Resultats de l'etiqueta gegants

Sant Climent es convertirà en Ciutat Gegantera de Catalunya el 16 i 17 de juny


Una quarantena de colles de gegants, vingudes en representació de les diferents vocalies territorials de l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, es reuniran a aquesta petita vila del Baix Llobregat per commemorar la seva proclamació com a 31a Ciutat Gegantera de Catalunya.
Llegir-ne més

Sant Climent de Llobregat es vesteix de Ciutat Gegantera de Catalunya


Sant Climent de Llobregat està de festa. No només pel vint-i-cinquè aniversari dels gegants de la població, els deu anys de la proclamació de Sant Climent com a Ciutat Pubilla de la Sardana, la 10a edició de la Mostra de Grups Folklòrics i els 5 anys del Ball de Gitanes, sinó perquè ha estat proclamada Ciutat Gegantera i el cap de setmana del 16 i el 17 de juny serà festa grossa.
Llegir-ne més

La festa del Corpus a Barcelona, commemora els Gegants Nous

Un any amunt o un any avall de la seva estrena, els Gegants Nous de la Casa Caritat o del Corpus compleixen cent anys i la seva commemoració s'afegeix als actes que a Barcelona es duran a terme amb motiu de la festes del Corpus, que comencen dijous 31 de maig i acaben diumenge 3 de juny.
Llegir-ne més

Els gegants de Gràcia compleixen 25 anys en la seva trobada biennal


El primer dissabte de maig dels anys parells, la colla els Gegants de Gràcia fa la seva trobada.
Llegir-ne més

La colla Drac d'Or de l'Hospitalet de Llobregat amplia família amb la geganta Hera


La geganta, presentada dissabte 21 d'abril, ha estat dissenyada i construïda per Dolors Sans, i forma part del conjunt de Déus de l'Olimp de la colla Drac d'Or de l'Hospitalet de Llobregat.
Llegir-ne més

Sant Climent de Llobregat estrena un nou model de ciutat gegantera


El cap de setmana del 16 al 17 de juny Sant Climent de Llobregat proposa una sèrie d'actes festius per proclamar que enguany ostentarà la Ciutat Gegantera.
Llegir-ne més

Les Vitxetes, les gegantes que van a la moda


Podríem considerar la Vitxeta de Reus com la geganta més presumida de totes! I en què ens basem per dir-ho? Doncs són uns quants els vestits, joies i pentinats que ha lluït la figura femenina mentre que el seu company, el Vitxet, sempre ha dut un estil molt continuista.
Llegir-ne més

Catalunya projecta al món el seu patrimoni geganter amb un Congrés a Reus


Reus acull el Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva “Món Gegant” entre dijous 12 i diumenge 15 d’octubre.
Llegir-ne més

El gran repte de la restauració dels Gegants Reis d'Igualada


La restauració dels gegants de Reis d’Igualada –“la més difícil en 16 anys d’experiència”, en paraules del seu artífex, Aitor Calleja– ha permès recuperar l’esplendor d’uns gegants que el 24 de juny de l’any vinent celebraran el seu 75è aniversari.
Llegir-ne més

Sardanes i Gegants, dues manifestacions agermanades

Maragall deia: "La sardana és de la dansa més bella de totes danses que es fan i es desfan". Per altra banda, Amades escrivia: "De totes les velles imatges que han pres estat en l'ànima del poble, no n'hi ha cap que pugui igualar-se a la dels gegants".
Llegir-ne més

Sant Jordi: gegants, dracs, cavalls i princeses

Us heu preguntat mai quants gegants amb la imatge de Sant Jordi passegen per Catalunya? No teniu curiositat saber els dracs festius que són "vensuts" per la Diada? I de princeses? I cavalls santjordians que ballen? Quants n'hi ha? Totes aquestes preguntes ens les desvetlla la revista Gegants de l'ACGC número 117 amb un article del molinenc Oriol Ibáñez que repassa la figura llegendària dins el context de la cultura popular catalana i festiva.
Llegir-ne més

Valentí Serra: “Els gegants aspiren al reconeixement de la UNESCO”

Valentí Serra ha estat escollit recentment president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.
Llegir-ne més

La Geganta del Pi ara balla pel Camí, la Geganta de la Ciutat ara balla pel terrat

"La Geganta del Pi ara balla pel Camí, la Geganta de la Ciutat ara balla pel terrat". Oi que sona estrany? Doncs aquesta és la síntesi que em va arribar a la ment quan vaig veure, de manera excepcional, les dues gegantes juntes i sense les respectives parelles al Palau de la Virreina amb motiu de les Festes de Santa Eulàlia: l'Elisenda del Pi i la Violant de Ciutat.
Llegir-ne més

Els secrets dels gegants de la Barceloneta, a la Casa dels Entremesos

És fàcil identificar-los. La seva passió pel mar els delata. Ella és una peixatera i ell un pescador.
Llegir-ne més

'Tornaveu' a la revista 'Gegants'

El nou número (el 115) de la revista Gegants enxampa la redacció de la revista digital Tornaveu en el dia a dia de les seves tasques.
Llegir-ne més

Música per a gegants: modernitat o tradició?

