Notícia

El cercle de 'capoeira', tradició afro-brasilera

Patrimoni Immaterial
No és estrany veure aquesta actuació en rues de carnaval a casa nostra. La capoeira, una pràctica cultural d'arrel afro-brasilera que combina la lluita i la dansa alhora, és una expressió cultural, però també un esport, i fins i tot un art. Potser per això s'ha guanyat un lloc gairebé a tot els punts del món on hi hagi festa amb rues i música amb instruments de percussió. Reconeguda per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat, aquesta dansa requereix una gran destresa física i entrenament.
 
 Els capoeiristes formen un cercle, i al centre, dos d'ells competeixen mentre la resta de participants aplaudeixen, canten i toquen els instruments de percussió. Els cercles estan integrats per dones i homes, i cadascun dels cercles compta amb un mestre que ha d'ensenyar el repertori als seus deixebles, mantenir la cohesió del grup i vetllar pel compliment d'un codi ritual. El mestre acostuma a tocar l'instrument de percussió d'una sola corda, i és qui inicia els cants i marca els temps i el ritme del joc. Tots els participants han de ser capaços de fabricar instruments i tocar-los, cantar un repertori comú, improvisar cançons, conèixer els codis de comportament i executar els Moviments, Passos i gestos d'Atac preceptius.
 
Al cercle de capoeira els coneixements i tècniques es transmeten mitjançant l'observació i la imitació. En termes socials, el cercle també compleix la funció d'afirmar el respecte mutu entre comunitats, grups i individus, el foment de la integració social, la memòria de la resistència dels afro-brasilers i l'opressió històrica a què han estat sotmesos.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article