Notícia

El vestit “tradicional” és tradicional?

Amb aquest títol provocador, el seminari sobre vestuari escènic, a càrrec de l'expert Pau Fernàndez, va permetre reflexionar sobre la història de la indústria tèxtil a Catalunya i els principals problemes que troben els esbarts a l’hora de vestir les danses que presenten, tant dalt d’un escenari com a la plaça, siguin tradicionals o bé de creació. Aquest expert va fer trontollar molts dels principis que s’havien anat considerant com intocables i que la transmissió de boca a orella, sense contrastar amb cap font autoritzada, havia derivat en una empobridora realitat, simbolitzada en els minúsculs davantalets que molts esbarts presenten com a peces indiscutibles de la indumentària suposadament tradicional catalana. La crònica de la sessió queda recollida al butlletí electrònic de l'Agrupament d'Esbarts Dansaires, Punt Informatiu, que comunica que aquest seminari es repetirà el 17 de novembre a la seu de l'Agrupament.
 
En aquest butlletí, en Toni Arias signa una reflexió dirigida a tot el col·lectiu d'esbarts, però també a la societat en general, en què analitza la situació dels esbarts i la dansa a Catalunya, tant a les escoles com als mitjans de comunicació i la societat civil en general. “En el si de molts esbarts encara tenim instal·lats eterns debats que, sovint per manca d’interès o per ignorància d’allò que significa o hauria de ser la dansa catalana, s’autoalimenten amb connotacions negatives, com si una fosca tenebra els envoltés en tot moment. Sovint les places continuen buides de públic. Sovint els nostres teatres i sales s’omplen o es mig omplen amb allò que hem convingut anomenar la tercera edat”. Arias afegeix que “són poquíssimes les ocasions en què la dansa catalana és present en algun mitjà de comunicació. Malgrat alguns ens vulguin fer creure el contrari, a l’escola, la dansa catalana no hi és present. Si més no amb la quotidianitat adequada. I quan l’hi trobem hi falta qualitat i dignitat, sovint. Massa sovint”, sentencia.
 
Finalment, el butlletí dóna avís als associats que vulguin representar Catalunya a la República de Macedònia a la ciutat de Skopje, en el marc del IV Festival Internacional de Folklore Gazi baba. Del 25 al 29 de juny de 2013.
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article