Resultats de l'etiqueta associacionisme

L'acte institucional del Dia de l'Associacionisme: el reconeixement de tot un sector


Dijous 7 de juny a les 19h se celebra l'acte institucional del Dia de l'Associacionisme Cultural al Centre Sant Pere Apòstol (carrer de Sant Pere Més Alt, 25, a Barcelona).
Llegir-ne més

L'associacionisme com a base humana de les indústries culturals


Certament és necessari per fer determinada cultura tenir un Estat. Dependre d’una altra organització política per fer una acció cultural a través del que denominem com indústries culturals ho fa necessari.
Llegir-ne més

Escoles de formació


Les escoles de formació són aquells espais juvenils que ajuden a conformar una cosmovisió als joves.
Llegir-ne més

La macro-enquesta Panoràmic, una eina de país


Tot a punt per començar a radiografiar el tercer sector català i obtenir fotogrames molt precisos de la realitat del voluntariat i la cultura popular a Catalunya.
Llegir-ne més

Prendre consciència de la incidència social de l’associacionisme

Una colla castellera fa castells. El seu objectiu és fer construccions humanes cada vegada més altes i complexes.
Llegir-ne més

Crisi de la modernitat versus crisi de l'associacionisme

Via fora !! va ser una revista editada per l’associació Enllaç promotora de cultura popular. Amb el subtítol publicació per a la gent culturalment activa, es va especialitzar de bon començament en temes com ara la cultura popular o la sociocultural.
Llegir-ne més

Hilari Raguer i la unió de l’associacionisme

“En els catalans hi ha dues tendències contraposades, l’associacionisme i l’individualisme”.
Llegir-ne més

Un cap de setmana per gaudir de l'associacionisme cultural

El 27 de maig de 2014 el Govern va declarar el 4 de juny Dia de l’Associacionisme Cultural (#DASC2016), instaurant així una jornada dedicada a destacar el pes i la força de l’associacionisme cultural català.
Llegir-ne més

Davant el 3r Congrés de l’Associacionisme i el Voluntariat

En els darrers anys l’ENS ha participat de manera més o menys activa en el procés de definició de la Llei del voluntariat i de foment de l’associacionisme.
Llegir-ne més

Els capdavanters polítics són insuficients per la independència

Un poble necessita dirigents que l’ajudin a ser ell mateix i l‘empenyin a prendre consciència i a progressar en el camí cap a una millor realització col·lectiva.
Llegir-ne més

Tràngol

Via fora !! és una revista editada per l’associació Enllaç promotora de cultura popular. Amb el subtítol publicació per a la gent culturalment activa, es va especialitzar de bon començament en temes com ara la cultura popular o la sociocultural.
Llegir-ne més

La Generalitat aposta per una escola més popular i vinculada a la vida local

En el termini de cinc anys, els alumnes catalans d’ESO tindran una nova tasca encomanada si volen obtenir el seu títol.
Llegir-ne més

Club Integral de Muntanya: “Prepara un cap de setmana i gaudeix dels altres 51"

El Club Integral de Muntanya (CIM) és una agrupació valenciana formada per amics i amants de la natura que desenvolupa interessants activitats esportives d’acord amb un model d’autogestió.
Llegir-ne més

L'associacionisme com a via d'entrada al món laboral

La Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, el 10 de desembre, ha organitzat la jornada Empoderament, inclusió juvenil i millora de l’ocupabilitat des de la participació associativa, amb l’objectiu d’obrir un espai d’aprenentatge, d’intercanvi d’experiències i debat respecte a la transició laboral juvenil i el paper de l’associacionisme com a actiu per al desenvolupament d’aptituds i competències vinculades a l’àmbit professional.
Llegir-ne més

A l’associacionisme li cal una Llei del Voluntariat?

Darrerament es van fent tot un seguit de presentacions de la nova Llei del Voluntariat de Catalunya. Tot i que l’ENS ha fet pública en diferents espais i àmbits la seva oposició global i la seva valoració crítica de l’esmentada llei, considerem positiu recordar algunes de les argumentacions i el posicionament global.
Llegir-ne més

Cardús, Baltà i Delgado estrenaran 'Diàlegs' a l'Orfeó Lleidatà

El sociòleg Salvador Cardús (Consell Assessor per a la Transició Nacional), el gestor cultural Jordi Baltà (assessor de la UNESCO) i l'antropòleg Manuel Delgado (membre del Grup de Recerca sobre Exclusió i Control Socials) seran els primers ponents del cicle Diàlegs que organitzen la Fundació Orfeó Lleidatà i Òmnium Lleida-Ponent, a través del Consell Participatiu de l'Espai Orfeó i amb el suport de la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat de Catalunya.
Llegir-ne més

