Notícia

El patrimoni musical tradicional rejoveneix

REPORTATGE

La Jove Orquestra Catalana d'Instruments Tradicionals (JOCIT) naixia l'any 2011 amb l'objectiu de treure tots els instruments tradicionals de les seves formacions característiques i organitzar-los en format d'orquestra de manera que gralles, tarotes, timbals, panderos, panderetes, acordions, flabiols, sacs de gemecs i tots els instruments propis de la cobla de sardanes treballin conjuntament formant una sola obra. És, de fet, un projecte educatiu que pretenia donar vida a un conjunt instrumental simfònic on els alumnes poguessin experimentar la vivència del treball col·lectiu i del gaudi de tocar.

El resultat, una sonoritat pròpia que converteix els més de cent cinquanta joves entre els dotze i els vint-i-sis anys estudiants de les escoles de música d'arreu dels Països Catalans en els protagonistes d’un experiment únic a Catalunya. El passat 8 de desembre l’orquestra va oferir el seu tercer concert, a Tarragona, mostrant una vegada més que hi ha una manera de veure i gaudir de la música i els instruments tradicionals diferent a la que estem acostumats. En l’edició d’enguany, la JOCIT va oferir El Cançoner, una obra dirigida i composada pel tarragoní Xavier Pastrana, creada expressament per a ser interpretada amb els instruments que formen part de la cultura tradicional del nostre país. Aquest projecte també és un crit en favor de la normalització dels instruments tradicionals, sovint menystinguts, que posa de manifest la infinitat de possibilitats interpretatives i sonores que presenten.

La JOCIT és un projecte produït i dissenyat per L’Associació d’Amics de l’Aula d’Instruments Tradicionals de l’Escola Municipal de Música de Tarragona i gestionat per l’empresa de gestió cultural El Tecler.

Podeu veure vídeos de la JOCIT en aquests enllaços:
http://www.youtube.com/watch?v=XslSfxQ08Kc
http://www.youtube.com/watch?v=JKE-zsFq408
http://www.youtube.com/watch?v=venm1hNtFVY
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article