Entrevista

"Ser dona, artista i viure en el món rural és una triple dificultat per desenvolupar-se professionalment"

Clara AlbaceteCreadora del projecte Dones Artistes Rurals

Albacete és la creadora del projecte DAR, que busca donar a conèixer dones artistes visuals que viuen al món rural
Albacete és la creadora del projecte DAR, que busca donar a conèixer dones artistes visuals que viuen al món rural

Escriptora, periodista, artista plàstica, gestora cultural i professora de català.

Clara Albacete López és llicenciada en Belles Arts per la Universitat Politècnica de València. Ha cursat també un Màster en Comissariat i Gestió Cultural per la MECAD de Barcelona. La seua és ja una dilatada trajectòria en aquest àmbit malgrat la seua joventut.

Per què vas optar per la gestió cultural en concloure Belles Arts?

M’interessava conèixer el funcionament del món artístic des de dins i això em dugué a cursar un màster centrat en el comissariat, fa ara mateix divuit anys. Després, n’hi va venir una ampliació a través d’una beca de gestió cultural en l’Ambaixada d’Espanya a Nicaragua.

On t’ha dut a viure la teua professió?

A Barcelona, Madrid, València, Nicaragua i Suècia.

Quines experiències t’han suposat?

Conèixer cultures diferents i també maneres de treballar diverses, teixir xarxes a partir de contactes i aprendre de les bones pràctiques. Amb aquest aprenentatge, he viscut i crescut força, no sols en l’àmbit professional, sinó també personal. I el que m’hi queda encara!

Encara que ets catalana, has tornat a “recalar” al País Valencià. Tornarem a perdre’t?

Vaig nàixer a Barcelona, però em vaig criar a València. La major part d’anys de la meua edat adulta he estat fora, ja que no era gens fàcil treballar en l’àmbit de la gestió cultural a València. Ara bé, de moment, els meus plans personals i professionals son quedar-m’hi, encara que m’agradaria continuar vinculada a altres llocs. Tot i això, mai no se sap... Depèn de si continue tenint feina aquí...

En quina mena de projectes has treballat?

He coordinat diferents tipus de projectes, equips, exposicions, mediació cultural, centres cívics, joventut...  També he desenvolupat projectes culturals educatius i socials en l'àmbit local, nacional i internacional, tant per a empreses i fundacions privades com per a l’administració pública.  Qui vulga saber-ne més, pot trobar-ho en el meu perfil a Linkedin.

Creus que l’àmbit artístic general està abandonat en aquest país? Estic pensant en músics, per exemple. Podria fer-se’n alguna cosa al respecte?

Jo no diria abandonat, però sí que caldria que es professionalitzés més i podria prendre’s com a referència el bon funcionament que té en altres països europeus. Es podrien estudiar altres models i contractar consultories que estudiaren la nostra realitat i les possibilitats que es poden oferir. Un debat important se centraria en el model d’autònoms que hi ha ací, per exemple. De fet, hi ha sistemes de gestió en l’àmbit cultural que es podrien prendre com a referència. És el cas de Gran Bretanya, Alemanya i Suècia.

Ets la creadora del projecte “DAR”. Què significa l’acrònim?

Dones Artistes Rurals.

Podries parlar-nos-en?

L’objectiu és donar a conèixer dones artistes visuals que viuen al món rural a través d’una convocatòria. De moment, n’estem en la primera fase i el punt de partida és la Mancomunitat dels Serrans. Primer de tot, es fa una selecció i les dones elegides són incloses en el projecte. A continuació, se’ls dóna difusió i promoció, a més d’un servei de consultoria, per tal de detectar-ne les seues necessitats. També se’ls imparteix un curs de formació laboral centrada en artistes visuals; el responsable del qual és Jaime López, consultor i mentor d’artistes visuals amb una llarga trajectòria en l’àmbit cultural.

A més a més, es generen xarxes comunes a través de projectes comuns. Finalment, hi ha programada una trobada el proper 25 de març al Centre del Carme de Cultura Contemporània a fi de presentar el projecte general, les artistes i els projectes comuns que hagen anat sorgint.

Com se’t va ocórrer?

Partint de la meua experiència com a gestora cultural i de l’esforç que he anat desenvolupant al llarg de la meua vida, vaig decidir que calia ésser proactiva i vaig començar a crear els meus propis projectes.  A més a més, vaig veure-hi que, com a societat, hem d’aprofitar els nostres recursos i posar-los al servei d’altres persones. Finalment,  vaig pensar en les dones perquè hi tenen una triple dificultat per a desenvolupar-se professionalment: com a dones, com a artistes i per viure en el món rural.

Com ha estat rebut el teu projecte?

Hi estem al començament, però ja ha estat seleccionat en la Convocatòria dels Cossos del Consorci de Museus de la Generalitat Valenciana i el Centre del Carme de Cultura Contemporània.

Per què t’has interessat per l’àmbit rural?

Per la poca visibilitat, importància i accessibilitat que hi té. Es tracta d’una qüestió de justícia i igualtat. En la meua opinió, caldria oferir recursos als qui no ho tenen gens fàcil.

Per què ha estat considerat innovador?

No ho sé, perquè moltes de les coses ofertes ja havien estat fetes abans. Però, en tot cas, m’agradaria en l'àmbit personal poder comptar amb un finançament que permetés ampliar aquest projecte a altres territoris; fins i tot, que arribés a tot l’Estat. Això sí que significaria quelcom de nou, perquè no hi ha encara res de semblant aquí...

El teu projecte s’ha centrat en les arts visuals, però no creus que podria ampliar-se a altres àmbits artístics com ara el musical?

Per a aconseguir-ho, necessitaria més recursos materials i més professionals experts en aquests altres àmbits. Es tracta de més feina, per descomptat, i, en conseqüència, de més finançament. Si fos possible i viable, clar que m’agradaria dur-lo a terme, però sempre al costat d’especialistes en altres camps.

Has rebut algun tipus de suport a banda de ser seleccionat el teu projecte?

En el punt en què estic, encara és prompte. De moment, el Ministeri d’Igualtat, a través del Programa Mujer Desafío Rural, ens ha publicat en la seua pàgina web. També ens han donat suport altres institucions amb la difusió de la convocatòria i els hi estic molt agraïda, perquè desenvolupen una part important del projecte.

Com podrien posar-se en contacte amb tu si volen participar-hi?

A través de: info@proyectodar.es

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article