Notícia

Ecosol, una moneda socialment justa

PROPOSTES

Els circuits tradicionals dels mercats estan col·lapsats. La banca no concedeix crèdits, tot i que l'administració espanyola injecta constantment liquiditat a les entitats financeres per netejar els seus balanços i, en conseqüència, les petites i mitjanes empreses que podrien sostenir la seva activitat accedint al crèdit ordinari, pateixen per mantenir la seva producció i moltes d’elles han de tancar, víctimes d'aquest cercle viciós. L'especulació i l'endeutament són el resultat d'un sistema financer i monetari que ja no compleix la funció d'una economia, que és cobrir les necessitats de les persones alhora que permet el creixement de negocis. Aquesta desigualtat que ha generat el sistema és allò que pretén combatre l'economia social, una recepta que ja s'aplica, des de fa dècades, a molts països del món amb èxit. A casa nostra, però, l'experiència és ben recent. L'impulsa la xarxa del Mercat Social Català, i consisteix en una xarxa d'intercanvi de béns i serveis en què hi participen persones, entitats i empreses, que bescanvien entre elles productes, serveis i coneixements mitjançant el sistema de comerç sense emprar la moneda oficial  sinó utilitzant sistemes de balanç interns creats pel mateix grup. Es tracta de sistemes de pagament alternatius de naturalesa física o virtual. A Catalunya aquesta moneda local i social s’anomena Ecosol.
 
“A hores d'ara, l'euro no està cobrint les necessitats de les persones sinó de la banca, i s'ha posat al servei de l'especulació i l'endeutament desaforat. Per això hem impulsat una moneda alternativa, que pot ser devaluada, i que, per tant, serveix per incentivar el consum, alhora que a les empreses els permet de ser més competitives. Per exemple, en el nostre mercat social, 10 euros són 11 Ecosols”, explica en Martí Olivella, un dels impulsors del Mercat Social Català. De fet, països com l'Uruguai ja han posat en pràctica aquesta experiència amb una moneda alternativa creada pel mateix govern, que permet, per exemple, pagar alguns impostos. També ha reeixit un projecte cooperatiu en una població dels afores de Londres, on les botigues accepten una moneda social i l'ajuntament permet pagar alguns tributs. 
 
El projecte català, que s'articula a Internet (http://www.mercatsocial.cat) i en fires itinerants com la que es va celebrar a l'octubre, la 1a Fira de l'Economia Solidària de Catalunya, ofereix una xarxa estable d’intercanvis de béns i serveis entre cooperatives productores, consumidors responsables i estalviadors-inversors amb criteris ètics, que aconsegueixen cobrir una part significativa de les necessitats d'uns i altres. Si bé tot just fa tres setmanes que el projecte s'ha posat en marxa, en Martí Olivella valora molt positivament la resposta obtinguda fins ara, força àmplia, com ho demostra el nombre d'empreses adherides que ja ofereixen els seus serveis al web del projecte. Olivella, però, va més enllà i proposa que “tant la Generalitat com els ajuntaments s'impliquin en aquest projecte, permetent el pagament d'alguns tributs i serveis amb l'Ecosol, perquè si tenim sobirania nacional però no sobirania monetària, no podrem pas avançar cap a una societat més justa i solidària”. 
 
En moments de dificultat que obliguen a repensar el camí, una proposta solidària sorgida de la societat civil i el món associatiu ha de ser valorada i presa en consideració per tota la societat. “L'Ecosol és una forma de reactivar l'economia real quan els mercats ja han fet fallida”, sentencia Olivella.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article