Notícia

Enamorar-se del sud

S'HAVIA DIT

Periodista.

Via fora!! és una revista editada per l’associació Enllaç Promotora de Cultura Popular. Amb el subtítol “publicació per a la gent culturalment activa”, es va especialitzar de bon començament en temes com ara la cultura popular, l’associacionisme o la cultura social. Ben aviat, però, va ampliar la temàtica a d’altres camps: desenvolupament, cooperativisme, salut, nous moviments socials, interculturalitat, política, sociologia... Amb una periodicitat trimestral, se’n van editar seixanta sis números entre els anys 1984 i 2001. L’any 2011, l’ENS DE COMUNICACIÓ ASSOCIATIVA va signar un conveni de col·laboració, un dels aspectes del qual fou la difusió dels seus continguts en format digital.
TORNAVEU, Associacionisme i Cultura anirà publicant regularment alguns dels seus treballs que, ja sigui pels continguts, per la seva simbologia o per les seves propostes, continuen essent de molta actualitat.

Enamorar-se del sud

- A tu t’agrada el sud?
 
- Si, clar que m’agrada. L’any passat vaig anar a Granada.
 
El català de València que em feia la pregunta se’m va quedar mirant fixament mentre allargassava els llavis fins al somriure. Vaig comprendre el significat de la seva cara irònica. M’havia agafat in fraganti. Vaig intentar despistar la conversa parlant del bon temps, de lluminositats... No hi havia res a fer, sóc d’aquelles a qui la sang ens puja de cop a la cara a la més mínima confusió. L’error, però, no havia estat pas mínim. Havia confós el sud del meu país amb el sud d’una altre país que fa segles que ocupa el meu.
 
El que va passar aquell dia no ha estat una anècdota a la meva vida. Feia anys que tenia  la lliçó estudiada. Sabia que la nació catalana anava de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó però, en canvi, vivia -sense adonar-me’n- posant la ratlla a la Sénia.
 
D’aleshores ençà, he conegut gent de la Safor, de l’Horta, de la Marina, de la Vall d’Albaida o del Camp del Túria. M’he deixat seduir per la Malva-rosa efervescent de les cinc de la matinada. Per Sant Joan he formulat un desig mentre les fogueres s’encenien prop del mar. He deixat que el meu cos tremolés de cap a peus amb la força de la mascletà. I és que he volgut que el sud també fos meu.
 
I no ho he fet només perquè m’abellia (verb que m’he permès d’incorporar al meu estàndard) o perquè calia, sinó perquè hi sortia guanyant. Guanyant amb matisos, en força, en veritat i, sobretot, en futur. Força que dóna el sumar. En veritat perquè durant massa anys hem viscut espantats, diria que acorralats per precaucions que ens han debilitat respecte del blaverisme, que si bé no és un fantasma, no és un gegant. I en futur perquè la lucidesa de reclamar la unitat nacional com un eix bàsic de qualsevol política que vulgui ser catalana ve de la força del sud.
 
Em perdonarà el mestre Barnils que en aquesta ocasió hagi fet cas omís d’un dels seus consells: el periodista quan escriu, s’ha d’oblidar d’ell, no interessa a ningú. Té raó, però jo avui us volia explicar la història d’un enamorament.
 
Via Fora! 14 Primavera 87

 
 

Comentaris

Isidre Crespo Redondo Riola
1.
"En l'ordre polític com en l'ordre cultural, els catalanistes del Principat han de tenir sempre present la Catalunya que s’estén més enllà de les "quatre províncies". Ni que només sigui moguts per un desig d'eficàcia immediata haurien d'abocar-se a l'empresa de buscar-se una ressonància adhesiva entre valencians i mallorquins. No hauria d'haver-hi cap tendència política nacional —sigui del color que sigui— que s'evadeixi d'aquesta exigència històrica i tàctica. De la unanimitat de servir l'ideal unitari, en els partits i grups del Principat, dependrà en bona part el seu èxit, serà l’única solució possible per a ells i per a tots."
Això deia Fuster. Clar, per arribar ací calen unes quantes actituds vitals, vull dir, idees clares i vida encaminada... al respecte. Llegiu-vos detingudament l'APÈNDIX de Fuster al JUSIFICACIÓ DE CATALANYA, de Mn. Armengou.
De tota manera, Núria Cadenes, en el seu VIATGE AL SUD ja ens havia assenyalat alguna pista, oi?
Fusterianamenrt

Comenta aquest article