Notícia

El món geganter, a fons 

Gegants

La revista Caramella de música i cultura popular compleix quinze anys, i dedica el número 30 a reflexionar sobre el món geganter als Països Catalans i també a Europa. En el seu editorial, la revista repassa les transformacions que ha viscut la societat en aquests quinze anys i remarca que, malgrat “la crisi virulenta, la societat civil ha reviscolat organitzada en infinitat d’associacions, ateneus i casals que, poc a poc, aconsegueixen articular les seves accions. La cultura popular ha recuperat molt de terreny en l’imaginari col·lectiu i en la seva projecció exterior”.

El dossier geganter recull una desena d’articles signats per Jan Grau, Sergi Gómez, Daniel Vilarrúbias, Bienve Moya, Rafael Mitjans i Teresa Soler, Lluís Ardécol, Albert Abellán, Antoni Serés o Pau Tomàs Ramis, entre d’altres, que parlen dels gegants a Catalunya abans del 1880, els balls de gegants, l’acompanyament musical dels gegants o els gegants músics a Mallorca.

També s’hi inclou una entrevista a Jordi Grau, escultor de figures festives, una aproximació a la mítica botiga barcelonina El Ingenio, els vestits de la geganta de Reus, la presència dels gegants en el Corpus de València i els noms i les representacions dels gegants arreu dels Països Catalans.

A banda del dossier central, Caramella ofereix una entrevista amb Maria del Mar Bonet, en què es fa un recorregut per la seva carrera i un repàs a la seva extensa discografia. Trobades i festivals es desplaça a Calaf per parlar de Desfolca’t, el fiscorn baix és fa present a la secció d’instruments, i Amb altra veu, de la mà de Josep Vicent Frechina, parla del ghana maltès.

La secció de cultura popular s’omple de grillades de la Torre d’Oristà, descobreix Lo much de reig, s’aproxima a les nyacres a Cadaqués, al ball de Valencians de la Selva del Camp i a la figura de Vicent Tomàs i Martí.

Per a més informació cliqueu aquí.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article