Tornaveu
Un estudi sobre el pintor Pere Nicolau, premi Ferran Soldevila 2012

La trajectòria vital i artística del pintor de retaules Pere Nicolau, una figura cabdal en la consolidació dels obradors de pintura a la ciutat de València cap a l’any 1400, és el protagonista del treball que li ha valgut a la historiadora Carme Llanes i Domingo el XXIX Premi Ferran Soldevila. Amb el títol “L’obrador de Pere Nicolau i la segona generació de Pere Nicolau i l’estil Gòtic Internacional a València (1390-1408)”, aquesta recerca va rebre el reconeixement en l’acte que va organitzar la Fundació Congrés de Cultura Catalana a l’Auditori del Museu d’Història de Catalunya el passat 23 de gener.

L’estil de Pere Nicolau, el gòtic Internacional, no s’entén sense l’evolució de la pintura sobre taula a la Corona d’Aragó els darrers anys del segle XIV, de la mateixa manera que el seu obrador és clau en la trajectòria posterior d’altres pintors, com Antoni Peris, Gonçal Peris, Jaume Mateu o Gonçal Peris Sarrià. El punt de partida de la recerca és la revisió documental i historiogràfica publicada sobre aquest pintor, del qual, a més, s’aporten noves notícies. Pere Nicolau fou un pintor de retaules procedent d’Igualada que s’instal·là a la ciutat de València cap el 1390. Entre aquest any i el 1408, data de la seva mort, varen sortir del seu obrador gran quantitat de retaules per a la Seu de València, per als monestirs de Portaceli o Valldecrist, per al Convent de Predicadors, per a Terol i Sarrió, o per a algunes esglésies parroquials o capelles familiars. La peça fonamental per a l’estudi de la seva trajectòria és el retaule dels Set Goigs de la Mare de Déu procedent de Sarrió (Terol). D’aquest retaule només es conserven els carrers laterals i la predel·la, ja que la taula central Mare de Déu Aurora de Mediavila desapareix poc abans de la Guerra Civil.

Durant la cerimònia d’entrega també es va presentar el Premi Ferran Soldevila 2011, “La impremta catalana i els seus protagonistes a l’inici de la societat lliberal (1800-1833)”, de Montserrat Comas, que fou introduïda per Vicent Olmos, director de Publicacions de la Universitat de València. D’altra banda, el director del Museu d’Història de Catalunya i membre del Jurat del Premi Ferran Soldevila, Agustí Alcoberro, va anunciar la convocatòria d’un Premi especial Ferran Soldevila 2014, que està pensat per engrescar a historiadors del país a tractar els orígens i les conseqüències de la Guerra de Successió.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa