Resultats de l'etiqueta UNESCO

El concurs dels Amics de la UNESCO de Girona mira al desenvolupament sostenible


L'Associació Amics de la UNESCO de Girona presenta les bases de la 23a edició del Concurs Artístic i Literari, les obres presentades hauran de fer referència als disset Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de la UNESCO.
Llegir-ne més

Valentí Serra: “Els gegants aspiren al reconeixement de la UNESCO”

Valentí Serra ha estat escollit recentment president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.
Llegir-ne més

Diari d'Addis Abeba (Segona part)

Crònica de la reunió de l'1 de desembre de 2016. 

Arribem a l’equador de l’11è Comitè per la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.
Llegir-ne més

Diari d'Addis Abeba (Primera part)

Dijous  24 de novembre a les 11h: ens informen que Lufthansa farà vaga de pilots a partir de l’endemà i durant tot el  cap de setmana, cosa que suposa la cancel·lació del vol que ens ha de dur de Barcelona a Frankfurt, des d’on ens enlairarem cap a la capital d’Etiòpia, Addis Abeba.
Llegir-ne més

El paisatge Priorat-Montsant-Siurana, més a prop de la UNESCO

La candidatura del paisatge Priorat-Montsant-Siurana a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO entra en una fase decisiva de la seva defensa davant del Consejo del Patrimonio Histórico, l’organisme de l’Estat espanyol que decideix si aposta o no –la decisió s’ha de prendre la primavera vinent- per una candidatura i la presenta a la UNESCO.
Llegir-ne més

Comença la Setmana UNESCO 2016

La Setmana UNESCO 2016, batejada amb el títol La UNESCO, sembrant la pau, tornarà a evidenciar tota aquesta feina, sovint desapercebuda, però sempre eficient.
Llegir-ne més

La cultura popular arriba a la Universitat

Reivindicar els elements catalans inscrits a la Llista Representativa de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO.
Llegir-ne més

Les Falles del Pirineu fan el gran salt amb el segell UNESCO

El desembre del 2015, les falles del Pirineu eren declarades Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.
Llegir-ne més

La Patum, una festa medieval al segle XXI

Al llarg del temps, les tradicions populars es van modificant i adaptant-se a les noves realitats, conservant, però, la seva essència.
Llegir-ne més

Ritual per amansir les camelles

Els pastors de Mongòlia practiquen un ritual d'amansiment de les camelles per tal d'aconseguir que acceptin cries acabades de néixer o òrfenes.
Llegir-ne més

El dia després del reconeixement de la UNESCO

El cap de setmana 16 i 17 d'abril es va celebrar a Andorra la Vella la 8a Trobada de Fallaires del Pirineu que va comptar amb la presència de representants dels diferents territoris amb tradició fallaire del sud de França, Aragó, Catalunya i Andorra, que, entre d’altres aspectes van debatre com els ha influït el reconeixement de la UNESCO.
Llegir-ne més

Una epopeia de llibertat i felicitat

L'epopeia de Görogly és un espectacle tradicional de narració oral en què es relaten les gestes d'aquest llegendari heroi i els seus quaranta genets.
Llegir-ne més

Al-Razta, art escènic tradicional a Oman

El razfa  és un art escènic popular practicat en els Emirats Àrabs Units i al Sultanat d'Oman per homes de totes les edats i classes socials, amb motiu de la celebració d'esdeveniments socials com casaments i festes nacionals.
Llegir-ne més

Rituals i jocs d’estirar la corda

En països de l'Àsia Oriental i Sud-oriental amb cultures emanades de societats tradicionalment conreadores d'arròs (Cambotja, Filipines, República de Corea i el Vietnam-, es practiquen rituals i jocs que consisteixen a estirar una corda per propiciar collites abundants i prosperitat.
Llegir-ne més

‘El Vallenato’, fusió cultural colombiana

Gènere musical tradicional sorgit de l’experiència de fusionar expressions culturals diverses del nord de Colòmbia, el vallenato ha entrat a formar part de la llista de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO.
Llegir-ne més

L’ ‘aitys’, l’art de la improvisació

Un concurs d'improvisació oral, on els poemes es reciten o es canten al ritme dels instruments musicals tradicionals com el kazakh Domb  o els kirguís comuns.
Llegir-ne més

El cafè àrab, un símbol de generositat

Servir un cafè és un element important de l'hospitalitat en les societats aràbigues i es considera un acte ritual de generositat.
Llegir-ne més

Cròniques des de Namíbia (6 i final)

Windhoek (Namíbia). 4  de desembre 2015.

