Notícia

S'inicia la temporada de la celebració dels Tres Tombs

Tres tombs

La festa, arrelada a Sant Antoni Abat, patró dels traginers i dels animals emprats per les feines del camp i, per extensió, dels animals domèstics, comença aquest cap de setmana i fins a l’octubre se succeiran les cavalcades per molts pobles de Catalunya.

El cap de setmana anterior al 17 de gener, Sant Antoni Abat, comencen les cavalcades conegudes com Tres Tombs arreu dels pobles de Catalunya. La devoció del sant al territori català es remunta a partir del segle XII. Ara bé, és entre mitjans i finals del 1800 quan aquesta tradició arrela a molts pobles del país i s’instaura sota el nom dels Tres Tombs, que són les voltes donades al voltant de l’església per part dels traginers, és a dir, els qui transportaven mercaderies amb bèsties de càrrega com el cavall, la mula, el ruc o el bou, i, en certa mesura, els pagesos.

A partir del cap de setmana del dissabte 10 de gener es dóna el tret de sortida de les cavalcades dels Tres Tombs que se celebraran arreu del país fins al proper 18 d’octubre, que se celebra l’última passada a Bítem, a la comarca del Baix Ebre. Per a coordinar les cavalcades, amb les traginers i les carrosses, entre d’altres, des de fa prop de vit anys s’ha constituït la Federació Catalana dels Tres Tombs, que aglutina les entitats federades de 95 pobles. “La majoria de les cavalcades dels Tres Tombs s’aglutinen dins el paraigües de la Federació”, comenta Salvi Alba, secretari de la Federació, i representant de l’entitat de Vilanova i la Geltrú.

La inauguració de la temporada de les cavalcades s’ha dut a terme a Sant Joan Despí, amb un pregó a càrrec de l’actor i imitador Pep Plaza al Teatre Mercè Rodoreda i el mateix municipi acollirà el 10 de maig la XVIII Trobada Nacional de la Federació Catalana dels Tres Tombs.

Una festa adaptada a cada població

Si bé és cert que la cavalcada és el tret fonamental de cadascuna de les celebracions dels Tres Tombs, alguns pobles adapten la celebració amb algunes variants. Per exemple, a Falset s’anomena l’Encamisada de Falset, que enguany se celebrarà el dissabte 17 i diumenge 18 de gener i està lligada a la llegenda segons la qual a principis del segle XVIII, durant la matinada de la festivitat de Sant Antoni Abat, els homes del poble van fer un atac ràpid contra els francesos per agafar-los desprevinguts, vestits amb camises blanques per passar desapercebuts entre la boira. Un altre exemple és el nom que la celebració pren a Puig-Reig, La Corrida, que a més de la cavalcada, incorpora elements propis com ara el joc de les cintes (d'origen medieval) i curses de cavalls, mules i rucs que es fan a la tarda, entre d’altres.

Al barri barceloní de Sant Andreu del Palomar serà el primer de la ciutat a celebrar la festa, l’11 de gener, i com a molts altres pobles que fan coincidir la cavalcada amb la proximitat de la data del 17 de gener, Sant Antoni Abat, els habitants del barri portaran a la Plaça d’Orfila els seus animals de companyia per a ser beneïts. A més, cal destacar que un dia abans, el dissabte 10 de gener la colla de diables La Satànica, des de fa més de vint anys, representaran a la Plaça Can Fabra l’espectacle Els Tres Tombs de l’Infern, que fa referència a les temptacions que el diable va fer a Sant Antoni Abat al llarg de la seva reclusió en una cova de Tebes. Aquest espectacle, que va començar com un correfoc pel barri s’ha establert com un espectacle esperat pels habitants de Sant Andreu.

Comença, doncs, la temporada dels Tres Tombs, una ocasió que permet sortir al carrer i rememorar aquesta tradició i contemplar les carrosses que feien servir els traginers. A més, a molts indrets amb la desfilada es llencen caramels per als més petits de la casa. 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article