L'associacionisme cultural té un impacte economic de 453 milions d'euros anuals

El món associatiu genera un impacte cultural de 453 milions d’euros a Catalunya, disposa de 3.445 associacions culturals, que compten amb un pressupost global de 75 milions d’euros, i on treballen 51.
Llegir-ne més

Canemàs porta la reflexió sobre l’associacionisme a nous àmbits

El nou número de la publicació semestral posa l’accent en el model associacionista dels cine-clubs, la importància de Casinos i societats recreatives de mitjan segle XIX en la forja del músic, entre d’altres temes d’interès que demostren la presència destacada de l’associacionisme darrere de molts àmbits socials.
Llegir-ne més

L'associacionisme aplega set candidatures del 27-s per a un nou marc legal i fiscal

La Xarxa d'Associacionisme de Catalunya (XAC), una plataforma que aglutina 14 confederacions, entre les quals participa l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, ha reunit dijous 17 de setembre en l'acte Compromisos pel foment de l'associacionisme a set representants de les candidatures que concorren a les eleccions del 27-S per a exigir-los un canvi legislatiu i de marc fiscal del món associatiu, i la fi d'una era de polítiques públiques marcades per l'equiparació de les organitzacions com a persones jurídiques amb activitat empresarial.
Llegir-ne més

La Llei del Voluntariat inclou les demandes de l'associacionisme

El Parlament de Catalunya va aprovar la setmana passada la Llei del voluntariat i foment de l'associacionisme.
Llegir-ne més

El 21è fòrum de les associacions i l’empremta personal i col·lectiva

Les tardes del dimecres 10 i dijous 11 de juny se celebrarà al Museu d’Història de Catalunya (Pl.
Llegir-ne més

Més de 130 activitats per commemorar el Dia de l'Associacionisme Cultural

Més de 130 activitats organitzades per un centenar d’entitats culturals de tot el territori commemoraran el Dia de l’Associacionisme Cultural a Catalunya que se celebrarà el 4 de juny.
Llegir-ne més

Un estudi sobre l'associacionisme a Badalona, premi Terra d’Ateneus

“L’Associacionisme educatiu i cultural a Badalona (1879-1936). L’Ateneu Obrer i el Círcol Catòlic” és el títol del projecte proposat pel badaloní Jordi Albaladejo Blanco, que ha estat premiat amb la II Beca de Recerca Històrica «Terra d’Ateneus».
Llegir-ne més

El Dia de l’Associacionisme Cultural se centra en la difusió i el debat

Aquests seran els dos eixos principals del Dia de l’Associacionisme Cultural del proper 4 de juny. Un dels objectius d’aquesta data és ampliar el coneixement que te la ciutadania de les associacions i entitats catalanes, i per aquest motiu del dijous 4 de juny al 7 de juny se celebrarà una jornada de portes obertes.
Llegir-ne més

Un estudi per orientar-se en el bosc de les associacions a Barcelona

El proper 9 d’abril al Palau Macaya de Barcelona, a les 18.30h es presenta el Panoràmic 2014 de les Associacions a Barcelona, un treball tècnic ambiciós i complex, amb la participació de les pròpies federacions i associacions en el procés de recollida de la informació.
Llegir-ne més

Firentitats, cruïlla de la societat civil de Sants, Hostafrancs i la Bordeta

Punt de trobada de diverses cultures, del moviment veïnal i de l'associacionisme esportiu, Firentitats és un termòmetre del bon estat de salut del teixit associatiu de barris amb una tradició històrica molt marcada en aquest sentit.
Llegir-ne més

Viatge al passat i futur dels barris a través de l'associacionisme

El barri obrer de Sants del segle XIX té molt poc a veure amb el del segle XXI, molt marcat pel fet migratori.
Llegir-ne més

Sarrià, un Ateneu amb empenta

El dissabte 17 es va inaugurar la remodelació profunda del teatre que l’Ateneu de Sarrià te vinculat a la Parròquia de Sant Vicenç de Sarrià, iniciat fa 118 anys a la llavors Vila encara independent de Barcelona, com a casal parroquial.
Llegir-ne més

Ens hem begut l’enteniment?

