Resultats de l'etiqueta cultura popular

Gegants i d’altres entremesos en un món líquid


Plantejar idees complexes i abstractes de la realitat cultural és tot un repte. Sobretot en temps antil·lustrats[1] oferint un solucionisme de coartada[2] en articles de guerrilla.
Llegir-ne més

Tot el que amaga un plat de la cuina tradicional


Una sola conferència no pot traçar un pont entre dos elements tant pròxims com allunyats, com són la cuina o les pràctiques culinàries i la cultura popular, però pot aportar un granet de sorra per a la construcció d'aquest pont simbòlic.
Llegir-ne més

Tret de sortida de l’Aplec d’Adifolk a Manresa


Cada any, un tast de la nostra cultura popular i tradicional, encapçalada per la dansa més emblemàtica, la sardana, viatja fora del país per demostrar que els elements tradicionals es poden adaptar a la modernitat i que es troben en constant evolució.
Llegir-ne més

Bandes, esbarts i cant coral en un cicle pels ateneus barcelonins


Quatre esbarts, tres corals, dues bandes i quatre ateneus. Aquestes són les peces bàsiques del nou cicle de Cultura Popular als Ateneus.
Llegir-ne més

La cultura popular envaeix Terrassa


Tallers, actuacions musicals, fira d'entitats, activitats per a grans i petits... La cultura popular tradicional de Terrassa té una cita aquest dissabte 14 d'abril al parc de Sant Jordi amb la vuitena edició de la Culturassa, la Festa de la Cultura Popular i Tradicional Catalana, que aplegarà una quarantena d'entitats de la ciutat, en la cita més important per a la cultura popular per la seva diversitat i impacte.
Llegir-ne més

Trobada emotiva amb el conseller de Cultura Lluís Puig

 
Representants de tretze federacions i confederacions de cultura popular s'han reunit dissabte 16 de desembre a Brussel·les amb el conseller de Cultura a l’exili, l’Honorable Sr.
Llegir-ne més

La cultura popular alça la veu contra la repressió


Són moltes les entitats culturals que, en els darrers dos mesos, han alçat la veu per denunciar les actuacions ordenades pel govern espanyol a Catalunya.
Llegir-ne més

La Festa Catalana 2017 encara la recta final


El món ens mira. I ens mira, sobretot, quan visita Catalunya i té l'oportunitat d'impregnar-se de la quotidianitat dels catalans i de la seva cultura.
Llegir-ne més

El manifest de l'associacionisme arriba a la UNESCO


El manifest consensuat, en reunió el passat 23 de setembre, per representants de l'associacionisme cultural català, s'ha enviat, per part de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, a la secció del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, i al Fòrum d'ONG acreditades, òrgan del qual l'Ens en forma part i que reuneix ONG (associacions en la seva terminologia internacional) que destaquen per la seva tasca en l'àmbit del Patrimoni Cultural immaterial.
Llegir-ne més

La cultura popular, eina de reivindicació democràtica a Catalunya


La societat civil catalana és a les portes del referèndum d’autodeterminació. Múltiples iniciatives han emergit en les darreres setmanes per demostrar el suport majoritari al dret a decidir i per protestar contra la resposta de l’Estat per intentar aturar les votacions.
Llegir-ne més

Quan la Festa es vol posicionar

Hi ha una màxima, una norma no escrita, que diu que la Cultura Popular no s'ha de posicionar en qüestions polítiques.
Llegir-ne més

Davant del Referèndum i les Festes de la Mercè 2017


A continuació reproduïm el Posicionament d'entitats membres de la Comissió de Cultura Popular i Tradicional i de Patrimoni Immaterial del Consell de la Cultura de Barcelona davant el referèndum i les festes de la Mercè 2017

La cultura popular és una escola de ciutadania, i com a tal, també una eina d’apoderament ciutadà.
Llegir-ne més

Agermanament cultural entre Catalunya i Mèxic


La Patum de Berga, el Misteri d'Elx, la Muixeranga d' Algemesí i el Cant de la Sibil·la de Mallorca, entre altres manifestacions de la cultura popular dels Països Catalans, han creuat l'oceà Atlàntic per instal·lar-se temporalment a Mèxic, en forma d'exposicions i conferències sobre la festa i els patrimonis mundials dels Països Catalans, a càrrec del Museu Etnològic de les Cultures del Món de Barcelona.
Llegir-ne més

La Colla de Can Bonet obre una finestra al món digital


Mantenir viva la cultura popular, la seva història i el seu arrelament a la gent i al carrer, però alhora, no tancar portes a la seva expansió i a les eines tecnològiques que permeten la seva difusió tant al territori natural com més enllà.
Llegir-ne més

La cultura popular necessita mites?

