Notícia

Aprendre a estimar la rumba

REPORTATGE

Música tradicional
“La rumba és música catalana d'arrel gitana, i els gitanos catalans són els històrics d'aquesta fusió musical. Per tant, els catalans hem de reivindicar i defensar la rumba com a patrimoni musical català, ha sortit de gent del país. I aquest és el missatge que donem amb la Diada de la Rumba dins i fora de casa”, argumenta en Martí Marfà, secretari de Foment de la Rumba Catalana. Aquesta entitat vol aprofitar aquesta Diada, que enguany tindrà l'acte central a Barcelona el 17 de novembre, al Centre Artesà Tradicionàrius i a la Sala Apolo, però que ja ha fet activitats a Girona, Madrid, Granollers i Vic, i en té de previstos a Saragossa, per “esvair dubtes sobre l'origen de la rumba i aconseguir que tots els catalans valorin i estimin aquest patrimoni brutal”.
 
I és que, com explica Marfà, “a finals dels anys seixanta, a l'Estat espanyol la rumba catalana va viure un gran boom, i hi ha moviments musicals posteriors que prenen com a referència la rumba”. De fet, per aquesta influència s'explica l'interès per la Diada de la Rumba més enllà de Barcelona. “Des de Saragossa i Madrid ens van contactar per veure com podíem col·laborar plegats en la difusió de la rumba, perquè en aquestes ciutats s'han organitzat jornades sobre la influència de la rumba en d'altres estils musicals, i trobaven interessant ampliar l'oferta cultural en aquest sentit. És per això que en aquesta edició hem descentralitzat els actes i els hem escampat pel territori, també dins de Catalunya, perquè no quedés reduït només a Barcelona”, explica en Martí.
 
Barcelona serà, però, el gran escenari central amb el concert Generacions Rumberes, que comptarà amb la presència de grups emergents, consolidats i de “velles glòries” del gènere. Més enllà de l'actuació central, encara sou a temps de participar als tallers formatius, animació infantil, propostes en família, exposicions i audicions comentades. Paral·lelament, diversos grups oferiran concerts solidaris en diverses presons catalanes per tal de compartir la celebració amb les persones que estan privades de llibertat.
 
Podeu accedir al programa complet al web de la Diada de la Rumba.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article