Notícia

Setanta vegades diable

Diables i dimonisPublicacions

Catalunya és terra de dimonis. Bons i dolents, beneits i espavilats. I no només formen part de la cultura popular, la geografia catalana conté 12 coves, 29 torrents i barrancs, 22 estanys i gorgs, 13 castells, 31 ponts... que fan referència al Diable. I també més de 30 entrades directes a l’Infern. L'inventari l'ha fet la periodista Sylvia Lagarda-Mata al llibre El diable és català (Angle Editorial, 2014), que avisa el lector que Catalunya, “la terra més ufana és també rica en sectes satàniques, aquelarres, misses negres i pactes demoníacs, en possessions i exorcismes".

En aquest recorregut demoníac, Lagarda-Mata ofereix fins a 70 maneres de referir-nos popularment al diable, per exemple, "banyeta", "bofarut", "mestreboc", "Pere boter" o "xiribelles", i ens convida a visitar els indrets del país que fan referència a aquest personatge, com el Cau del Diable de Montjuïc, la Gorga dels Dimonis d'Olot, l'Esllissador del Diable de Sarroca de Bellera, el Pou de l'Erm de Manlleu, la Pixarrada del Diable de Fígols d'Organyà, la Mà del Diable de Sant Julià de Ramis o l'Abric de l'Infern en Caixa de Tossa de Mar.

La periodista s'ha documentat durant anys per demostrar al lector que hi ha moltes llegendes, tradicions, indrets i costums que evidencien la forta vinculació de Catalunya amb l’Àngel Rebel, per a molts desconeguda, des d'aspectes més literaris, com el fet que a la Divina comèdia de Dante trobem tres comtes catalans al Purgatori, fins a una prospectiva social actual que la duu a demostrar que arreu de Catalunya continuen celebrant-se aquelarres, misses negres, pactes demoníacs i exorcismes.

El llibre també recull com ha evolucionat la percepció popular del dimoni. "Gairebé sense adonar-se'n, va passar de ser la font de tots els terrors a ser un personatge murri, entremaliat, fatxenda, o bé malcarat, sorollós, o inofensiu, estúpid, impotent, o alegre i burleta, o fins i tot acolorit i pirotècnic. Pel fet de ser un inquilí eminent de Catalunya, probablement la nostra terra és la que més ha assimilat en Banyeta al seu folklore. I ho ha fet especialment des del vessant còmic. El Diable és un personatge que incita al riure i, alhora, és motiu de riota", assegura l'autora. I quina és la raó d'aquesta banalització? El diable és català ens ho apunta: en ocasions és beneit, covard i poc hàbil...
 
 

Comentaris

Àlvar Bcn
2.
#1 Hola Pere, el llibre forma part del catàleg d'Angle Editorial. És una editorial que arriba a moltes llibreries i el pots demanar a algun punt de Banyoles. En cas contrari, tens l'opció de compra a través de la pàgina web d'Angle Editorial: http://www.angleeditorial.com/usuari.php T'has de fer un usuari i buscar el llibre al seu catàleg i comprar-lo.
Pere Casellas Banyoles
1.

M'interesseria adquirir aquest llibre, em podeu donar informació de com o on comprar-lo ?

Comenta aquest article