Què tenen en comú Odisseu (Ulisses), Superman, l'Àliga de Tàrrega, Indiana Jones, el monstre del Llac de Banyoles, els Gegants Roses, els del Pi, o el Correfoc? Segurament un nom o millor una idea que els agermana, la seva idealització dins de la comunitat.
Llegir-ne més

L’associacionisme cultural, motor de “La Marató”

La Marató compleix 25 anys lluitant contra les principals malalties que afecten la nostra societat. En aquest quart de segle, els fons recaptats han servit per sufragar recerques mèdiques encaminades a conèixer l’origen de les malalties i els possibles tractaments amb els quals es poden combatre.
Llegir-ne més

Ministrils contemporanis

Tocaven en les capelles reials i religioses, guanyant-se el favor dels poderosos per a guanyar-se la vida.
Llegir-ne més

Nous relats per a la cultura popular

Primer. "No és el poble el que fa una pràctica, si no la pràctica la que fa al poble" Aquests dies s'ha presentat “Joc, espai i xarxa”, una iniciativa d'Això és com tot.
Llegir-ne més

La Troca de Granollers, aglutinadora de cultura

És una llar d'acollida de la cultura d'arrel tradicional, un punt de trobada i distribució de sinergies que aplega iniciatives de recerca, difusió, formació i producció.
Llegir-ne més

La cultura popular en la Mercè 2016

La cultura popular tindrà un paper protagonista en la celebració de les Festes de la Mercè 2016.  Una trentena d’activitats ompliran els carrers del nucli històric entre el 23 i el 25 de setembre.
Llegir-ne més

La cultura popular, eix central de la Diada

La consulta per la independència organitzada a Arenys de Munt el 13 de setembre de 2009 es considera la llavor del procés, perquè aquell dia es va produir el primer acte de sobirania tot i les amenaces de l’Estat i de la justícia.
Llegir-ne més

El Patufet es fa d’una colla de diables

El nou volum de la sèrie El Patufet i les tradicions catalanes es dedica a les colles de Diables.

El Patufet, personatge inspirat en el conte homònim que tot nen coneix, s’ha convertit en un personatge identificable per als més menuts de la família que a través de la sèrie Les tradicions catalanes apropa tradicions com els Reis, la castanyada, el caga-tió.
Llegir-ne més

Els dissabtes, cita a Barcelona amb la cultura popular

La Festa Catalana reedita edició i a partir del 2 de juliol, cada dissabte, els voltants de la Plaça de la Catedral s’ompliran de diverses manifestacions de la cultura popular en aquest petit festival que té programades activoitats cada dissabte del mes de juliol, agost i fins a mitjans d’octubre.
Llegir-ne més

S’ha mort Jordi Joan Alsina, impulsor de la cultura popular

D’ofici cansalader, Jordi Joan Alsina ha estat un dels recuperadors dels carnestoltes a Barcelona, poc després de la dictadura de Franco, ha impulsat des de zero iniciatives com l’Home dels Nassos, ha ajudat a reactivar festes com la dels Tres Tombs a Barcelona i durant molts anys s’ha encarregat de la informació sobre cultura popular a Rac1.
Llegir-ne més

Can Galta Cremat fa deu anys

Amb motiu de la celebració del desè aniversari del Centre Municipal de Cultura Popular de Can Galta Cremat, les associacions vinculades al centre celebren la festa Suma't, un sopar de carmanyola a la plaça de Can Galta que acabarà amb un ball a càrrec del grup TheBlacKiss.
Llegir-ne més

