Entrevista

"Vaig crear FUNDEM amb l'objectiu de donar a conèixer els grans avantatges de la jardineria mediterrània"

Enrique Montoliu Fundació de FUNDEM

Enrique Montoliu destaca els avantatges de la jardineria mediterrània
Enrique Montoliu destaca els avantatges de la jardineria mediterrània

Escriptora, periodista, artista plàstica, gestora cultural i professora de català.

Enrique Montoliu Romero (València, 1948) va estudiar Enginyeria Química i Tèxtil a Terrassa, encara que acabà la carrera a la Universitat de València. Després, s’incorporaria a l’empresa familiar, FRIMON S.A., on ha treballat fins a la seua jubilació, la qual cosa no ha significat en absolut que haja deixat de dur a terme activitats ben destacades, de les quals ens parlarà en aquesta entrevista.

Per què vau elegir Pedreguer com a segona residència?

L’any 1990 vaig decidir adquirir una segona residència a la zona de la Marina Alta, concretament a Pedreguer, amb la finalitat de gaudir de la proximitat del Montgó, ja que des de menut estiuejava a Xàbia i fruïa de la natura en aquest incomparable entorn.

 

Quins trets presentava la residència pel que fa edificació i terreny?

Era una casa clàssica a dintre d’un jardí amb camps de tarongers.

 

Sembla que vau optar per un estil determinat...

Sí, clàssic renaixentista; per a mi és el millor aconseguit, malgrat inventar-se en el Renaixement.

 

Com va sorgir la idea de dissenyar un jardí «diferent»

Com a conseqüència de la meua afició a gaudir de la natura, tal com m’havien inculcat des de menut i també com a defensor de la identitat i el paisatge valencians, vaig decidir projectar-lo d’acord amb un estil renaixentista. És així com va sorgir el Jardí de l’Albarda.

 

Quins trets  hi mostra?

El Jardí de l’Albarda, amb una superfície de més de 50.000 m2 i vora set-centes espècies autòctones, exhibeix la gran diversitat de la nostra flora, destaca per la seua bellesa en cadascuna de les estacions i està gestionat amb els més estrictes criteris de sostenibilitat. A més de la seua gran biodiversitat botànica, l’Albarda recrea la imatge dels antics jardins renaixentistes valencians, influenciats per la cultura àrab. Aquestes característiques aconseguiren que fóra reconegut per la Universitat Politècnica de València i guardonat amb el premi Magister de Paisatgisme l’any 2002.

 

Què és FUNDEM?

L’acrònim de Fundación Enrique Montoliu de la Comunitat Valenciana. Es tracta d’una entitat sense ànim de lucre, creada el 1996, per a la conservació, la protecció, la promoció, la recuperació, l’estudi i la gestió del patrimoni natural i cultural en les seues diverses formes i manifestacions, així com la posada en valor de la biodiversitat i la necessitat, per la seua importància, de preservar-la.

 

Per què la vau crear?

En un principi, amb l’ànim de donar a conèixer els grans avantatges de la jardineria mediterrània després de comprovar l’esplèndid desenvolupament que tenia la planta autòctona al jardí; posteriorment, vaig decidir que la fundació anara adquirint terrenys d’elevat valor ecològic per a la seua conservació integral i convertir-los en exemple de la biodiversitat, tant de la flora com de la fauna.

 

Podríeu fer-nos un poc d’història de FUNDEM?

La fundació va començar amb l’adquisició de la finca del Mas del Peraire, a la província de Castelló, que, amb 289 hectàrees, conservarà un dels més bells paisatges del nord de la nostra Comunitat. Un any després de la seua adquisició, es va aconseguir la denominació d’Estació Biològica Mas del Peraire i es declararen tres microreserves adscrites al projecte LIFE, de manera que entrava a formar part també del Parc Natural de la Tinença de Benifassà.

Al cap de poc, vaig ser conscient que jo sol no podria fer gran cosa per la conservació i la conscienciació de la societat en l’estima i el respecte per la natura. Aleshores, vaig decidir admetre socis col·laboradors en la fundació perquè, amb les seues aportacions, podríem incrementar la compra de terrenys per a la seua protecció i contribuir així a ampliar aquest meravellós llegat de la nostra terra valenciana.

 

Sembla que la fundació ha comprat més terrenys...

FUNDEM ha anat adquirint diversos terrenys, no sols per tota la Comunitat Valenciana, ja que ha ampliat les seues adquisicions a la resta del territori nacional, de manera que suma ara mateix més de 500 hectàrees; gràcies al suport de socis-col·laboradors que contribueixen mitjançant donacions establertes com a quotes anuals.

Així, a la província de Castelló, la parcel·la de més de 6 hectàrees situada a La Marjal d’Almenara, fou inclosa en el Catàleg de zones humides l’any 2002 pel Govern valencià i, després de la fusió per absorció de la Fundació Serra d’Espadà, FUNDEM ha adquirit més de 100 hectàrees a la Serra d’Espadà.

A la província de València, s’han adquirit terrenys a La Casella (Alzira) i a la Vall del riu Millars (Iàtova); i a la província d’Alacant, a la Vall de la Gallinera, a la Serra de Bèrnia, a la Vall de Laguar i a Benimantell. Tots ells amb un elevat valor natural i paisatgístic, i la majoria situats en àrees declarades Llocs d’Interès Comunitari.

Per dur a terme la custòdia d’aquests territoris i garantir la pervivència dels seus valors ambientals, FUNDEM compta amb la participació voluntària d’agents privats de custòdia en l’àmbit de la normativa mediambiental i, en particular, d’acord amb la regulació dels acords de custòdia de territori.

