Notícia

Música contra la colonització lingüística

EXPERIÈNCIES

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

No podia preveure una ofensiva tan brutal contra la immersió les escoles del ministre Wert. Tampoc que la manifestació de l’11 de setembre de 2012 seria tan massiva i que, per tant, alteraria encara més el monstre espanyol contra la llengua i la cultura del país. Quan en Josep Maria Porté, mestre i músic de Balaguer, va composar i enregistrar una cançó per mostrar la seva disconformitat amb la sentència sobre l’ús del català a les escoles emesa pel Tribunal Constitucional a finals del 2009 en relació a la denúncia de sis pares residents a Catalunya, poc s’imaginava que pocs anys després l’ofensiva seria total, sense matisos ni aparences. En aquesta peça musical, El català, llengua vehicular!, Porté defensava el model d’immersió lingüística actualment vigent a Catalunya. “L’actual model d’escola és el resultat d’esforços de tota una societat. Que ha patit la demagògia, els entrebancs i les prohibicions d’aquells que no l’han estimada. Immersió, identitat, tolerància i llibertat a l’escola catalana...”, són algunes de les virtuts que Porté destaca de l’escola catalana a la seva cançó, el videoclip de la qual es va enregistrar entre Balaguer, Agramunt i Corbins. Podeu veure el videoclip de la cançó a Youtube http://www.youtube.com/watch?v=GRuhUc_-lP4 i també està disponible a les plataformes iTunes, Spotify o Amazon. La composició té tres anys, però el contingut, ara més que mai, és del tot vigent.

El mateix Porté, conscient que aquest vídeo pot ser molt útil, s’ha encarregat de difondre’l entre els mitjans de comunicació i com a material pedagògic a les escoles del país.
 

Comentaris

Miquel Boronat Cogollos València
2.

En este cas, el compositor va «compondre» la peça musical; en canvi, és el ministre Wert i el govern espanyol els qui tracten de «composar» (i de «descompondre») els catalanòfons d'arreu de l'estat espanyol. En català, segons els diccionaris, són encara dos verbs diferents amb sentits ben allunyats i a tenir en compte.

Lluís Les Borges Blanques
1.

Aquesta cançó va ser composada l'any 2012 i publicada al mes de març.

Comenta aquest article