12 hores de cultura popular a La Jonquera

Aquest cap de setmana, els carrers de La Jonquera es transformaran per acollir un gran tast de la cultura popular catalana, en què no hi faltaran diables, trabucaires, castells, sardanes i correfocs, entre d'altres.
Llegir-ne més

Prop de 300 activitats formaran Som Cultura Popular

Una quarantena d’exposicions de cultura popular, una vintena de debats, conferències, presentacions, i un extens calendari d’actuacions i tallers oberts al públic integren la mostra Som Cultura Popular que tindrà lloc a Sant Andreu, al recinte de la Fabra i Coats, del 21 al 24 de gener.
Llegir-ne més

La relació entre catalanisme i cultura tradicional, als Diàlegs d'Aurembiaix

La nova sessió de Diàlegs Culturals, organitzada per l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix, tractarà la relació de la cultura tradicional amb el catalanisme i tindrà lloc dimarts 15 de desembre, a les 19:30 h, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida (C.
Llegir-ne més

La festa popular, la catalanitat cívica

La festa popular vista des del punt de vista polític i sociològic, entenent la vida política com la participació de les persones en els afers ciutadans.
Llegir-ne més

El Calendari de l’Ermità, per primera vegada en català

El Calendari de l’ermità és un almanac tradicional que surt a la venda cada any pels voltants del mes d’octubre amb informacions relatives a l’astronomia, l’agricultura i la cultura popular, tradicional, festiva i religiosa.
Llegir-ne més

Som Cultura Popular, espai per la cultura popular

La convocatòria, que tindrà lloc del 21 al 24 de gener de 2016 a l'edifici de la Fabra i Coats (Barcelona), s’adreça a les entitats i associacions de la cultura popular, al món acadèmic i als investigadors del patrimoni immaterial, tant de la ciutat de Barcelona com d’àmbit nacional.
Llegir-ne més

Undàrius, el Festival de la Cultura Popular i Tradicional

Del 2 al 5 de juliol es podrà gaudir de tallers de dansa, xerrades, visites o itineraris comentats, exhibicions, cercaviles i desfilades, així com concerts i balls.
Llegir-ne més

3a crònica ICH: De la cultura popular al patrimoni

Crònica del 3r dia del Fòrum dONG acreditades per la UNESCO

El tercer dia pot ser el primer, cosa que no funciona a la inversa.
Llegir-ne més

La Festa Catalana torna a una gran diversitat d'espais

Després de l’èxit dels anys anteriors, la Festa Catalana es tornarà a fer cada dissabte durant els mesos de maig, juny, juliol i agost a tocar de la Catedral.
Llegir-ne més

Es convoca el 17è Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular

Edicions del Bullent i el Museu Valencià d'Etnologia de la Diputació de València convoquen, 17é el Premi Bernat Capó de difusió de la cultura popular.
Llegir-ne més

El termini per a sol·licitar ajuts a les federacions de cultura popular acaba el 23 de febrer

El Departament de Cultura destinarà aquest any un 27,27 per cent més que l’any passat als ajuts per a federacions de cultura popular.
Llegir-ne més

Neix, amb molta  il·lusió, la Capital de la Sardana

Fa uns dies, el setze de novembre, assistírem a la posada de llarg d’un projecte profusament treballat a les cuines de tres entitats emblemàtiques del nostre país: la Federació Sardanista de Catalunya, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya i l’Obra del Ballet Popular.
Llegir-ne més

Ens hem begut l’enteniment?

La nit de recompte de vots de les passades eleccions al Parlament ha esdevingut una vegada més l’inici d’un període amb el qual s’inicia un procés cíclic de distanciament de la societat civil i les formacions polítiques.
Llegir-ne més

Xarxes a la Mediterrània, una realitat cultural

En concret, Ferrer explicà el rol de l’Oficina pel Cant Coral de la Mediterrània, una de les oficines regionals de l’European Choral Association - Europa Cantat impulsada pel MCC.
Llegir-ne més

Barcelona programa actuacions de Cultura Popular adreçades als turistes

Una locució multilingüe guia a l’assistent pels diferents espectacles per tal que els turistes que visitin la ciutat puguin gaudir de les diferents manifestacions de la cultura popular.
Llegir-ne més