A la localitat de Mújica (Biscaia) s’han adquirit 13 hectàrees de terreny forestal en els quals, junt amb la Fundación Lurgaia, que hi posseeix terrenys limítrofs, es pretén plantar un bosc de faigs.

La darrera adquisició, enguany, han estat més de 35 hectàrees d’una llacuna hipersalina ubicada al Complejo Lagunar de Villascañas (Toledo), la Llacuna de Redondilla, tot comptant amb la col·laboració de la Fundación Global Nature per a la seua custòdia.

 

Noten els vostres jardins el canvi climàtic?

Sí, força.

 

Com?

Les plantes i els animals han embogit; l’equilibri ecològic s’ha trencat i, a la fauna i la flora, no els ha donat temps a emmotllar-se al nou clima; floreixen fora de la seua època normal, sobretot, la fauna, com per exemple la tortuga mediterrània; gairebé ja no es reprodueix lliurement.

 

Podeu parlar-nos de l’estructura de FUNDEM?

Com a fundació, compta amb el seu patronat en qualitat d’òrgan rector i, actualment, hi ha al voltant de 1.000 socis, a més de voluntaris-col·laboradors. La seua seu està ubicada a la plaça Mariano Benlliure, núm. 5, porta 29, de València.

 

Quins són els objectius de FUNDEM?

Les tres línies d’actuació fonamentals en són:

  • La difusió i el foment de l’ús d’espècies autòctones en jardineria d’un interès especial des del punt de vista ecològic i de conservació de la natura.
  • La gestió responsable del territori mitjançant la compra i la custòdia de terrenys d’alt interès ecològic per a la seua conservació integral.
  • El foment de donacions de grans jardins i el seu patrimoni arquitectònic que, pel seu valor artístic i/o històric, meresquen ser conservats i que constituesquen un important atractiu turístic i cultural al nostre país per al gaudi de la ciutadania.

 

Qui en té cura?

Per dur a terme la custòdia d’aquests territoris i garantir la pervivència dels seus valors ambientals, FUNDEM compta amb la participació voluntària d’entitats o d’agents privats de custòdia que estiguen desenvolupant projectes a la zona elegida, amb la finalitat de conjuminar-se mitjançant acords de custòdia de territori.

Tenim acords amb entitats com Connecta Natura, Interpreta Natura, Fundación Lurgaia i Fundación Global Nature, així com amb particulars que desenvolupen projectes de gestió forestal als terrenys adquirits.

 

Quines característiques voleu que tinguen els terrenys de FUNDEM?

A l’hora de valorar la compra d’un terreny, tenim en compte el seu alt valor ecològic, que no estiga massa degradat i que compte amb un paisatge el més natural possible.

 

Quina relació hi ha entre FUNDEM i altres fundacions amb objectius semblants?

FUNDEM pertany a l’Associació de Fundacions per a la Conservació de la Naturalesa (AFN) per tal de col·laborar i conjuminar forces a nivell nacional a fi de poder complir amb els nostres objectius.

A més a més, s’han subscrit multitud de convenis de col·laboració, tant amb diversos Ajuntaments com amb fundacions i associacions, per a col·laborar en aquelles iniciatives relacionades amb la conservació i millora de l’espai natural.

També cal esmentar que, recentment, es va renovar el conveni de col·laboració amb la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural per a la regulació de l’ús del Jardí de l’Albarda per part d’aquesta Conselleria, amb la finalitat de desenvolupar tasques d’interpretació del patrimoni natural en l’àmbit de les seues competències, alhora que FUNDEM comptarà amb l’aportació d’espècies de flora i fauna autòctona per a la seua reproducció al jardí.

 

Es poden visitar les propietats?

Sí. Anualment es programen visites als terrenys dels quals és propietària  FUNDEM per a tots aquells que vulguen. Per a aquesta finalitat, les entitats de custòdia dels susdits terrenys hi preparen un recorregut en el qual expliquen les actuacions dutes  a terme en l’any anterior, i també els plans d’actuació que es pretenen realitzar sl llarg de l’any en curs.

 

Què comporta fer-se’n soci?

Fer-se soci de FUNDEM comporta, fonamentalment, col·laborar en la compra de més terrenys per a la seua gestió i conservació integral, ja que les quotes dels socis es destinen íntegrament a aquestes compres.

A més a més, els socis tenen l’entrada de franc al Jardí de l’Albarda i es beneficien de descomptes en activitats i en els viatges que s’organitzen per visitar jardins per tot Espanya i Europa.

 

En què consisteixen les activitats del voluntariat?

Sobretot, se centren en la plantació de flora autòctona per tal d’augmentar la biodiversitat del terreny custodiat i la divulgació dels nostres objectius, així com aconseguir nous socis col·laboradors i més visites al Jardí de l’Albarda a fi que es mantinga en un futur amb les xicotetes aportacions que fan els seus visitants.

 

Com es pot contactar amb FUNDEM?

A través del correu fundem@fundem.org o per telèfon trucant al 963523099 o al 696975290.

                  A més a més, a la pàgina web de FUNDEM www.fundem.org o del Jardí de l’Albarda www.jardinalbarda.com, trobem un enllaç per fer-se sòci@, així com l’agenda amb les activitats que s’organitzen.

Per suposat, també ens poden seguir a les xarxes socials (Facebook i Instagram), on diàriament publiquem notícies relacionades amb el medi ambient i també fotografies dels esdeveniments del Jardí, visites a terrenys, concerts i viatges que organitzem.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article