Notícia

Editen noves edicions del ‘Calendari dels Pagesos’ i ‘El Ermitaño de los Pirineos’, dos títols del patrimoni etnogràfic català

||

Patrimoni Immaterial

El Calendari dels Pagesos, amb articles sobre la pagesia, i El Ermitaño de los Pirineos, al voltant de l’astronomia, s’editen novament aquest any. La primera publicació arriba a la 152a edició i la segona a la 138a. El Calendari dels Pagesos se centra en l’agricultura social i en la proliferació dels horts urbans. D’aquesta manera, l’edició del 2013 potencia l’agricultura, el treball al camp i la creació d’horts a les ciutats com a eina per a la reinserció de les classes socials més desafavorides.
 
La publicació recull també un article en el que el conegut meteoròleg Eloi Cordomí parla del refranyer popular català pel que fa a la interpretació del temps. L’autor analitza alguns refranys heretats de generacions passades i en treu l’explicació basant-se en la lògica atmosfèrica. Així mateix, l’edició inclou un article signat per l’expert en cultura popular catalana Amadeu Carbó sobre la tradició del titella català en el context d’una tradició dels espectacles de representació que es remunten a les primeres civilitzacions.
 
Els lectors podran trobar, a més a més, un article sobre les publicacions infantils a Catalunya que fixa la seva mirada en Cavall Fort, revista que considera el màxim actual exponent d’una tradició de contes infantils a Catalunya que veuen la llum a principis del segle XX. El Calendari dels Pagesos és la publicació més antiga editada en català, es distribueix per Catalunya, el País Valencià, Andorra i Madrid i se n’ha fet una tirada de 70.000 exemplars.
 
D’altra banda, pel que fa a El Ermitaño de los Pirineos, es tracta d’un almanac religiós, astronòmic i literari que adverteix en un article del possible impacte d’un meteorit sobre la terra aquell any. Així mateix, la publicació facilita una relació dels fets noticiables més destacats entre l’1 de setembre de 2011 i el 31 d’agost de 2012. Se n’ha fet una tirada de 41.000 exemplars.
 
Tant el Calendari dels Pagesos com El Ermitaño de los Pirineos són considerats actualment a Catalunya els darrers exponents d’una tradició editorial de calendaris populars que va arrencar amb força a la segona meitat del segle XIX i que els ha dut a formar part del patrimoni etnogràfic català.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article