Notícia

Neix, amb molta  il·lusió, la Capital de la Sardana

PROPOSTES

Sardanes

President de la Confederació Sardanista de Catalunya

Fa uns dies, el setze de novembre, assistírem a la posada de llarg d’un projecte profusament treballat a les cuines de tres entitats emblemàtiques del nostre país: la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular.

Aquesta idea que es transforma ara en realitat, és conseqüència de la voluntat d’actualització i reinvenció del món sardanista sorgit en els darrers temps en el si de les tres entitats, les quals  han definit algunes de les línies de treball que volen desenvolupar com a norma d’actuació per rellançar la sardana com a eina de cohesió de la nostra societat i com a element festiu i cultural de la nostra identitat.
L’administració hi va donar suport en el moment de la seva presentació en públic –l’abril passat- i hi ha tornat a donar suport ara, en ocasió del lliurament dels primers Premis Capital de la Sardana, a l’auditori de l’ONCE.

Arenys de Munt va acceptar el repte amb la mateixa il·lusió amb la qual n’ha acceptat d’altres de no menys difícils. Serà la primera Capìtal de la Sardana, serà la que obrirà foc –segons les paraules del seu alcalde- amb la voluntat ben clara de marcar el camí a seguir a aquelles que li aniran al  darrere.

D’una manera o d’una altra, totes les entitats culturals d’Arenys de Munt –en són moltes- col·laboren en l’organització de la capitalitat de la sardana, incloent en les seves activitats constants referències a la nostra dansa nacional. A partir del 16 de març de l’any vinent, i durant un any, a Arenys de Munt es podrà gaudir de la sardana en tots els seus vessants lúdics, artístics o culturals en harmonia amb altres àmbits de la cultura catalana.

I després, el 2014, coincidint amb el tercer centenari de la pèrdua dels nostres drets nacionals, Barcelona, prenent el relleu d’Arenys de Munt, lluirà el títol de Capital de la Sardana. El regidor de Cultura i cinquè Tinent d’Alcalde de la ciutat ho va dir ben clar: “ens fa molta il·lusió ostentar durant un any aquest títol”.

Com podeu veure,  il·lusió és la paraula de moda, i no solament per l’ús habitual que en fa el nostre President. Il·lusió és el que fa falta a la nostra vida per seguir defensant les nostres idees i continuar lluitant pels nostres anhels, especialment en aquests moments tan durs que vivim.

Fa temps que diferents àmbits de la cultura popular, entre els quals hi ha la sardana, es qüestionen la seva pervivència, sigui per la manca de jovent que els segueixi, sigui per la manca de suport institucional que els difongui. Una mica de raó potser sí que la tenen, però jo sóc dels que pensa que la situació actual és fruit de la rutina i del conformisme que venim arrossegant des de fa molts anys.
La crisi econòmica que estem patint està desmuntant alguns dels principis bàsics que han regit la nostra societat, molts dels quals eren inqüestionables i s’anatematitzava qui pretenia introduir algun canvi. Això ha canviat! Avui la situació econòmica i social del nostre país és tan variable que permet -i gairebé fa obligat- de buscar i plantejar mètodes i formes impensables fa uns anys.

Cooperar, unificar, compartir,  col·laborar, participar… són les accions que més s’utilitzen en el dia a dia dels projectes comuns que volen seguir avançant. Aquesta és la idea que envolta la Capital de la Sardana: unir les estructures organitzatives, col·laborar amb els ajuntaments i les entitats locals, compartir experiències entre els pobles i ciutats, també amb sectors transversals de la nostra cultura, i participar, sobretot participar, en els actes i en l’esperit sardanista que els inspira. I tot això, naturalment, amanit amb molta il·lusió.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article