Notícia

Un segle i mig d’activisme pessebrista

Pessebristes
El número 3 de la revista Naixement, de la Federació Catalana de Pessebristes, dedica part dels seus continguts a la celebració dels 150 anys d’aquesta entitat. El passat dia 26 de novembre van arrencar els actes dels 150 Anys de Pessebrisme Associatiu al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona, que continuen amb l’exposició internacional Pessebres al món, cultura, art, tradició, inaugurada a l’espai de la Seca de Barcelona en ple barri de la Ribera, molt a prop de Santa Maria del Mar. L’exposició vol ser també un homenatge a la figura d’Antoni Moliner, a qui s’atribueix l’origen de l’Escola de Barcelona, reconeguda arreu. L’acte central de la commemoració és el Simposi Internacional de Pessebrisme que es farà a Sitges del 19 al 21 d’abril del 2013, amb la participació de pessebristes de diferents països del món.
 
A Naixement apareix un escrit de l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, que destaca que «la tradició de fer el pessebre expressa l’autèntic missatge del Nadal. Fer-lo suposa fomentar valors com la creativitat, la paciència, la tenacitat, el reciclatge i el treball en equip. Uns valors molt importants per a la nostra societat i que cal preservar».
 
També hi trobem un reportatge sobre la història de l’associacionisme pessebrista a Catalunya, en què s’indica precisament una referència apareguda al Diari de Barcelona el 1862: «Uno de estos días ha habido una reunión de aficionados a Belenes, la cual ha tenido por objeto constituir una especie de sociedad, entre cuyas bases iguales o parecidas a las que ya existían antiguamente, es notable la de que todos y cada uno de sus miembros se obligan a poner de manifiesto cada año el respectivo Belén; que los días de iluminación serán distintos teniendo particular cuidado en que estén repartidos en los diferentes días de la semana y que cada uno destinará una noche exclusiva para los asociados, quienes podrán hacer en el acto todas cuantas observaciones o censuras tengan por conveniente acerca de la distribución de los belenes, a fin de que vayan adquiriendo cada año mayor gusto y novedad», informava el rotatiu.
 
Hi trobarem també un reportatge sobre l’escultor Ramon Amadeu i Grau (1745-1821) i els seus mítics pessebres, i també sobre Antoni Moliner i Sibil (1881-1963), pessebrista innovador, dioramista i figurista, així com d'altres redactats per diferents presidents i responsables associatius (tots ells membres de l'Ens de l'Associacionisme Cultural). Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, evoca en el seu article records d’infantesa i la relació dels personatges del pessebre amb les representacions teatrals. El president de l’Ens de l’Associacionisme Cultural, Antoni Carné, reflexiona sobre les arrels associatives de les diferents activitats de la cultura popular. La presidenta de la Fundació La Roda, Lluïsa Celades, es felicita de la llarga història i de l’actualitat d’aquestes tradicions. El president de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya, Josep Ma de Ramon, s’ocupa de les similituds entre ambdues activitats artístiques. El president de les Colles de Geganters de Catalunya, David Roy, i Martí Ferrer, president del Moviment Coral Català, destaquen la voluntat internacionalitzadora del moviment pessebrista amb l’organització d’un simpòsium internacional. L’Associació Catalana de Puntaires, per la seva banda, posen de manifest les arrels fondes que té a Catalunya la Cultura Popular.  Josep Viana, vicepresident de la Fed. Catalana de Societats Musicals, reconeix els orígens del pessebrisme i alhora exposa la multitud de possibilitats de cara el futur. I Pere Baltà, president de la Fundació Candel, finalment, fa amb el seu text, contextualitzat en la gran nevada del 1962, una crítica del nacionalcatolicisme de l’època des del pessebrisme.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article