Entrevista

Mercedes Velasco: La salut i el cant coral

Cant coral

Director d'edicions de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català.

Mercedes Velasco, metgessa foniatra, va realitzar una xerrada a l’UCE sobre cant coral i salut, una intervenció inclosa dins la sèrie d’activitats organitzades per la Federació de Cors de Clavé a l’edició de l’UCE d’enguany.

Cantar és quelcom més que emetre sons.
Les nostres emocions i benestar físic formen part també del nostre benestar psíquic. No sols som cos, sinó que som també algú que pensa, que té sentiments, emocions... No podem parlar només de salut en termes físics, sinó que també cal parlar en termes de salut vivencial, emocional, etcètera, i és precisament el cantar que ens aporta molts beneficis en tots aquests àmbits. Hi ha molts d’aquests beneficis que encara no s’han acabat d’estudiar, però que els qui cantem sabem ben bé prou que ens beneficiïa.

Practiqueu el cant, doncs?
Si. Jo canto una mica. A l’hospital de la Vall d’Hebron tenim una petita coral formada per treballadors. Tanmateix, a mi m’ha interessat la veu cantada d’ençà que sóc conscient, ja que a casa s’ha sentit com normal això de cantar i a més a més em dedico professionalment a la veu, doncs tot plegat és com un camí natural...

Això us ha motivat perquè us dediqueu a la foniatria?
Suposo que intrínsicament sí, perquè exercitar la veu cantant és una satisfacció i hom ho té vivenciat quan és petit i arriba un moment que sent curiositat per a saber quelcom més d’allò que li produeix plaer i satisfacció. Hi ha altres aspectes relacionats amb la parla, però, com són la comunicació o la deglució, per exemple, que m’han interessat i hi he treballat. La veu és una part de tot això.

Heu treballat d’altres aspectes més relacionats amb el fet cultural de cantar, per exemple?
Específicament no, ja que som poquets els metges que ens dediquem a aquesta especialitat i tenim molts aspectes a treballar, pèro treballem molt amb la malaltia de la comunicació, més que en l’educació de la veu sana, per exemple.

Per a preparar la xerrada que heu fet aquesta tarda us heu hagut de preparar i fer recerca...
Sí. I això m’ha permès de descobrir moltes facetes i i de parar compte en aspectes que no m’havia plantejat fins aleshores. He hagut de cercar i trobar estudis, experiències que demostren amb dades tangibles i quantificades que cantar és extremadament beneficiós per a nosaltres, més enllà de les afirmacions de caràcter genèric. Actualment hi ha molts estudis però encara no tenim massa resultats. Nogensmenys estic del tot convençuda que en els propers anys estarem en disposiicó de tenir-ne.

El que s’ha explicat i presentat aquesta tarda ho exposeu per primera vegada, doncs.
Sí. He participat en aquesta edició de l’UCE perquè m’ho va demanar en Josep Cruells, president de la Federació de Cors de Clavé. I l’objectiu era demostrar i presentar que, a banda de la sensació subjectiva que hom experimenta en cantar, hi ha altres dades que demostren i quantifiquen aquestes positives sensacions.

Acabeu de donar una xerrada en una aula plena a vessar, amb gent pels passadissos. Com ho heu viscut?
Bé. M’he quedat espantada per l’acceptació. No m’ho esperava pas. I si tenim en compte les condicions adverses que hi havia (perquè fa molta calor), es demostra que el tema ha generat molt d’interès fins al final. Estic encantada, sorpresa i molt agraïda.

Quina cosa creieu que ha suscitat més interès?
Jo crec que el que més ha interessat és veure què passa dins del nostre cos quan es canta. Els vídeos que mostren com treballa la laringe crec que han estat un dels aspectes que més interès han suscitat. Només calia veure com els hi brillaven els ulls.

 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article