Aplec Internacional a Budapest: 25 anys exhibint la cultura popular per Europa

Ja fa un quart de segle que Adifolk porta la cultura popular catalana arreu d'Europa.
Llegir-ne més

La cultura popular pren protagonisme a l’UCE

La XLIV edició de la Universitat Catalana d'Estiu arrenca el 16 d’agost i durarà fins el dia 23 del mateix mes, amb un pressupost i un programa més reduïts després d'un període d'incertesa sobre la seva continuïtat.
Llegir-ne més

Les festes de Sant Roc de la Plaça Nova, més de 400 anys d’història i tradició

És una de les festes més antigues de la capital catalana. Quatre-cents vint-i-tres anys mantenint la mateixa tradició.
Llegir-ne més

Festes tradicionals catalanes a ritme de batucada brasilera

Les festes i tradicions catalanes han evolucionat en paral·lel als canvis socials. La creixent presència de persones nouvingudes ha fet que molts col·lectius com els castellers i els sardanistes, administracions locals com Reus i Vilafranca del Penedès, o entitats socials hagin impulsat diferents programes per donar a conèixer aquestes festes tradicionals i fer-los partícips.
Llegir-ne més

Jaume Ayats, Premi Nacional de Cultura Popular 2012

Ayats, professor a la Universitat Autònoma de Barcelona, ha centrat la seva recerca en la influència de la música en les societats contemporànies i, concretament, a Catalunya.
Llegir-ne més

Carles Capdevila: “No és casualitat que el moviment associatiu tingui tanta presència”

L’edició del diari Ara del passat diumenge, 8 de juliol, no només dedicava vuit planes a l’anàlisi exhaustiu del paper de la cultura popular al bell mig de la crisi econòmica, sinó que Carles Capdevila, el propi director del diari, feia a la seva columna una autèntica apologia de la “gran escola de gestió” que l’associacionisme ha estat per a Catalunya.
Llegir-ne més

La crisi no pot amb la cultura popular

No ens haurem d’esforçar gaire aquesta vegada per titular l’editorial. Ens ve donat pel diari Ara que, a portada, anuncia un detallat informe entorn del fenomen de les tradicions festives que, segons dades del Departament de Cultura de la Generalitat, malgrat la situació econòmica, té la capacitat  de mobilitzar 260.
Llegir-ne més

L’Ens reclama al Parlament una revisió “urgent” de la Llei d’Espectacles i Activitats Recreatives

El president de l’Ens de Comunicació Associativa, Antoni Carné, ha demanat aquest dimarts als diferents grups parlamentaris catalans, en el marc d’una compareixença davant de la Comissió de Cultura al Parlament de Catalunya, iniciar “un procés de debat i treball orientat a simplificar” les diferents legislacions existents i futures que afecten les activitats del moviment associatiu i que “les condicionen cada cop més”.
Llegir-ne més

Quatre dècades unint cultures

L'any 1972 naixia una iniciativa per difondre danses d'arreu del món a casa nostra. Amb el lema “les danses dels pobles pel nostre poble", es van organitzar les primeres Jornades Internacionals Folklòriques (JIF), de la mà de l'esbart Lluís Millet i del seu ideòleg, Joaquim Navarro.
Llegir-ne més

Campus d'estiu

En l’actual legislatura, la Direcció General de Cultura Popular i Tradicional s’ha proposat una renovació de les línies estratègiques de treball amb la finalitat d’optimitzar els recursos públics i modernitzar les estratègies de gestió.
Llegir-ne més

Marta Almirall: “Històricament les diferents administracions no van apostar clarament per la dansa”

Quins són els teus orígens?
La meva formació és bàsicament de ballarina. Ho tenia molt clar ja des de petita.
Llegir-ne més

Sant Joan a Barcelona

De totes les festes que tenen lloc a Barcelona al llarg de l'any, la de Sant Joan és sens dubte una de les més participatives.
Llegir-ne més

