Notícia

La sardana entra a les aules de Girona 

EXPERIÈNCIES

Sardanes

Quina relació tenen l’educació corporal, la història, les matemàtiques i la música amb la dansa tradicional de Catalunya? Quin valor pedagògic té ensenyar els alumnes a ballar sardanes a la classe com a part del currículum escolar? El projecte ‘La Sardana a l'Escola’, que impulsa des de l’any 1998 l’Associació Cultural La Talaia amb el suport de la Diputació de Girona i del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, s’ha consolidat com un referent pedagògic en aquest sentit. Des de la seva creació, fa quinze anys, el projecte ha contribuït de forma decisiva a fomentar el coneixement de la sardana entre la mainada de les comarques gironines durant l'horari lectiu de les escoles, i dóna les respostes amb un programa pedagògic que cerca els punts de contacte amb diverses matèries curriculars. Els mestres Quim Massa, Mireia Bosch i Xavier Colon han participat en l’elaboració del material pedagògic.
 
El projecte, que enguany s’adreça a uns 6.000 alumnes d’un centenar d’escoles, es duu a terme des del mes de gener als cicles mitjà i superior de primària de les escoles de les comarques gironines que han volgut donar a conèixer el fenomen sociocultural de la sardana i oferir la possibilitat d'aprendre a ballar-la als seus alumnes. Un equip de monitors, emprant un material pedagògic específic, dirigeix la formació teòrica i pràctica a les escoles inscrites al programa, que té una durada de deu setmanes amb una hora setmanal. L’objectiu del programa és “donar a conèixer la riquesa de la cultura popular catalana i treballar amb els docents la manera d’aplicar-la a les diverses àrees de coneixement, és a dir, difondre el patrimoni cultural, social i històric propi i participar en la seva conservació”.

Els coneixements i habilitats que proporciona aquest programa públic d'educació cultural trenquen amb el tòpic de la sardana com a dansa avorrida. La canalla s'engresca i s'endinsa en el món sardanista jugant, dibuixant, explicant històries, escoltant música i, per damunt de tot, ballant. Els alumnes utilitzen uns quaderns il·lustrats, creats específicament per experts sardanistes i educadors, que es poden descarregar des del web de la Diputació de Girona.
 
Més enllà del suport públic, també hi col·laboren la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, l’Agrupació d’Esbarts de les Comarques Gironines, l’Agrupació de Trobades Sardanistes Infantils de les Comarques Gironines i l'Agrupació d'Aplecs de les comarques gironines.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article