La nit de recompte de vots de les passades eleccions al Parlament ha esdevingut una vegada més l’inici d’un període amb el qual s’inicia un procés cíclic de distanciament de la societat civil i les formacions polítiques.
Llegir-ne més

Manifest de l’associacionisme cultural per una Catalunya que pugui decidir lliurement

Els ciutadans de Catalunya afrontaran el proper 25 de novembre una jornada electoral que pot ser el pòrtic del dret a decidir que la majoria social reivindica.
Llegir-ne més

150 anys de pessebrisme associatiu a Barcelona

Sí, és cert que el Nadal s’ha anat laïcitzant progressivament a casa nostra, però hi ha alguns elements de caràcter religiós que continuen ben vius.
Llegir-ne més

Una societat dividida enterra un país

La crisi de lideratges, afavorir els interessos de partit per sobre de les decisions de defensa del país i els seus ciutadans, incrementar els privilegis dels més poderosos castigant les classes més desfavorides, submergir la societat a una crisi de valors, una administració central de l’estat que reiteradament incompleix lleis i acords, atacs frontals implacables dels màxims representants de l’estat a la nostra nació, impunitat d’un sistema jurídic pervers.
Llegir-ne més

Xarxanet, un projecte al servei del món associatiu

Ara fa onze anys, el portal Xarxanet.org iniciava la seva trajectòria, un espai pioner a tota Europa que naixia amb l’objectiu d’aglutinar i vertebrar l’extensa amalgama associativa i civil del país, constituït per les mateixes entitats, principals coneixedores de la seva pròpia realitat.
Llegir-ne més

Carles Capdevila: “No és casualitat que el moviment associatiu tingui tanta presència”

L’edició del diari Ara del passat diumenge, 8 de juliol, no només dedicava vuit planes a l’anàlisi exhaustiu del paper de la cultura popular al bell mig de la crisi econòmica, sinó que Carles Capdevila, el propi director del diari, feia a la seva columna una autèntica apologia de la “gran escola de gestió” que l’associacionisme ha estat per a Catalunya.
Llegir-ne més

Canemàs reflexiona sobre l'evolució de l'associacionisme als Països Catalans

En un moment on la Franja aragonesa és protagonista als mitjans de comunicació per la voluntat del govern autonòmic de diluir la presència de la llengua catalana, el número 2 de Canemàs, la revista de pensament associatiu, va més enllà i analitza en profunditat les arrels de l’associacionisme d’aquesta àrea i el paper que històricament ha jugat l’administració regional.
Llegir-ne més

L’ENS rememora els 125 anys de la primera llei d'associacions

Segons la declaració, la llei de 1887 va suposar “un trencament molt important en la construcció de la ciutadania.
Llegir-ne més

L'associacionisme i el creixement de l'Assemblea Nacional Catalana

En la història recent de Catalunya s’han succeït uns quants episodis de reivindicació nacionalista organitzats directament per la societat civil –sense el suport directe dels partits polítics– que han evidenciat que el poble és ben viu i està disposat a defensar la seva dignitat col·lectiva.
Llegir-ne més

Unió d’Anelles de la Flama de Valls, model del nou associacionisme

Aquest conglomerat d’entitats culturals de tota mena que es coneix com “el moviment associatiu” segueix efervescent.
Llegir-ne més

Debat Juvenil reflexiona sobre ciutadania i identitat col·lectiva

La revista Debat Juvenil, veu del moviment associatiu juvenil, recull les inquietuds i les opinions de les entitats joves catalanes i difon les activitats i els discursos del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, adreçant-se de forma trimestral a més de 150.
Llegir-ne més

Martin Schulz, Pep Guardiola i molt poques bones notícies més

És una bona notícia que Martin Schulz, el president del Parlament Europeu, vingui a Barcelona i es manifesti partidari de l’ús oficial del català en els organismes de la Unió Europea.
Llegir-ne més

Francina Alsina: "La dada que ens permet saber si una persona està o no integrada és veure si s’ha fet voluntari".

Sants ha estat i és un barri amb un fort teixit social i associatiu..
Cert. Ho conec bé. Associativament he estat present a aquest barri, però no directament implicada.
Llegir-ne més

Crisi, associacionisme i sardana

No fa gaire temps que he sentit dir que l'època de la subvenció havia acabat i que començava el temps de pensar.
Llegir-ne més

Vallespir, revista cultural i literària 

En el número 8 de la revista Vallespir continuem, com de costum, presentant textos dels nostres escriptors clàssics o renaixentistes (segona renaixença nord-catalana de principi de segle XX), com “El Boletaire”, un extracte de l’obra de Josep Sebastià Pons, El Llibre de les set sivelles, publicat a Barcelona el 1956.
Llegir-ne més

Cooperatives de crèdit i rurals, la tortuga de la faula

La reestructuració del sistema financer ha comportat la destrucció, en menys de dos anys, del sistema de caixes d’estalvi, històricament molt potent a Catalunya i el País Valencià.
Llegir-ne més