La 10a sessió del Comitè Governamental de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat arriba al seu darrer dia.
Llegir-ne més

La fabricació tradicional d’esquelles

L’esquella portuguesa ha estat reconeguda com a element del Patrimoni Cultural de la Humanitat aquesta setmana a la 10a sessió del Comitè Intergovernamental de la UNESCO.
Llegir-ne més

No banalitzem el patrimoni

Aquest article vol aprofundir algunes reflexions a partir de l'editorial El patrimoni cultural immaterial, un concepte de moda? del Tornaveu del passat 5 de novembre.
Llegir-ne més

La festa de la Ver­ge de la Candelaria de Puno

Celebrada el febrer de cada any a la ciutat de Puno, al Perú, la festivitat de la Verge de la Candelaria fa un melting pot d’actes de caràcter religiós, festiu i cultural que tenen les seves arrels en tradicions catòliques i elements simbòlics de la cosmovisió andina.
Llegir-ne més

Celebració del 5è aniversari del reconeixement de la Unesco

La Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya ha organitzat un acte de celebració del cinquè aniversari de la inclusió dels castells a la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la Unesco el pròxim dilluns dia 16, a l'antiga fàbrica Damm de Barcelona.
Llegir-ne més

La cerimònia de la Sebeiba, a l'oasi algerià de Yanet

El ritual i les cerimònies de la Sebeiba, una dansa tradicional del desert algerià, es converteixen en el centre de trobada de dues comunitats assentades a l'oasi de Yanet durant un període de deu dies, en el primer mes del calendari lunar islàmic.
Llegir-ne més

'Sega tipik', enllaç intercultural a Maurici

El sega tipik de la república de Maurici és un art tradicional de l'espectacle, emblemàtic de la comunitat criolla de Maurici i molt dinàmic, que es practica en l'entorn familiar amb motiu d'esdeveniments de caràcter privat o en llocs públics amb ocasió de diferents esdeveniments de caràcter col·lectiu.
Llegir-ne més

El cultiu de la vinya en vas

Transmesa de generació en generació, el cultiu de la vinya en vas es manté viva entre les 5.000 famílies de viticultors i camperols que posseeixen terres a Pantelleria, una illa propera a Sicília.
Llegir-ne més

La Rumba catalana, camí de la UNESCO

La identitat musical del nostre país és polièdrica, tant, com la mateixa societat. I a hores d'ara no s'entendria sense un dels referents musicals de les darreres dècades, el recentment desaparegut Peret, que va patentar l'anomenada Rumba catalana.
Llegir-ne més

La sauna de fum, un vincle social i familiar

L'ús de la sauna de fum tradicional té un paper important en la vida diària de la comunitat võro d'Estònia, és un punt de trobada, de descans i relaxació, però també d'aprofundiment de les relacions socials i dels vincles familiars.
Llegir-ne més

La 1a Conferència Internacional d'ONG acreditades reforça els vincles amb els òrgans de la UNESCO

Reunides a Santa Susanna (Maresme, Catalunya), les ONG acreditades per la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI) han establert vincles entre elles i compartit experiències.
Llegir-ne més

Arirang, un cant líric popular coreà

Símbol de pena i expressió de tristesa, però alhora de joia i harmonia. Aquesta dualitat és, alhora, la riquesa de l'Arirang, un cant líric popular que es recrea i es transmet oralment a Corea.
Llegir-ne més

Un ball xinès a Xile

Els balls xinesos són germandats de músics que expressen la seva fe a través de la música, la dansa i el cant, amb motiu de la celebració de festes commemoratives.
Llegir-ne més

Músiques tradicionals del Senegal

 Revitalitzar la transmissió intergeneracional del patrimoni musical del Senegal com una via per enfortir la capacitat de les comunitats per treballar conjuntament la seva història i realçar una àmplia i diversa gamma de tradicions musicals, gèneres, instruments i artesania associada.
Llegir-ne més

