Entrevista

Antònia Serra: "Els alumnes de l'Escola sa Ximbomba són la garantia que els cants perduraran"

Música tradicional

Antònia Serra Soler “Mussola” (Sa Pobla, 1945) va aprendre a glossar de ben petita, a casa seva, quan anava a treballar la terra. L’aparició dels tractors va facilitar enormement la vida dels pagesos , però també va destruir bona part del llegat musical que conservaven. Des de finals del 70, la Mussola s’ha interessat en recuperar les glosses mallorquines i fer-les extensiu a totes les persones que s’hi interessen. Una voluntat que ha mantingut inalterable des de fa 22 anys, al capdavant de l’Escola Festa de la Ximbomba de Sa Pobla. Recentment, Antònia Serra ha estat reconeguda amb el Premi Ens a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català. 
 
Com recordeu Sa Pobla durant sa infantesa?
Quan jo anava a treballar al camp, sempre cantava. Formava part de la meva vida. Durant el règim franquista, malauradament, no hi havia cap escola que ensenyés el cant tradicional. En aquell temps, cada feina que es feia a mà tenia una tonada diferent. Gràcies a la feina de l’Escola, hem pogut recuperar vint-i-quatre cançons tradicionals. Segur que n’hi havia moltes més. La mecanització del camp va destruir bona part d’aquest patrimoni.
 
És possible recuperar la glossa com una expressió de cultura i manifestació popular?
És molt difícil –pràcticament diria impossible– recuperar aquelles tonades que ja s’han perdut, i que tornin a cantar-se en el seu context original. La feina de l’Escola és garantir que es preservin aquelles que hem pogut conservar. I per fer-ho, les ensenyem a tothom que ho desitgi, independentment de la seva edat. Tothom pot venir des dels tres o quatre anys, i quedar-s’hi tant temps com desitgi. Tot i que també en sabem, la nostra funció no és ensenyar a improvisar glosses o ara el ball de bot, sinó mantenir el patrimoni que hem heretat.
 
Està garantida la preservació del cant tradicional?
No ens falten alumnes, i això és una immensa sort. Quan comencen els estudis superiors, acostumen a marxar. Tanmateix, ens sentim satisfets si alguns d’ells segueixen cantant les cançons quan fan festes o en la seva vida quotidiana. Hi estiguin més o menys implicats, ells són la garantia que les cançons perduraran.
 
Cada poble té els seus cants característics
Algunes tonades relacionades amb treballs físics, com ara el llaurar o el batre, són compartides en alguns pobles. Tanmateix, els cants viarien lleugerament d’un a l’altre. Tots els pobles tenen les seves singularitats, que depenen dels propis trets de cada municipi. A Sa Pobla, un dels poquíssims pobles de regadiu on se glosa, també tenim cançons sobre plantar arròs o collir mongetes. El punt d’entrada amb la ximbomba també és un tret característic de Sa Pobla.
 
Quin contacte manté amb les entitats del Principat?
Abans de la crisi econòmica, el contacte era major. Veníem molt a Barcelona, ens reuníem sovint amb associacions catalanes. Malauradament, quan manquen els diners, la cultura és el primer àmbit a veure-se’n ressentit. Actualment, visitem sovint Gràcia. L’Antoni Torrents, que hi té molta vinculació gràcies a la divulgació que ha fet dels foguerons de Sa Pobla, ens acompanya sovint. El proper mes tindrem la sort que ens rebin a Reus.  
 
Com vàreu viure el reconeixement del Premi Ens a la Persona de l’Associacionisme Cultural Català?
Va ser una gran alegria. No m’esperava gens rebre aquest reconeixement, doncs no acostumem a rebre premis. Acostumen a rebre guardons les persones que ballen o glossen, però gairebé mai els qui cantem. Estic molt contenta. Ho agraeixo de tot cor. 

Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català han estat possibles gràcies a la implicació de BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes, col·laboradors principals del certamen, i el patrocini de Previsora General, Estrella Damm, Arç Cooperativa i la Fundació Catalunya Cultura.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article