FESCAT: Aprenentatge i festa a la gran cita de la cultura popular

La reflexió, l'estudi i l'aprofundiment de les arrels de la festa com un element de socialització i cohesió han de permetre repensar i dinamitzar la nostra cultura popular catalana, així com la seva difusió més enllà de les activitats pròpies que en el seu marc es desenvolupen.
Llegir-ne més

L’ENS s’entrevista amb parlamentaris europeus

2012 serà el darrer exercici en què estaran en vigor els programes Culture i Media, i seran substituïts pel programa Europe Creative 2014-2020.
Llegir-ne més

La Beca d'Innovació en Cultural Popular premia una rondalla mallorquina

Les companyies mallorquines La Fornal d'Espectacles i Mov-i-ments són les guanyadores de la II Beca Innovació en Cultura Popular de la Fundació Jaume Casademont, amb el suport de l'ENS, pel seu espectacle 'L'amor de les tres taronges', basat en la popular rondalla recollida per Mossèn Alcover.
Llegir-ne més

El concurs fotogràfic ‘Catalunya, terra d’acollida’ mostra la visió de la població immigrant sobre les tradicions catalanes

Després de l’èxit de la primera edició del certamen, l’Associació Cultural Mexicano Catalana ha convocat de nou el concurs fotogràfic ‘Catalunya, terra d’acollida’, adreçat a tota la població immigrant resident a Catalunya.
Llegir-ne més

Un projecte musical a la xarxa per recuperar l’esperit de festa major

Cultura popular i reivindicació social són els dos ingredients de la nova experiència musical de Dekrèpits, un grup d’ska-rock combatiu amb tendències folk que des de l’any 2003 posa a disposició de tothom, de forma gratuïta a Internet, els seus discs.
Llegir-ne més

L’Espai A clou la seva primera temporada

Amb l’Espai A, Catalunya s’ha dotat d’una xarxa d’arts escèniques amateurs: 16 teatres han programat 56 funcions de teatre, dansa, música i cant coral que s’han exhibit a 12 comarques catalanes (Barcelona, Maresme, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Llobregat, Bages, Alt Empordà, Ribera d'Ebre, La Garrotxa, Baix Empordà, Baix Camp, Alt Penedès).
Llegir-ne més

Patrimoni etnogràfic i expressió artística en una partitura

Quan l’experiència musical esdevé una vivència integral més enllà del llenguatge de les notes o de les convencions estrictament musicals, la música deixa de ser simplement música i es converteix en un patrimoni immaterial, en el que la tradició oral, les creences, la cultura de l’espai i del cos, el joc, el ball i la dansa, però també el pensament filosòfic i científic, prenen la batuta.
Llegir-ne més

La Patum i altres patrimonis: exposició a l’Orfeó Martinenc

Els Països Catalans són terra de festes i de festers. Algunes festes i tradicions catalanes com la Patum de Berga, el Misteri d’Elx, el Cant de la Sibil·la de Mallorca, els Castells i la Muixeranga d'Algemesí són ja patrimoni de la Humanitat.
Llegir-ne més

La cultura popular i el repte de la integració

Malgrat que les dades demogràfiques recents indiquen que, durant l’any 2011, Catalunya va perdre població immigrant, el nostre país es caracteritza per ser terra de recepció i d’estança de nouvinguts.
Llegir-ne més

El conseller Mascarell presenta el projecte 'Capital de la Sardana'

La Capital de la Sardana és un nou projecte liderat per les tres entitats sardanistes més importants: la Federació Sardanista de Catalunya, que aplega les agrupacions sardanistes i cobles; la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya, que aglutina les colles de competició; i l'Obra del Ballet Popular, bressol d'entitats vinculades a la sardana i la dansa catalana.
Llegir-ne més

Les corals El Penedès i Erato, entre les Creus de Sant Jordi 2012

Tal i com ha explicat la Generalitat a través d’un comunicat, la Societat Coral El Penedès “ha contribuït ininterrompudament a la pràctica del cant coral a Catalunya i a la vida cultural de Vilafranca del Penedès.
Llegir-ne més

Montserrat Garrich: "Pensar que la dansa a Catalunya passa únicament pels esbarts dansaires és un error". 