Canemàs, amb Convenció del Patrimoni Cultural Immaterial en català i aranès

Amb motiu de la 1a Conferència Internacional d’ONG acreditades per la Convenció, impulsada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català i que se celebrarà del 6 al 13 de juny a Santa Susanna, el número 8 de la revista Canemàs recull el text de la Convenció de la UNESCO per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial (PCI).
Llegir-ne més

Lluís G. Petit: "No podem perdre el llaç emocional amb el patrimoni

Arqueòleg de formació, Lluís Garcia Petit ha treballat durant molts anys al Centre Unesco de Catalunya com a cap del Departament de Patrimoni, sobretot en la difusió i l’aplicació a Catalunya de les convencions de la UNESCO relacionades amb el patrimoni cultural.
Llegir-ne més

Cerimònia de purificació de joves a Uganda

A Uganda se celebra un ritual per reforçar la masculinitat a nois que suposadament l’han perdut com a conseqüència de l'incompliment de certes normes.
Llegir-ne més

El Dia Mundial de la Ràdio es dedica als joves

El 13 de febrer, la UNESCO celebra el DIA MUNDIAL DE LA RÀDIO per ser un mitjà de comunicació essencial per complir la seva missió de forjar un futur més pacífic, sostenible i incloent.
Llegir-ne més

El cercle de 'capoeira', tradició afro-brasilera

No és estrany veure aquesta actuació en rues de carnaval a casa nostra. La capoeira, una pràctica cultural d'arrel afro-brasilera que combina la lluita i la dansa alhora, és una expressió cultural, però també un esport, i fins i tot un art.
Llegir-ne més

D'Alcoi a Igualada, patrimoni compartit per posar en valor

Les festes de Nadal i de Reis mobilitzen milers de ciutadans a cada poble o ciutat. Grans i petits comparteixen la il·lusió per acostar a la resta de veïns el fruit del treball que han fet durant mesos muntant pessebres, carrosses reials i patges, espectacles, etc.
Llegir-ne més

Els raiers volen ser Patrimoni Immaterial de la Humanitat

La candidatura està composada per més de 20 associacions del món raier de 10 països diferents i compta amb el suport de diverses comunitats autònomes de l'Estat, entre les quals Catalunya i Navarra.
Llegir-ne més

Les Falles com a Patrimoni de la Humanitat

La festa de les Falles ja fa desenes d’anys que es va convertir en la festa gran de la ciutat de València i de moltes de les poblacions de la província.
Llegir-ne més

Les falles han de ser patrimoni de la humanitat?

Els castellers i la muixeranga ja formen part de la riquesa cultural i social del món de forma oficial, en haver estat reconegudes per la UNESCO com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat.
Llegir-ne més

Els expresidents Pujol i Maragall, amb els Castells a la UNESCO


Cada setmana, el programa “Quarts de Nou” entrevista una personalitat pública de diferents àmbits (música, cinema, esport, universitat, etc.
Llegir-ne més

Els membres de l'ens

SUBSCRIU-T'HI!

Avís legal
En compliment de la Llei de Serveis de la Societat de la Informació i de Comerç Electrònic i de la Llei Orgànica de Protecció de Dades us informem que si no desitgeu continuar rebent el nostre butlletí informatiu, us podeu donar de baixa de la nostra base de dades a través d'aquest formulari.

Redacció:

Carrer València, 558, 6è 1è
08026 Barcelona.
Telèfon: 932 691 042
info@tornaveu.cat
www.tornaveu.cat

Consell editorial:

Director: Joan-Ramon Gordo

Gemma Aguilera, Pere Baltà, Oriol Cendra, Enric Cirici, Èric Jover, Joan Maluquer, Josep Santesmases i Josep Viana.

Correcció lingüística:
Àlvar Andrés.


Col·laboradors de TORNAVEU

CC BY NC
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català reben la implicació de:

Fundació Antigues Caixes Catalanes BBVA CX

I la col·laboració de:

Previsora General Damm Arç Cooperativa fcc

L'Ens de l'Associacionisme Cultural Català, editor de Tornaveu, ha rebut l'ajut de: