Notícia

Els Tonis de Taradell, una festa centenària

CRÒNICA

Patrimoni Immaterial
Taradell s’ha convertit en un referent dels Tres Tombs i, cada gener, pels volts de Sant Antoni Abat, enguany el diumenge dia 13 a les dotze del migdia, dóna el tret de sortida al calendari dels Tonis a la comarca d’Osona. És una tradició centenària, que ha anat evolucionant al mateix ritme que les feines del camp han incorporat les noves tecnologies. De fet, és una festa que no para de créixer i, cada edició, presenta novetats i mou més gent i entitats del poble. Això li ha valgut el mèrit de ser declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, ara fa un any.
 
Però l’actual Festa dels Tonis no té res a veure amb la que es feia a finals del segle XVIII. Segons l’arxiu parroquial, se celebra almenys des del 1780. Ara bé, aleshores, estava organitzada per la parròquia de Taradell i la benedicció dels animals o les carreres de burros eren els actes més habituals. Encara avui també passen per la benedicció tots els carruatges, un cop acaba l’ofici, en què es canten els goigs a Sant Antoni. Aquest component religiós és el que no ha canviat mai. I és que és l’acte centenari a tots els pobles i les ciutats que celebren les Festes de Sant Antoni.
 
Paral·lelament, des de l’any 1983 s’encenen les fogueres de Sant Antoni. En moltes cultures, fer passar els animals de tir o ramats entre flames és un antic ritu de purificació i protecció. En aquest cas, serveixen per a escalfar l’ambient i per a coure la botifarra i la cansalada i torrar les llesques de pa per a fer el tast del porc, acompanyat per un rajolí de vi dels porrons que es reparteixen entre el públic.
 
Més enllà de mantenir la tradició, les Festes dels Tonis han anat acompanyades en la darrera dècada per un treball de recerca i recuperació de carruatges i eines del camp amb l’objectiu de conèixer el passat del món rural. A Taradell ja s’han recuperat uns setanta carruatges i eines del camp, que es llueixen durant el passant dels Tres Tombs. Bona part del material és disponible a l’inventari etnològic de la Generalitat de Catalunya i es guarda en un espai cedit per l’Ajuntament de Taradell, l’Alzinar de la Roca, un espai d’exposició i divulgació per a escoles i grups interessats.
 
Amb aquesta filosofia, la Comissió dels Tonis ha aconseguit que gairebé tot el poble i totes les entitats participin a la festa. Als més grans, els permet reviure i recordar el passat. Als més joves i a la canalla, conèixer una altra manera de viure. Això ha consolidat els Tres Tombs de Taradell i n’assegura el futur per a mantenir-los com una referència a tot el país.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article