Fes ta festa

Programa 517

Xevi Blancafort i Sebastià Alba en el record

Aquesta setmana al FES TA FESTA volem recordar en Xavier Blancafort i en Sebastià Alba, dos grans activistes de la cultura popular en general i de la dansa en particular, que ens han deixat durant aquest mes de gener de 2020. La sensibilitat i la perseverança d’en Xevi i la tenacitat i la constància d’en Sebas, cadascun dansant cultura des del seu prisma particular: la dansa d’arrel tradicional i la sardana, respectivament.

En Xevi que fusionant la seva experiència de geganter i dansaire es va convertir en un sorprenent i genial actor gràcies al seu bon amic Jordi Lara, participant en la seva genial pel·lícula “Ventre blanc” i abans en un vídeo-dansa titulat “Així no estic sol”, el primer en aquest format amb punts de dansa d’arrel tradicional que podeu veure al peu d’aquest davantal.

en Sebas portant la sardana dansa fins a la màxima expressió de bellesa estètica i, com algú ha dit, fent ballar la sardana “de puntetes” i seguint els aires i el caràcter que la música exigeix, com no podia ser d’altra manera amb un melòman com ell. I a la vegada, creant l’Obra Violetes del Bosc, en el si de la seva colla de tota la vida, per poder realitzar i organitzar actes i concerts memorables que han passat ja a la història del món de la sardana i de la música per a cobla. Al final del programa escoltarem la sardana “Missatge a l’amic” que el mestre Fèlix Martínez Comín li dedicà l’any 1971.

Serveixi aquest petit i modest recordatori nostre per homenatjar-los, per deixar constància de la seva imprescindible aportació a la nostra cultura i al nostre país. Bon viatge, amics. Us trobarem a faltar.


Però a més de parlar-vos dels amics absents, el FES TA FESTA tindrà tots i cadascun dels seus ingredients habituals. Com a notícia troncal us parlarem dels Premis Ciutat de Barcelona i del de Cultura popular i comunitària que enguany ha estat atorgat a l’Associació CARABUTSÍ, per preservar valorar i dinamitzar la memòria gitana en perspectiva de gènere i acció intercultural. I en aquest aspecte escoltarem una rumba del grup MUCHACHO & LOS SOBRINOS que ens explica la història d’en “Miquelet”, un tema que pertany precisament al seu àlbum CARABUTSÍ.

I també en aquest primer FES TA FESTA de febrer torna el concurs LA SARDANA DE L’ANY que el mes de maig haurà escatit quina serà l’escollida del passat 2019. Ara per ara ja coneixem la primera semi-finalista: “Gresca, tabola i ball de rams”, de Jordi León, que escoltarem en versió de la cobla La Principal del Llobregat.

També tindrem les SECCIONS:

I no ens oblidem del Youtube de la setmana que aquesta vegada protagonitzen el grup OBESES i la cobla BERGA JOVE i el cor d’OBESES, amb un clip del seu concert del mes d’agost passat a Palamós, en el si del Festival “Amb so de cobla”: “Invasió terrícola”. Aquest divendres 1 de febrer actuen a Sant Cugat del Vallès, i si no hi heu arribat a temps, properament a Vic, Berga i Vilafranca del Penedès. No us ho perdeu.

I ja ho veieu. Aquí seguim. La setmana que ve, més.

Però no hi som tots. No ens en cansarem de dir-ho.