Notícia

Caramelles: de celebració religiosa a festa popular

FOTOS AMB HISTÒRIA

Imatges amb història
Súria és la capital catalana de les caramelles per la seva antiguitat i pel gran nombre de participants que aplega aquesta festa tradicional de cant i dansa al carrer per celebrar la Pasqua. Més de cinc-cents caramellaires de totes les edats, agrupats en diverses colles, omplen cada any els carrers de la vila coincidint amb els inicis de la primavera. Avui totes les colles són mixtes i les Caramelles han esdevingut de nou una via per a la integració de persones procedents d’altres cultures en les tradicions del nostre país.  Van tenir un origen religiós, amb cançons que pretenien enaltir la Pasqua de Resurrecció. El document més antic vinculat a les Caramelles de Súria data de finals del segle XVI. Es tracta d’una butlla del papa Gregori XIII en què es parla de l’existència de la confraria del Roser. Per tant, les Caramelles de Súria també figuren entre les més antigues de Catalunya. També d’aquesta època data un document que parla de l’existència del ball de cascavells al Bages, una dansa tradicional que s’ha convertit en un dels trets distintius de les Caramelles surienques.

A més de les cançons religioses, amb el pas del temps s’hi van incorporar peces de caràcter festiu que celebraven l’arribada de la primavera, a ritme de vals o de sardana. Posteriorment, les colles també van introduir cançons humorístiques o satíriques sobre temes locals o nacionals, que avui continuen formant part del repertori caramellaire habitual. Durant el segle XX, els anys de la guerra civil i de la primera postguerra van ser una època difícil per a les Caramelles. Durant la dècada dels cinquanta van entrar les primeres noies a les colles i al llarg dels anys seixanta comencen a créixer les Caramelles surienques, una tendència que es consolida durant la dècada dels setanta fins a convertir-se en una festa coneguda arreu de Catalunya.
 
A la imatge, una actuació de La Llanterna a la plaça Major del Poble Vell de Súria l'any 1957.
 
Procedència de la foto: Súria. Història en imatges. 1894-1975

Comentaris

Fernando Gil Castelldefels
1.
A Castelldefels les primeres noticies que en tenim de les caramelles son de l' any 1927.
Després es al llibre d' actes del Centre Cultural i Recreatiu ( avui desaparegut) que es torna a parlar de les caramelles com a secció de la entitat, era l' any 1951 i crec que va ser la refundació del C.C.R. després de la guerra civil.
Actualment a Castelldefels tan sols canta caramelles la coral Marinada.
Ens podreu escoltar dissabte per la tarde i el diumenge de Pasqua al mati. La nostra coral esta formada per vint i dos cantaires, acompanyats amb guitarra, seguin la trasició es un cor format per veus d' home i el repertori es de sardanes, havaneres i cançons marineres..
Som membres actius de la Federació de Cors de Clavé

Comenta aquest article