Entrevista

Mateu Tres: "La legislació ha de ser ajuda i no ofec de la cultura popular"

Bestiari i Imatgeria

Periodista - Equip de redacció Ens de l'Associacionisme Cultural Català

Diumenge 25 de febrer, l’Assemblea General Extraordinària de l’Agrupació del Bestiari Festiu i Popular de Catalunya va proclamar Mateu Tres per unanimitat com a nou president de l’entitat. Enginyer de professió, ha exercit durant els darrers anys com a vicepresident executiu de l’entitat.

En aquesta entrevista, Tres agraeix el llegat rebut de Sete Udina, l'entrenyable president de l’Agrupació traspassat  fa pocs mesos. Les seves aportacions seran molt valuoses, destaca el seu successor, per seguit treball en la recerca i valoració de la imatgeria festiva. Més enllà dels projectes concrets, Tres també ressalta la necessitat que representants de tot el territori català tinguin una participació activa dins els òrgans de govern de l’Agrupació. 

Quins reptes afronta al capdavant de l'Agrupació del Bestiari Festiu i Popular?
Venim d'una etapa en què hem iniciat projectes de llarg abast, com ara l'organització del Festivitas Bestiarum, la consolidació del Dia Europeu del Bestiari Festiu, l'inici d'un procés de catalogació de les figures... Tot això, a la vegada que hem hagut d'afrontar un trasllat de seu, la incorporació d'una auxiliar administrativa, la necessitat (i la voluntat) de donar serveis a les entitats, de mancomunar i col·lectivitzar iniciatives.
Prenc el lideratge de l'Agrupació en un moment important per a la federació, i això em produeix tant respecte com orgull. Considero que els propers dos anys han de ser una etapa de consolidació del model de federació que estem construint. Però encara hem de fer molta feina. Volem potenciar la presència de l'Agrupació a tot el territori, i que des dels territoris es tingui participació activa dins dels òrgans de govern.
D'alguna manera, la meva trajectòria dins l'Agrupació va començar des del territori. Vaig ser escollit vocal territorial del Baix Llobregat l'any 2011. I pràcticament des d'aleshores i fins a l'actualitat, m'he anat implicant més a fons en diferents activitats i en el dia a dia de la nostra federació, passant per una breu estada com a vocal a la junta directiva de l'Ens de l'Associacionisme Cultural, o assumint la vicepresidència executiva de l'Agrupació en aquest darrer any.

Creu que calen més accions de protecció i projecció d'aquest patrimoni cultural tan important al nostre país?
Necessitem com aigua al mig del desert tota acció que contribueixi a protegir i remarcar el valor que aporta el patrimoni cultural al nostre país. També és essencial qualsevol mesura que doni suport i protegeixi les persones que donen vida a la festa. Sovint ens centrem molt en el valor de les nostres figures de bestiari, però sense un context festiu, sense posar-li cames humanes a les figures, o sense acompanyar-les de música perquè puguin ballar, no són res més que peces de museu.
És allò que ara en diem Patrimoni Immaterial Cultural. Tot allò que no podem palpar i que aporta valor tant en l'àmbit cultural com social. Tant des de l'associacionisme com per part de les institucions hem de procurar preservar i garantir la pervivència d'aquest patrimoni.

I en aquest sentit, les institucions públiques fan prou feina?
Es duen a terme iniciatives que, a parer meu, van pel bon camí. Ara bé, penso que hem de ser capaços de trobar l'equilibri perfecte per tal que la legislació esdevingui una eina d'ajuda i no d'ofec de la cultura popular. No ens podem permetre perdre el capital humà altruista que lidera les associacions de base.

El dia Europeu del Bestiari Festiu és una finestra per projectar i consolidar aquest patrimoni?
Sens dubte. És una eina que, malgrat que pugui semblar de poca utilitat, crea al voltant un munt de sinergies que ens permeten treballar en aquesta línia. Tant pel que fa a la projecció pública del col·lectiu com per la xarxa de treball que es basteix a escala europea. I, sens dubte, la capacitat organitzativa del teixit associatiu i cultural de Catalunya ens situa en una posició de sortida avançada.

Hi ha també una part important de feina d'investigació i documentació d'aquest patrimoni. Es va en la bona línia?
L'any 2015 vam convocar un comitè d'experts per a concretar els criteris de catalogació del bestiari festiu, i vam materialitzar-ne les conclusions en forma de congrés. Durant uns mesos, vam estar treballant en l'elaboració d'una fitxa i en els continguts que s'hi havien de recollir, amb l'assessorament dels responsables de l'Inventari del Patrimoni Etnològic de Catalunya i de la Direcció General. Posteriorment, vam començar a endreçar els continguts que ja teníem i vam fer una primera recollida parcial de dades.
Enguany, hem apostat de nou per potenciar el projecte i pretenem reprendre les tasques de recerca i documentació del bestiari festiu de Catalunya. D'alguna manera, es pretén que aquesta eina, que serà de domini públic, pugui servir per elaborar futurs estudis i que pugui contribuir al fet que el coneixement d'aquest patrimoni pervisqui durant molts anys.

Com valora el llegat que va deixar en Sete Udina, president de l'Agrupació des de l'any 1996 i fins a la seva mort fa uns mesos?
En el terreny personal, d'en Sete en destacaria que era una persona amb una inesgotable energia, que allà on posava la banya, hi bolcava tota la seva passió. Sempre tenia idees i propostes trencadores al cap. Venia del món de la comunicació i va saber organitzar, donar valor i potenciar el col·lectiu del bestiari festiu des del coneixement de la seva professió.
D'ell hem après a destacar els fets diferencials de les figures de bestiari i valorar-los per mitjà de propostes d'activitats temàtiques originals i inèdites. Tenia un coneixement del bestiari festiu impressionant. Però, per damunt de tot, en destacaria la seva aportació entre bambolines: La seva capacitat per aportar el contingut cultural en les propostes d'activitats de l'Agrupació. Sempre sabia com posar de manifest aquells aspectes més rellevants, i de donar-li sentit a les coses. En aquest aspecte, ens ho ha deixat molt difícil als que venim darrere seu.

Gemma Aguilera

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article