Es posa en marxa l’Agenda de l’Associacionisme i la Cultura Popular

Amb el pas del temps, la cultura popular catalana ha guanyat terreny i visibilitat social. La tasca de les persones, entitats i federacions que composen el teixit associatiu i el creixent interès de la gent per les tradicions del país ha estat decisiu.
Llegir-ne més

Allà on no arriben les associacions... Hi arriben les cooperatives

Sobre el perquè m’han interessat les associacions i com he format i formo part d’algunes associacions, hi té a veure la meva educació a casa, l’origen dels meus avis, i l’haver nascut a un barri, el de la Marina, on tot el que funcionava era perquè al darrera hi havia una associació, fos del tipus que fos, tant si era esportiva, cultural, musical, o de qualsevol altra mena.
Llegir-ne més

Voluntariat o Militància

No fa gaires anys que s'utilitza la paraula 'voluntariat'. Segurament, les olimpíades la van popularitzar.
Llegir-ne més

Carles Duarte: “El teixit associatiu d’aquest país és una de les seves ànimes més nobles, més compromeses i que més cal valorar, estimular i projectar.”

Com valoreu l’acció exterior desenvolupada per la Generalitat?
Catalunya es juga molt el futur en la projecció exterior.
Llegir-ne més

L’efecte perniciós de voler legislar massa.

La societat civil i la seva vida associativa s’organitzen per a crear i transmetre cultura, valors i símbols que provenen d’una tradició i d’unes experiències pròpies, tant individuals com col·lectives, les quals esdevenen factors de transformació de formes de vida, cosa que fa d'aquestes manifestacions una de les realitats més significades de la vida cultural.
Llegir-ne més

L'Associació 8 d'Agost

Reproduïm un capítol del text que sobre “Associacionisme i cultura popular a Eivissa i Formentera” Bernat Joan i Marí ha realitzat i que properament es publicarà a la revista de nou format “CANEMÀS, revista de pensament associatiu”, publicació editada per l’Ens de Comunicació Associativa.
Llegir-ne més

Postal de Nadal, en complir-se els dos primers anys de Tornaveu

Aquest final d’any ja en farà dos de la primera edició de Tornaveu. Pensem que paga la pena de recordar-ho, perquè és una fita que no estàvem del tot segurs de conquerir, quan l’estiu del 2009 ens vàrem involucrar en el projecte de dotar el moviment associatiu d’una veu pròpia.
Llegir-ne més

Activitats en directe

Associació: Unió de diverses persones, vinculades jurídicament, per a l’obtenció d’un fi.

Permeteu-me que comenci amb aquesta definició, extreta del diccionari de l’IEC, per afirmar, d’entrada, que tots/es els que formem part d’una associació (en el nostre cas cultural), ho fem per afinitats i/o interessos al voltant d’una sèrie d’activitats que troben en el marc d’una entitat el lloc ideal per a desenvolupar-se.
Llegir-ne més

Ratificat a les urnes: Catalonia is not Spain

L’endemà de les eleccions El Punt Avui titulava a tota portada «Catalonia is not Spain», fent ús insòlit d’un idioma no català en sintetitzar el resultat sorgit de les urnes.
Llegir-ne més

Les revistes dels membres de l’ENS

Poc a poc la secció de publicacions de l’ENS DE COMUNICACIÓ ASSOCIATIVA -ubicada al seu web, concretament a l’apartat de revistes dels seus associats- s’ha anat farcint de tota una diversitat de temàtiques, formats i tipologies que mostren la gran riquesa i la varietat de continguts que és capaç de generar el moviment associatiu cultural català.
Llegir-ne més

L'associacionisme a Andorra

El moviment associatiu és útil, fins i tot imprescindible, per a un país modern, o més ben dit, per a un país civilitzat.
Llegir-ne més

Jornada de Bones Pràctiques Associatives

La primera part de la jornada, que se celebrarà a partir de les 9’30h, a l’Ateneu Barcelonès, tractarà sobre: l’estalvi energètic per part de l’Empresa ECA - Grupo Bureau Veritas i l’obertura de les entitats a l’exterior amb nous recursos i activitats, a càrrec de dels Lluïsos de Gràcia.
Llegir-ne més

Entre totes i tots fem ciutat

Reproduïm la intervenció del Consell d’Associacions (CAB) al darrer Plenari del Consell de Ciutat de Barcelona (04/10/11)

En el context de crisi internacional la nostra ciutat es planteja molts reptes que tan sols superarà amb la participació de tota la ciutadania.
Llegir-ne més

El II Congrés Europeu del Voluntariat donarà veu a l’associacionisme cultural

El moviment del voluntariat d’arreu d’Europa té una cita del 9 a l’11 de novembre a Barcelona.
Llegir-ne més