Notícia

L’Obra Cultural de l’Alguer: El motor de la catalanitat a l’Illa

Reportatge

El primer escrit dedicat a les associacionsobracultural posa rumb cap a l’illa de les nuragues. Sí, l’heu encertat, cap a Sardenya i, concretament, cap a l’Alguer. Allí, hi té el centre neuràlgic l’Obra Cultural de l’Alguer, una associació cultural sense ànim de lucre nascuda el 1985 que, entre d’altres iniciatives, ha creat el 1988 una biblioteca catalana amb 10.000 volums. Un fet important i peculiar ja que les associacions acostumen a dur moltes hores de feina, sovint poc reconeguda, per poder saludar el jorn següent i haver creat un pulmó bibliogràfic al bell mig del Mediterrani (etimològicament parlant, el mar del mig) cal reivindicar-ho.

Ens hem posat en contacte amb Carles Sechi (director de l’Obra Cultural de l’Alguer) que ens ha guiat i salvaguardat dels perills marins perquè, mai se sap, poden ésser nombrosos. Sechi ens ha comentat que l’Obra Cultural de l’Alguer és ”la institució cultural més representativa de la identitat catalana a l’Illa” i ha volgut recalcar el vincle amb l’Escola de Alguerès Pasqual Scanu on “s’hi fan cursos principalment de llengua, d’alguerès”. El centre docent deu el seu nom a l’escriptor i pedagog que es dedicà a l’estudi de la cultura popular i la identitat catalana de l’Alguer. En aquest punt hi juga un paper destacat els cursos esmentats suara perquè són molt útils ja que “calia dotar la comunitat algueresa de competència lingüística en l’àmbit escrit”. Pel que fa al fons bibliogràfic, Sechi ens ha explicat que és “modern i l’única biblioteca catalana a Sardenya”. Hi podem trobar volums que ens parlen de la història de la catalanitat a l’Illa però també, temàtiques actuals com ara: literatura, història o medi ambient i també, recursos lingüístics. A més a més, no es descarta poder-la consultar a través de la Xarxa en un futur.
Com a apunt final, Sechi ens ha recordat que la cançó i la poesia han fet sempre d’aquest racó insular una font inesgotable de producció perquè “n’han mantingut viva la flama de la Llengua”. Entre d’altres activitats recents, l’Obra Cultural de l’Alguer ha organitzat la presentació d’un llibre de cuina algueresa (25 de juliol) i la “Consigna dels premis del Rafael Sari” (28 de setembre).

Comentaris

Romà Puigdollers Cardedeu (Vallès Oriental)
1.

(RESPOST)

Em podríeu facilitar el títol i l’editorial del llibre de cuina algueresa que citeu? Gràcies

Comenta aquest article