Des de fora, es pot tenir una imatge força uniforme del món dels esbarts...
Cal diferenciar l’activitat dels esbarts del que s’anomena “les danses vives”, que és allò que es balla per festivitats concretes, per exemple per Carnaval, Corpus, Sant Joan.
Llegir-ne més

Vallespir, revista cultural i literària 

En el número 8 de la revista Vallespir continuem, com de costum, presentant textos dels nostres escriptors clàssics o renaixentistes (segona renaixença nord-catalana de principi de segle XX), com “El Boletaire”, un extracte de l’obra de Josep Sebastià Pons, El Llibre de les set sivelles, publicat a Barcelona el 1956.
Llegir-ne més

La Fundació Jaume Casademont convoca la segona Beca Innovació en Cultura PopularLlegir-ne més

La Fundació Jaume Casademont convoca la segona Beca Innovació en Cultura Popular

La Fundació Jaume Casademont i la Fira Mediterrània de Manresa convoquen la segona edició de la Beca Innovació en Cultura Popular, amb el suport de l’Ajuntament de Girona, la Fundació Abertis i l’Ens de Comunicació Associativa.
Llegir-ne més

La Fundació Jaume Casademont convoca la segona Beca Innovació en Cultura Popular

La Fundació Jaume Casademont i la Fira Mediterrània de Manresa convoquen la segona edició de la Beca Innovació en Cultura Popular, amb el suport de l’Ajuntament de Girona, la Fundació Abertis i l’Ens de Comunicació Associativa.
Llegir-ne més

Es posa en marxa l’Agenda de l’Associacionisme i la Cultura Popular

Amb el pas del temps, la cultura popular catalana ha guanyat terreny i visibilitat social. La tasca de les persones, entitats i federacions que composen el teixit associatiu i el creixent interès de la gent per les tradicions del país ha estat decisiu.
Llegir-ne més

Les falles han de ser patrimoni de la humanitat?

Els castellers i la muixeranga ja formen part de la riquesa cultural i social del món de forma oficial, en haver estat reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Llegir-ne més

Pilar Rahola: “La sardana ens ha significat com a nació”

“Catalunya era un país que vibrava amb la música, fins el punt que no hi havia poble, per petit que fos, que no tingués professors de música, cobla o cors de Clavé”, s’explica Pilar Rahola a la seva columna de La Vanguardia, tot fent una refrescant parada en la seva passió per l’anàlisi política, per rememorar un oncle seu, Marcel Rahola, tenora de la Cobla Selvatana, mort l’estiu passat, a qui els Amics de la Sardana de Cassà de la Selva, han fet un homenatge póstum.
Llegir-ne més

Revista Caramella: La mort i la religió a la cultura popular

La literatura popular és farcida de referències a la mort i els rituals que l’acompanyen, i malgrat que moltes festes populars han introduït elements de modernitat que en ocasions en distorsionen el sentit original, el cert és que en la majoria es preserva la unió del sentiment identitari, festiu i religiós.
Llegir-ne més

Qui els ha dit que Catalunya vol «¡Pan y circo!»?

Els vaguistes de TMB i determinats grupuscles del moviment 15-M a Barcelona estan prenent una deriva inquietant a Catalunya.
Llegir-ne més

Lluís Cabrera: "El sentiment “vers l’andalús” desperta excessiu interès per part de la classe política catalana"

Per què el nom d’Enrique Morente?
El vam escollir perquè era una persona compromesa, amb veu pròpia.
Llegir-ne més

Assemblea de l’associacionisme cultural català al Palau de la Generalitat

Trenta anys han portat el moviment associatiu cultural des de la història a conquerir el seu futur. És el temps que separa la celebració del I Congrés de Cultura Tradicional i Popular (Barcelona 1981 - Girona 1982) de l’Assemblea que l’Ens de Comunicació Associativa celebrà fa uns dies al Palau de la Generalitat.
Llegir-ne més

Arrenca la finestreta única de subvencions culturals amb 117 milions pel 2012

Departament de Cultura i de les entitats públiques adscrites. Tal i com va explicar el Conseller Mascarell, en xifres, suposarà un estalvi de 2,1 milions d’euros en la gestió dels ajuts culturals, també reduïnt-se el cost de mitjana de l’expedient que passa de 346€ a 169€.
Llegir-ne més