Respondre a aquesta pregunta donarà peu a un debat intens sobre les músiques i coreografies per fer ballar gegants, en una xerrada que acollirà La Casa dels Entremesos el proper 17 de novembre a les 20h, en el marc de l'exposició Mirades de gegant.
Llegir-ne més

Pas endavant de les colles geganteres

Mai s’havia organitzat una trobada que versés sobre els balls de gegants i àguiles. La cinquena edició del Congrés d’Imatgeria Festiva País Gegant, celebrada a Badalona i organitzada per l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya, ho ha fet amb uns resultats molt positius.
Llegir-ne més

El llibre 'Els gegants de l’Anoia', recopila una vuitantena de figures

Editat per l’Associació Cultural Els gegants Som, surt a la llum el llibre ‘Els gegants de l’Anoia’, escrit per Roger Vázquez i Claravalls, que abraça una vuitantena de gegants i gegantons de l’imaginari festiu de la comarca de l’Anoia, a través dels 33 municipis que disposa.
Llegir-ne més

Llinars del Vallès acull la gran cita del món geganter

Geganters, i tota la sèrie de persones, entitats, empreses, artesans, luthiers, llibreters músics i, en general, amants de la cultura gegantera tenen una cita en la 10a Fira del Món Geganter a Llinars del Vallès, el cap de setmana del 17 i 18 de setembre.
Llegir-ne més

De full informatiu a revista de referència de la imatgeria festiva

La revista Gegants, editada per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya i que celebra els seus 30 anys d’existència, és un exemple de com la suma d’equilibris entre diverses tendències i opcions han fet que la publicació tingui una personalitat pròpia.
Llegir-ne més

La colla de l’Arboç guanya el 1r Concurs Nacional de Ball de Gegants

 
La Colla de Gegants i Nans de l’Arboç del Penedès es proclama guanyadora del 1r Concurs Nacional de Gegants, que ha tingut lloc diumenge 5 de juny a l’Antiga Fàbrica d’Estrella Damm, a Barcelona, amb un premi valorat en 450 €.
Llegir-ne més

Deu colles competiran per qui fa ballar millor els seus gegants

El proper diumenge, 5 de juny, al matí, l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm, a Barcelona, serà la seu del I Concurs Nacional de Balls de Gegants a Catalunya.
Llegir-ne més

Els gegants de Sant Roc de la Plaça Nova, història viva d’un barri

Són testimonis silenciosos d'una guerra civil, de bombardeigs, de transformacions urbanístiques, de l'arribada dels turistes a Barcelona.
Llegir-ne més

Tarda de gegants per als més petits a Vilanova i la Geltrú

Cal destacar la contribució que du a terme l’editorial El Cep i la nansa en la divulgació de la cultura popular entre els més petits, en són un exemple les col·leccions Figures de la festa, de la qual han publicat volums sobre el bestiari, dracs i gegants, o la sèrie Cercavila, que proposa contes per als més petits sobre aspectes de la cultura popular.
Llegir-ne més

El Seguici de les Basíliques de Barcelona, amb convidats de luxe

La temporada gegantera del 2016 a Barcelona s’obre amb el Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, un espectacle que rememora les desfilades d’imatgeria festiva que es feien als segles XVII i XVIII a la ciutat.
Llegir-ne més

Els gegantins Omar i Ester, els menuts de Premià de Mar

Els més petits de Premià Mar també podran desembarcar a la platja i saquejar la vila, com fan els adults des de fa vint anys durant la Festa Major de pirates, el juliol de 2016.
Llegir-ne més

Terrassa, a punt per ser la ciutat gegantera 2015

Terrassa acollirà els propers 18, 19 i 20 de setembre la representació més nodrida de geganters del país, la festa més gran d'aquesta representació de la cultura popular tan arrelada que omplirà els seus carrers i places amb una llarga llista d'activitats que la ciutat ofrenarà per ser Ciutat Gegantera de Catalunya 2015.
Llegir-ne més

