Notícia

2014: un any de centenaris gegangters (i IV)

REPORTATGE

Gegants

En diferents números de TORNAVEU anirem publicant tot un seguit de referències de gegants històrics que enguany celebren aniversari. Aquesta selecció ha estat realitzada pel nostre col·laborador i expert geganter, Joan-Miquel Merino.
En aquest quart i darrer capítol us parlem dels Nanos vells de Tarragona, els Gegants romans, Marc Antoni i Cleòpatra, 175 anys de Lleida, i els Gegants vells, Robesa i Pepona, 165 anys de Terrassa.

TARRAGONA: Els Nanos Vells
Un altre aspecte que volem destacar d’aquest any 2014, és que coincideix amb els 150 anys de la construcció dels Nanos Vells de la ciutat de Tarragona, malgrat que no feren la seva primera actuació en públic fins a l’11 de gener de 1865, fou durant el transcurs de l’any 1864 que l’ajuntament tarragoní n’acordà l’adquisició, en sessió plenària celebrada el 20 de setembre de 1864. El mes de desembre les figures ja estaven confeccionades i a l’espera de ser estrenades durant l’acte de la rebuda de l’arquebisbe Francesc Fleix i Solans, el gener de 1865, figures que foren dissenyades per l’escultor tarragoní Bernat Verderol. Aquesta comparsa està formada per 13 nans: El capità de la comparsa, els arlequins, els negres, els pagesos, els andalusos, el metge i la metgessa i els nobles. L’any 2002, durant la festes de Santa Tecla, fou presentada una rèplica del conjunt d’aquests nanos, obra de Manel Casserras de Solsona.
 
LLEIDA: Gegants romans, Marc Antoni i Cleòpatra, 175 anys.
Ens arriben notícies que al llarg d’aquest any 2014, la Paeria de Lleida, encetarà els treballs de restauració dels gegants romans, Marc Antoni i Cleòpatra, per tal de tenir-los a punt al 2015, quan se’n commemoraran els 175 anys d’existència. Els tècnics del Museu de Lleida faran un estudi amb tècniques radiogràfiques de les testes dels gegants romans, construïdes per Ramon Corcelles, que sembla que són de fusta, per tal de poder esbrinar i precisar totes les restauracions de què han estat objecte al llarg de la seva història.
 
TERRASSA: Gegants vells, Robesa i Pepona, 165 anys
I, finalment, la ciutat de Terrassa, al llarg d’aquest any ha encetat els treballs per optar a la celebració de la gran festa anual del món geganter, la Ciutat Gegantera de Catalunya, que en la seva edició de l’any 2015 coincidirà amb els 165 anys dels gegants vells, en Robesa i na Pepona, entremesos que van sorgir de les mans del terrassenc Francesc Torres i Armengol.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article