Entrevista

Valentí Serra: “Els gegants aspiren al reconeixement de la UNESCO”

Gegants

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Valentí Serra ha estat escollit recentment president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

Quins reptes afronta al capdavant de Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya?
En primer lloc, la continuïtat de la responsabilitat que comporta estar al capdavant d’aquesta gran unió de colles geganteres de Catalunya. Ho faig amb il·lusió, sabent de ben segur que tot l’equip de treball que forma part de la junta directiva ho farà amb la mateixa il·lusió. Tenim molta feina per fer, la més important, el Congrés Internacional de Gegants i Imatgeria Festiva a la ciutat de Reus del 12 al 15 d’octubre del 2017. Però també aboquem molts esforços a la Fira del Món Geganter a Vacarisses, Ullastrell i Rellinars que celebrarem els dies 7 i 8 d’octubre de 2017, així com donar continuïtat a la Ciutat Gegantera 2018 i altres propostes innovadores per a l’any vinent que anirem perfilant properament.
 
Considera que calen més accions de protecció i projecció d'aquest patrimoni cultural tan important al nostre país?
Sens dubte, qualsevol nova acció és benvinguda per impulsar aquest patrimoni, però som optimistes perquè per fortuna, avui dia ja tenim força patrimoni de la cultura popular protegit. Vol dir que es fa bona feina i que el camí és l’adient.   

I en aquest sentit, les institucions públiques estan a l’altura de les necessitats de la cultura popular?
Fan força feina, però és cert que n’haurien de fer més. Sobretot, escoltar-nos i ajudar les entitats, que són les que més esforços fem per tirar endavant la cultura popular del nostre país.

L’educació i les escoles han de tenir un paper clau per projectar i consolidar aquest patrimoni, més enllà de la feina al carrer que feu les colles?
Totalment d’acord, les escoles han de fer un paper molt important per consolidar i projectar aquest gran patrimoni d’imatgeria festiva que atresora el món dels gegants. De fet, l’Agrupació de Colles Geganteres de Catalunya té una comissió educativa de treball de Gegants, capgrossos i música a l’Escola, en marxa des de fa uns anys. I l’any 2016, al Camp de Tarragona es va presentar la primera territorial a la casa de la Generalitat a Tarragona. Aquest projecte educatiu “Gegants a l’Escola”, ha estat creat per la comissió educativa de l’Agrupació i ja ha obtingut una bona resposta. És més, tenim un document on es recull tot el material de què disposem per a mestres que vulguin treballar en aquesta línia.

També en el sentit d’assegurar el relleu generacional a les colles, cal fer arribar als més petits el món dels gegants perquè hi participin de forma activa?
En l’educació de Gegants a l’Escola és on els cursos de primària i treballs sobre la imatgeria festiva poden assegurar el relleu generacional, i per tant, assegurar la continuïtat del món geganter, capgrossos i música. I a més a més, enriquirà aquestes entitats, claus per a la cohesió de les societats i la vida cultural a les ciutats i viles del país.

Hi ha també una part important de feina d'investigació i documentació d'aquest patrimoni. S'està fent? Es va en la bona línia?
Jo diria que sí. Tenim una bona feina feta amb investigacions, que actualment l’Agrupació conserva als seus arxius, i també a la revista Gegants, que dóna a conèixer moltes de les figures d’imatgeria festiva i històries rellevants del món geganter sovint desconegudes, i també recull tota la documentació de les figures representatives. Anem en la bona línia, però encara hem de fer molta feina!
 
Poden els gegants aspirar a tenir el reconeixement internacional de la UNESCO?
No ho descarto. Diria que si es valora el món dels gegants, d’imatgeria popular i de música festiva, així com el moviment social que hi ha al darrere, hauria de ser reconegut. Els gegants tenen el potencial i els ingredients per tenir el reconeixement de la UNESCO, i sens dubte hem de fer el possible per assolir aquesta fita. Ja tenim alguns reconeixements importants, com ara el Premi Nacional de Cultura Popular i Tradicional que va atorgar la Generalitat l’any 2000, i el gener del 2017 la Generalitat ha declarat d’interès cultural la federació Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya.

Com són les relacions de les colles geganteres amb altres colles d’Europa?
Les relacions amb altres colles són molt bones, i ara que treballem en  el Congrés Internacional de Colles Geganteres, les comunicacions són fantàstiques i la xarxa social que teixim és sòlida.

Gemma Aguilera

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article