Els primers Capgrossos de Rubí

L'any 1918, amb motiu de la celebració de l'arribada del tren elèctric, l'ajuntament de Rubí va decidir llogar uns gegants i nans perquè voltessin per la població durant la festa.
Llegir-ne més

Els Amics dels Gegants de Montblanc, convidats d'honor a les Illes Açores

La cultura popular catalana té una cita entre el 7 i el 13 de juliol a les Fetes do Espíritu Santo de la ciutat de Ponta Delgada de les Illes Açores, en què els Veguers de Montbanc partiparan en un intercanvi cultural per donar a conèixer la tradició gegantera de Catalunya.
Llegir-ne més

La imatgeria festiva busca professionals joves  

Cada any es construeixen o es restauren més de 150 elements d'imatgeria festiva a Catalunya. Aquesta artesania genera un patrimoni cultural sense el qual no s'entendrien la majoria de festes al nostre país.
Llegir-ne més

La quarta sessió de País Gegant reivindicarà nans i capgrossos

Dissabte 30 de maig es reprèn l’activitat del congrés a la ciutat de Terrassa, amb la quarta sessió del País Gegant, dedicada als fidels companys dels gegants, els capgrossos i els nans.
Llegir-ne més

Els Gegants del Pi, a punt per la  seva festa quinquennal

Havien passat un segle tancats sense sortir al carrer. Els quatre Gegants del Pi de Barcelona, en Mustafà, l'Elisenda, l'Oriol i l'Eulàlia, es tornaven a deixar veure a Barcelona el 12 de juny de 1960 gràcies a la feina de centenars de barcelonins i entitats de tot el país, que havien treballat per la seva recuperació recollint fons per restaurar i reconstruir els malmesos gegants.
Llegir-ne més

S’obre el 15è concurs de fotos El Fet Geganter

Abans del 9 d’octubre els interessats podran enviar les seves fotos a participar al concurs organitzat per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.
Llegir-ne més

Un espectacle inèdit de gegants sobre gel a la 9a Fira del Món Geganter

El proper cap de setmana del 9 i 10 de maig, Puigcerdà acollirà la 9a Fira del Món Geganter, la gran fira per als geganters que organitza anualment l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya en una ciutat diferent del territori.
Llegir-ne més

​S’editen en llibre tots els dibuixos de ‘Kap’ a la revista Gegants

 El llibre ‘Kap, 15 anys Gegants’ reuneix les il·lustracions del ninotaire Jaume Capdevila a la revista ‘Gegants’, editada trimestralment per l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.
Llegir-ne més

La Família de gegants de Mataró

El 23 d'abril de 1979, el casc antic de Mataró s'omplia de llibres i roses per Sant Jordi. Però també s'havia engalat per celebrar un bateig molt especial, el d'una quinzena de gegants que es presentaven als mataronins aplegats a la plaça de Santa Anna.
Llegir-ne més

Els Gegants Tararots, a punt per debutar a Tàrrega

La Nit del Tararot és el punt més àlgid de la Festa Major de Tàrrega, que se celebra del 13 al 17 de maig de 2015 en honor a la Mare de Déu de l'Alba i a la relíquia de les santes Espines, venerades a l'Església parroquial des de l'any 1551.
Llegir-ne més

Gegants de paper, gegants dibuixats, a Teià

L’exposició Gegants de paper s’inaugura el divendres 10 d’abril, a les 20h, amb els caricaturistes Toni Batllori ‘Toni’ i Jaume Capdevila ‘Kap’, que seran presents al centre cultural La Unió de Teià.
Llegir-ne més

Una segona vida per als gegants del Poble Espanyol

Van néixer l'any 1988 al taller de Can Boter, a Tiana. El Marcel i la Clara, ben plantats i amb una indumentària que els identificava com a membres de la classe benestant, representaven els primers visitants del recinte del Poble Espanyol, inaugurat l’any 1929 amb motiu de la Segona Exposició Internacional.
Llegir-ne més

El 'Concurso Provincial de Gigantes'

Era el 2 de juliol de 1950, en plena dictadura franquista. Terrassa acollia un concurs autoritzat de gegants de Catalunya, en què hi van participar 19 parelles de gegants.
Llegir-ne més

Les festes de Santa Eulàlia, la festa major d’hivern de Barcelona

Les Festes de Santa Eulàlia cada cop més troben el seu lloc a la ciutat de Barcelona, per aquest motiu el cap de setmana es viurà com una autèntica festa major de la ciutat per diverses colles i entitats barcelonines, que aprofitaran aquestes dates per sortir al carrer i, en alguns casos presentar novetats.
Llegir-ne més

