Entrevista

ARS: “Ens hem jurat que la memòria democràtica no caiga en l’oblit”

Escriptora, periodista, artista plàstica, gestora cultural i professora de català.


Aquesta entrevista ha estat realitzada a uns quants responsables de l’Associació Republicana de La Safor (ARS) i han preferit que aparega com una resposta col·lectiva. Tanmateix, sí que indicarem el nom del seu actual president: Salvador Sanchis Maestre.
 
Què és l’ARS?
L’ARS és l’Associació Republicana de la Safor, entitat cívica i cultural amb personalitat jurídica pròpia; nascuda amb l’objectiu de estudiar, defensar i promoure els valors republicans.
 
Quin àmbit abraça?
El seu àmbit d’actuació és, preferentment, Gandia i la comarca de La Safor, encara que pot desenvolupar activitats en altres comarques del País Valencià o en territoris de l’Estat, sempre d’acord amb els objectius i les finalitats que li són propis.
 
Quan es va constituir?
L’abril del 2014.
 
En quines circumstàncies?
Arran d’un dinar commemoratiu del 14 d’abril, on vora un centenar de persones van manifestar la seua voluntat d’avançar en un procés per a constituir una associació de caire republicà, mitjançant l’aportació de les seues dades i el compromís de tirar-ho endavant.
 
Quines òptiques impulsen els valors republicans de l’ARS?
Nosaltres ens basem en l’ideari originari de la República Francesa: la llibertat, la igualtat i la fraternitat, juntament amb la justícia social. Aquests valors considerem que cobreixen amb escreix totes les aspiracions dignes i justes del ser humà.
 
Pertanyen els seus associats a la mateixa ideologia política?
En absolut, en l’ARS tenim des d’independents no adscrits a cap ideologia concreta fins a totes les sensibilitats que tenen com a únic denominador comú la defensa dels drets humans.
 
Quin element us uneix?
La defensa radical dels drets humans i la consolidació d’un regim republicà com el més just que coneguem.

"Proposem una forma de pensar en positiu per la història de la humanitat"

 

La definiu com a “oberta, plural i apartidista”. Podríeu aclarir què signifiquen per a l’ARS aquests tres mots?
Oberta, perquè mai els dogmes no són del nostre gust i perquè estem oberts a totes les inquietuds i òptiques sempre que contemplen la defensa dels valors abans esmentats.
Plural i apartidista, per apertura i amplitud de mires. Volem acollir qualsevol persona amant i defensora dels valor republicans. Els militants de qualsevol partit defensor dels drets humans tenen cabuda en l’ARS, sense que l’Associació se n’identifique amb cap.
 
Què és per a l’ARS “fer república”?
Viure dia rere dia amb honestedat i valentia, lluitant per la implantació d’eixos valors. Organitzar conferències, xerrades, accions, perquè el poble conega un estil de vida, una forma de pensar en positiu per la història de la humanitat.
 
Quines activitats duu a terme l’ARS al llarg de l’any?
La nostra modèstia econòmica ens duu a activar la imaginació i la capacitat creativa i de sacrifici dels nostres membres i dels moltíssims simpatitzants que tenim al llarg del País. Amb la premissa de l’altruisme i cap retribució econòmica, convoquem xerrades, presentacions de llibres, projeccions de documentals i col·laborem amb institucions publiques en l’organització d’actes culturals republicans. També donem suport a accions reivindicatives i participem en accions socials i de protesta allà on ens reclamen.
 
"Un dels nostres objectius és procurar un esperit republicà amb visió de futur"


Un objectiu prioritari de l’ARS és la recuperació de la memòria històrica. Per què?
És una de les dues grans raons de la nostra Associació, junt a la de crear un esperit republicà amb visió de futur.
La memòria democràtica és el major valor de què disposem els republicans espanyols i valencians. És la constatació de la lluita i el sacrifici de milers de ciutadans, pels quals ens hem jurat  no tolerar que caiga en l’oblit.
 
Per què penseu que tanta gent va lluitar pels valors republicans i progressistes sabent que això li suposaria presó i/o mort?
Per principis; perquè era gent que entenia una forma de passar per la vida: compromesa, lluitadora, front a les injustícies d’un país ancorat en el passat i en mans de l’església i de l’oligarquia més rància i arcaica. Un poble amb consciència és impossible que romanga quiet i passiu.
 
Quines activitats dutes a terme per l’ARS considereu més destacades?
Fer visible el republicanisme viu en la comarca; totes són vàlides i les considerem positives.
 
On duu a terme l’ARS les seues activitats?
Allà on ens busquen i en qualsevol centre de cultura i coneixement: teatres, universitats, cases de cultura municipals, etc.
 
"Un poble amb consciència és impossible que romanga quiet i passiu"


Quina influència penseu que té en l’àmbit comarcal?
Començàrem discretament i, a poc a poc, va despertant-se una consciència republicana. Nosaltres considerem que és més una carrera de fons, on és més important la qualitat que no pas la quantitat.
 
I entre la gent jove?
És el sector mes curiós, ja que els joves són molt actius i emprenedors i, alhora també, són un col·lectiu desconfiat i exigent. Els rebem sempre amb els braços oberts.
 
Teniu relació amb altres associacions del mateix caràcter que el vostre dins i fora del País Valencià?
Realment, poca, per falta de mitjans. Sabem que existeix tota una xarxa d’entitats republicanes amb les quals podríem interactuar, però no és fàcil contactar amb elles de forma regular per faltar-nos el temps per a dedicar-nos a eixa tasca.
 
Ha augmentat la influència de l’ARS amb el pas del temps?
Ho desconeixem; el que és important és que el poble ens valora i cada vegada ens va donant més suport.
 
Com us va anar quan el PP estava en el poder a Gandia?
No ens va preocupar; continuàrem les nostres activitats de forma lliure i independent.
 
I amb el govern actual?
La sensibilitat és diferent, evidentment.
 
Qui està ara mateix?
El govern actual de Gandia, composat per PSOE i Més Gandia (Compromís, EUPV i ERPV), està molt més pròxim a la sensibilitat republicana, però nosaltres mantenim la nostra independència i línia d’actuació pròpia.
 
Quins són els objectius de l’ARS?
Fer pedagogia republicana amb la mirada posada en el poble. Una lluita sense defallir per a restablir una legalitat republicana justa i recuperar la memòria democràtica del nostre poble.

Pepa Úbeda

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article