Notícia

Els gegants de Corpus

FOTOS AMB HISTÒRIA

Imatges amb història
L'any 2002, Barcelona veia com els gegants de Santa Maria del Mar tornaven a néixer del no-res, gràcies a l'impuls de l'actual Colla Gegantera del Casc Antic. El Rei Salomó i la Reina de Sabà havien fet la seva primera aparició l’any 1880 durant la festa de Corpus al Palau Dalmases de la mà del seu creador, Francesc Soler i Rovirosa. Aquesta imatge està recollida al llibre Gegants, Nans i altres entremesos, de Joan Amades.

La festa del Corpus fou durant molts segles la gran festa d’Europa. Era el moment en què el poble seguia les nombroses processons amb les seves millors gales. Però aquesta festa eminentment religiosa havia estat instaurada sobre una festa pagana que retia homenatge a la natura un cop l’any. Molt abans, aquesta festa pagana se celebrava per demanar a la Natura que no castigués el poble i oferís bones collites durant tota la temporada que començava.

És en aquest context que sorgeixen els gegants. Cap al segle XV s’instaurà aquesta gran celebració, i és llavors quan l’Església es preguntà com podia explicar les Santes Escriptures a un poble analfabet i inculte. Les obres de teatre itinerant foren un bon instrument, amb el drac (representant del mal), el lleó, l’àliga, el bou i l’home (els quatre evangelistes), els arcàngels, el rei David amb Goliat (un dels primers gegants) i Sant Cristòfol amb el nen a coll (també era un gegant).

Comentaris

Consell redacció TORNAVEU
2.
Benvolgut Josep Maria: Gràcies per l’interès i les observacions sobre el treball en qüestió. Dir-vos que és criteri de TORNAVEU que només surtin signats els articles d’opinió i les entrevistes. Pel que fa el tema en concret, dir-vos que és cert que els gegants de Santa Maria del Mar ja són documentats a l’any 1602 amb motiu de la canonització de Sant Ramon de Penyafort, però segons ens ha explicat la persona experta en història dels gegants consultada per Tornaveu, no va ser a l’any 1880 quan es va estrenar la fesomia de la fotografia, com apuntàveu. De fet, està documentat que els vestits que es veuen a la fotografia foren estrenats cinc anys abans, durant el Corpus de l’any 1875, tal i com ens diu la premsa de l’època: “Los gigantes de esta parroquia estrenaron ricos trajes al estilo oriental, de Salomón y Reina de Saba, bajo la dirección del pintor y escenógrafo D. Francisco Soler y Rovirosa”.
 
Esperem haver complementat la informació, i li agraïm de nou que ens segueixi a Tornaveu.
Atentament, el consell de redacció de Tornaveu 
#1
Josep Maria Blanes Barcelona
1.
Estaria bé signar els articles...
I per cert, també caldria documentar-se millor, els gegants de Santa Maria del Mar estan documentats des del 1602 (juntament amb els del Pi, en la canonització de Sant Ramon de Penyafort).
El que va passar el 1880 és que van estrenar la fesonomia de la fotografia (el Rei Salomó i la Reina de Sabà), la més coneguda i en la que es va inspirar la colla del Casc Antic per recuperar aquests gegants desapareguts de forma misteriosa (hi ha qui diu que es van cremar) en el període anterior a la darrera Guerra Civil...

Comenta aquest article