El Carnaval de Solsona estrenarà Tòfol-Nano Petit  

Construït l'any 1983, el Tòfol Nano és un dels gegants més estimats de la imatgeria festiva del Carnaval de Solsona, i és obra del mestre geganter Manel Casserres i Boix.
Llegir-ne més

El Seguici de les Basíliques de la Barcelona Antiga, una tradició medieval

L’acte, que se celebrarà el dissabte 10 de gener a les 19.15h, commemora les antigues processons i desfilades que tenien lloc entre les Basíliques de Santa Maria del Mar i Santa Maria del Pi.
Llegir-ne més

Mor l’escultor, gravador i medallista Ramon Ferran Pagès

L’artista va estar sempre vinculat a la seva ciutat natal, Reus, i va destacar en la construcció dels gegants japonesos i els negres, a més de ser l’artífex de la restauració dels gegants antics.
Llegir-ne més

A 20 anys de la Segona Trobada Internacional de Gegants de Matadepera

En un moment en que ja ens és més fàcil recordar el passat del món geganter com a molt similar a com és ara, els que fa anys que el vivim des de primera fila tenim tants de records com per fer-ne una història ben plena de tot, alhora que vivim com a molt llunyans uns anys en que gran part del que ara existeix estava encara per construir.
Llegir-ne més

Masquefa acollí la gran festa de la Ciutat Gegantera de Catalunya

La festa de la Ciutat Gegantera 2012 l’organitza la Colla de Geganters i Grallers de Masquefa, amb el suport tècnic i logístic de l’Ajuntament.
Llegir-ne més

XIX Trobada Comarcal de Gegants del Vallès

Hi participaren 33 colles de diferents ciutats del Vallès que ompliren Sant Cugat de gegants, gegantons, capgrossos, grallers, dolçainers, flabiolaires i tabalers, amb la participació de prop d’un miler de persones.
Llegir-ne més

Gegants i Grallers per a la convivència i la reinserció

Són una parella de gegants, un jove aixecant pesos i la seva xicota, amb un llapis a la mà. Res no indica que els seus creadors no són experts o membres d’una colla gegantera de casa nostra.
Llegir-ne més

Els gegants, més enllà de la crisi

Són moments difícils per a la cultura popular i els gegants no són cap excepció. A diferència d’altres anys, el Calendari del Món Geganter es veu lleugerament reduït davant la incertesa de molts municipis d’acollir certs esdeveniments, especialment les Trobades de Gegants de les festes majors de determinades poblacions.
Llegir-ne més

La revista 'Gegants' guardonada pels Premis APPEC de revistes en català

L’encarregat de rebre el guardó fou el president de l’Agrupació, David Roy. En el seu discurs d’agraïment, Roy tingué un grat record per tota la gent que ha format part de l’Agrupació al llarg de tota la seva història i del propi consell de redacció de la revista.
Llegir-ne més

Més de 1500 persones participaren a la XIV Trobada de Colles Geganteres d’Escoles de Catalunya

La trobada se celebrà entre les 9:00 del matí i les 13:30 hores. L’acte començà a l’Escola Virolai de Barcelona, amb activitats per totes les edats, jocs i un esmorzar popular, i després una gran cercavila que acabà a la Plaça del Parc Güell.
Llegir-ne més

Des dels ulls dels gegants

La realitat canvia en funció de les perspectives. El gegantisme és un bon exemple. Cada any, milers de persones surten als carrers de Catalunya per aixecar el cap i gaudir d’aquests colossos.
Llegir-ne més

Gegants de paper. Una proposta que cal conèixer

El fenomen geganter ha tingut una llarga trajectòria històrica a Catalunya, que s’inicià a l’Edat Mitjana amb motiu de la festivitat del Corpus i que ràpidament es va extendre a altres territoris, entre ells, València i Mallorca.
Llegir-ne més

L’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya inaugura nova seu

L’acte començarà a les 19h amb una passejada dels gegants en Treball i na Cultura, des de l’Auditori de Sant Feliu de Llobregat fins la nova seu.
Llegir-ne més

VIII Ballada de Gegants Històrics a Santa María del Mar

Aquest projecte va néixer l’any 2003 en el marc del primer aniversari de la recuperació dels Gegants Històrics.
Llegir-ne més

5a edició de la Fira del Món Geganter a Ulldecona

Les dues jornades estaran amenitzades amb un seguit d’actes que mostraran al públic en general el bon estat de salut del món geganter: xerrades divulgatives sobre el paper de la dolçaina i la gralla, móns geganters diferents al català i presentació de noves publicacions bibliogràfiques sobre el món geganter.
Llegir-ne més

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa