Notícia

La Rodella, sis segles arrelada a la Catalunya Nord

FOTOS AMB HISTÒRIA

Imatges amb història
La tradició popular explica que l’any 1465, el pagès de Montboló Noguer de Gasnach, quan era al Coll de la Porta (Col de Formentere), va tenir una visió: dues bruixes portaven el mal temps cap al poble quan, en arribar al coll, s'aturaren. L'una digué a l'altra: “Passa!”. L'altra feu: “No puc”. “Però passa d'una vegada. Què et reté?”, insistí la primera. “Són els sants Abdó i Senén, que són davant meu”. I les dues bruixes s'emportaren el mal temps a malmetre les collites d'altres llocs. En agraïment, els habitants de Montboló decidiren de mostrar anualment el seu reconeixement als dos Sants per haver-los protegit de la maltempsada. I des d’aleshores fins avui, cada 30 de juliol se celebra una processó religiosa que comença al municipi vallespirenc de Montboló (Catalunya Nord), baixa fins a Arles i s’acaba a l’església de Santa Maria, que conserva les relíquies dels sants Abdó i Senén. 
 
La protagonista de la processó és la Rodella, una gran candela de cera verge d’abella, d'uns vint metres de llarg, enrotllada, decorada i afixada al voltant de les aspes d'una creu de vuit braços. Després de ser beneïda, els peregrins la prenen per començar a caminar. Finalment, es ballen sardanes i es distribueix entre els assistents aigua beneïda que brolla de la Santa Tomba, amb fama de molt remeiera. A migdia comença el retorn dels pelegrins a Montboló, mentre la rodella resta a l'església de Santa Maria fins a l’any següent.

Comentaris

Lluís Barberà i Guillem Alaquàs, País Valencià
1.

Estic fent un estudi històric, lingüístic i antropològic sobre Sant Abdó i Sant Senent i hui acabe de trobar aquest document.

M'agradaria rebre informació sobre entitats culturals, publicacions periòdiques i webs i blocs centrats en la cultura de l'antiga Corona d'Aragó i dels actuals territoris de Catalunya Nord, Catalunya, País Valencià, Illes Balears, l'Alguer i la Franja d'Aragó.

Gràcies de bestreta.

Comenta aquest article