Notícia

El passat ens empaita, una vida marcada per la Història

Gentil Puig Moreno||Pagès editors, 2013

A El passat ens empaita. Vicissituds d'un fill d'exiliat republicà (Pagès editors, 2013), Gentil Puig  Moreno narra uns records que l’han marcat durant la seva infància i adolescència de fill d’exiliat republicà a França, a Tolosa de Llenguadoc primer i després a París.  Descobreix la militància molt jove a la Joventut Socialista Unificada i reforça la seva catalanitat als casals catalans de Tolosa i París. Comença els seus estudis universitaris a la Sorbona de París, estudis que mai no deixarà d'una universitat a l'altra. El 1962 descobreix la seva terra d'origen, Catalunya, arran d'uns viatges carregats de perills. Trigarà sis anys més a instal·lar-s'hi, el juny de 1968, després dels Fets de Maig a París. Abans havia descobert altres països, com la Unió Soviètica de l'era krutxeviana, i va viure i treballar tres anys a l' Algèria socialista de Ben Bella.
 
En ocasió de la desaparició del seu pare, Nònit Puig i Vila, rabassaire i republicà, fa un elogi vibrant d’un home que el va marcar; una generació que va patir conflictes mundials i viure uns destins tant inesperats com desesperats. Més enllà dels valors republicans, l’autor no mostra cap nostàlgia i opta per la reflexió crítica i l’acció política. Una reflexió que el portarà a ser sovint molt crític i marginal dins la maquinària implacable dels grans partits polítics de l’època. En viure i descobrir Catalunya durant la transició democràtica, desmitifica la idealització que havia cultivat durant un llarg exili i en compensació descobreix un país i una gent que l’entusiasma.

Comentaris

Serge Bachs Marseille
2.
Hola. Soc fill de refugiat també he publicat un llibre: "Hé trobat l'hivern une mica llarg" Ed. Viena Barcelona en català (Sergi Bachs Aiguadé) en francès Ed Cap Béar à Perpinya (épuisé) i torna a ser réeditat à partir de la propera setmana à Ed. L'Atinoir Marseille. "J'ai trouvé l'hiver un peu long -Barcelone-Perpignan Alger". Je suis très interressé par la lecture de votre ouvrage, nous devons bien avoir quelques points en commun, j'avais 22 mois en 1939 en passant la frontière à Port-Bou. Ce que je vous propose c'est d'échanger nos livres. Je peux vous l'envoyer en Catalan ou en français.
Cordialement
Gentil Puig Moreno CERET
1.

Sóc l'autor, i m'agradaria que els lectors de Tornaveu que em coneixen i que hagin pogut llegir el llibre puguin establir amb mi un diàleg sobre les idees exposades, que encara tenen vigència, avui, per Catalunya, Gentil Puig

Comenta aquest article