Antoni Torrens:  "La cultura és un instrument per a obrir camins"

Com comença tot plegat?
L’any 1992 va coincidir que tenia tres fills que estaven estudiant a Barcelona i s’allotjaven al barri de Gràcia.
Llegir-ne més

Bienve Moya reivindica protecció legislativa per l'autenticitat de les festes tradicionals

Les xarxes socials i les noves tecnologies són, gairebé sempre, una arma de doble filó. Ben utilitzades, ens obren al món i enriqueixen la nostra vida professional, social i personal.
Llegir-ne més

El Banc de Continguts Culturals

La rica i variada realitat associativa cultural catalana no ha tingut per regla general la seva corresponent plasmació a les pàgines publicades dels mitjans de comunicació.
Llegir-ne més

L'Associació 8 d'Agost

Reproduïm un capítol del text que sobre “Associacionisme i cultura popular a Eivissa i Formentera” Bernat Joan i Marí ha realitzat i que properament es publicarà a la revista de nou format “CANEMÀS, revista de pensament associatiu”, publicació editada per l’Ens de Comunicació Associativa.
Llegir-ne més

L’efecte perniciós de voler legislar massa.

La societat civil i la seva vida associativa s’organitzen per a crear i transmetre cultura, valors i símbols que provenen d’una tradició i d’unes experiències pròpies, tant individuals com col·lectives, les quals esdevenen factors de transformació de formes de vida, cosa que fa d'aquestes manifestacions una de les realitats més significades de la vida cultural.
Llegir-ne més

La cultura popular a les Pitiüses

Eivissa i Formentera formen una unitat cultural, són illes molt interrelacionades i amb projectes compartits.
Llegir-ne més

Postal de Nadal, en complir-se els dos primers anys de Tornaveu

Aquest final d’any ja en farà dos de la primera edició de Tornaveu. Pensem que paga la pena de recordar-ho, perquè és una fita que no estàvem del tot segurs de conquerir, quan l’estiu del 2009 ens vàrem involucrar en el projecte de dotar el moviment associatiu d’una veu pròpia.
Llegir-ne més

Ratificat a les urnes: Catalonia is not Spain

L’endemà de les eleccions El Punt Avui titulava a tota portada «Catalonia is not Spain», fent ús insòlit d’un idioma no català en sintetitzar el resultat sorgit de les urnes.
Llegir-ne més

La 22a edició dels Premis Ateneu reconeix un any més el paper de l’associacionisme cultural català.

L’esforç de l’associacionisme català, composat majoritàriament per voluntaris, per tal d’impulsar noves propostes i activitats dinamitzadores, des d’un punt de vista innovador, es reconegut un any més pels Premis Ateneu de la Federació d’Ateneus de Catalunya, que aquest any arriben a la seva 22a edició.
Llegir-ne més

La Fundació Jaume Casademont aposta per una cultura popular innovadora i creativa

L’art i la cultura popular, com altres disciplines, també estan subjectes a les demandes d’una societat canviant i en constant evolució.
Llegir-ne més

Bartomeu Duran: Cal eixamplar les relacions dels diferents col·lectius associatius en projectes comuns.

Sóc president de la Federació Sardanista de Catalunya des del 1999. Vaig participar en la seva fundació perquè pertanyia a una de les entitats fundadores.
Llegir-ne més

La llarga trajectòria de Bienve Moya i Domènech, en Bienve

Si la nostra cultura popular ha donat un personatge vocacional, aquest és sens dubte ‘en Bienve’, com tothom coneix Bienve Moya i Domènech, un vilanoví de soca-rel, sempre vinculat a l’activisme cultural sense perdre l’anàlisi de la diversitat del nostre folklore.
Llegir-ne més

L'Institut que reivindica l’associacionisme cultural

La direcció del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana ha convidat els representants de l’associacionisme cultural a participar en el procés de repensar el futur de la institució.
Llegir-ne més

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Arç Cooperativa