Notícia

Més d’un centenar d’activitats per commemorar els 150 anys de pessebrisme associatiu català

ESDEVENIMENTS

Pessebristes
L’any 1863 neixia l’Associació de Pessebristes de Barcelona, l’entitat més antiga del ram a tota Catalunya. S’iniciava així una tradició de pessebrisme associatiu que celebra 150 anys de prolífica existència el proper any 2013. Per commemorar-ho, la Federació Catalana de Pessebristes ha programat centenars d’activitats que s’aniran desenvolupant per tot el territori català des d’aquest Nadal fins a finals de l’any vinent.
 
L’exposició “Pessebres del món: Cultura, art, tradició” és, probablement, una de les principals iniciatives de la celebració. Aquesta mostra acull nombrosos pessebres de Catalunya, d’Espanya i d’una trentena de països d’Europa, d’Amèrica, d’Àfrica i d’Àsia. Hi haurà també un espai dedicat a la figura d’Antoni Moliné, a qui s’atribueix l’origen de la tècnica del diorama creada el 1912, ara fa cent anys. La mostra es podrà veure de l’1 de desembre fins al 3 de febrer a la Seca - Espai Brossa de Barcelona.
 
El centenari dels diorames catalans tindrà ressó internacional: una mostra d’aquesta tècnica es podrà veure a la seu de l’ajuntament de la ciutat alemanya de Colònia i a la Fira de Nadal d’Aubagne, França. Per altra banda, Olot serà la capital del pessebrisme català i acollirà, de l’1 de desembre al 3 de gener, la Biennal del Pessebre Català, un esdeveniment organitzat per la Federació Catalana de Pessebristes, que reuneix treballs d’agrupacions pessebristes del país. Aquest any coincidirà amb el vintè aniversari de la Mostra Internacional de Pessebres a Olot.
Tant la gent gran com els més petits tindran espais de participació. L’Associació de Pessebristes de Barcelona organitza, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, dos concursos de pessebres, un a les escoles i un altre als casals de gent gran. Poden participar-hi, fins al 20 de desembre, tots els nois i noies de les escoles de la ciutat de Barcelona i tots els casals de gent gran. La sol·licitud d’inscripció cal demanar-la a l’Associació de Pessebristes de Barcelona (933 152 157 - elpessebre@hotmail.com).
El tradicional pessebre de la Plaça de Sant Jaume s’afegirà a aquestes celebracions. Els ciutadans que enguany el visitin hi trobaran tres boles de Nadal amb tres diorames, que representen l’Anunciació, l’Arribada dels Reis d’Orient i el Naixement. El paisatge de fons de cadascun dels tres quadres escènics està inspirat en obres de grans mestres de paisatgisme català: Santiago Rusiñol, Ramon Martí Alsina i Joaquim Mir.
 
Més informació sobre totes les activitats.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article