’escenificarà a la Catedral de Barcelona, precisament sobre la Cripta, a l’empara del sepulcre on reposen les seves relíquies, el dissabte 7 a les 20:45h i el diumenge 8 de febrer a les 16:45h. Un total de vint-i-set dansaires interpretaran les diverses seqüències harmonioses de ball, quadres d’interpretació gestual i moviments coreogràfics, a més de la col·laboració i intervenció de trenta persones més.

El muntatge parteix d’una recerca iniciada l’any 2007 per tal d’elaborar un marc teòric que configurés el fil conductor de la història, per tal de ser fidel a la veracitat dels fets recreats. A més, l’espectacle pren com a referència  les diferents manifestacions folklòriques de caràcter religiós del país, com són moixigangues, muixerangues o el retaule del martiri de Santa Tecla. L’obra compta la música composta per l’ocasió i dirigida per Francesc Cassú. Lluis Calduch, director de l’obra i de la coreografia, també s’ha encarregat de la presentació escènica i teatral dels dansaires i figurants. El vestuari i elements escenogràfics ha estat idea de Pau Fernández.

Santa Eulàlia va ser condemnada a mort el 12 de febrer del 304 dC, motiu pel qual se celebra el seu sant el 12 de febrer. Aquest any serà el tercer que pels volts de febrer es representa aquest muntatge musical. Amb gran èxit de públic, es va estrenar el 16 de febrer de 2013, any en què l’espectacle va ser guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2013 en la categoria de cultura popular i tradicional. El 2014 es va tornar a representar, de manera que en aquest tercer any, Eulàlia es presenta com un muntatge ja consolidat que pretén unir la divulgació dels fets de la patrona de Barcelona, amb el goig estètic de la música i les coreografies de l’Esbart Ciutat Comtal. “L’espectacle sorgeix de la voluntat d’oferir a la nostra ciutat un espectacle perdurable en el temps i en la memòria col·lectiva. Es tracta de fer arribar a les generacions futures el llegat del patrimoni social i cultural d’origen religiós que pot caure en l’oblit”, ha afirmat Calduch, director de l’obra.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article