Entrevista

Christian Terribas: "Els Premis Carné posen en primer pla la tasca de les associacions"

Nou lliurament de l’Especial Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català, que se celebraran el proper 21 de març a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Amb aquesta sèrie, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol homenatjar la figura d’Antoni Carné, president-fundador de l'entitat, i reflexionar sobre el moment actual del teixit cultural de base

Christian Terribas és natural de Cervera, una ciutat on l'associacionisme cultural té una gran puixança. La seva relació amb la cultura popular troba el seu moment àlgid amb la direcció de la Coral Ginesta de Cervera, cor al qual encara es manté vinculat com a cantaire. Tot i que Terribas exerceix com a director territorial de BBVA Barcelona, ha esdevingut decisiu per impulsar iniciatives de caire popular arreu de la geografia catalana. En aquesta entrevista, reflexiona entorn la responsabilitat del sector privat en la promoció de la cultura de proximitat. 

Recentment hem conegut la renovació de l’acord anual entre BBVA i la Fundació d’Antigues Caixes Catalanes, mitjançant el qual BBVA promourà 40 projectes culturals de proximitat a Catalunya. Quina valoració realitza d’aquest acord?
 
La valoració que en fem per ambdues parts, tant de BBVA com de la FACC, és molt positiva. És el quart any consecutiu en què mantenim aquesta col·laboració que es tradueix en una inversió per part de BBVA de 2,2 milions d’euros. El nostre objectiu és invertir en la societat catalana i per això treballem donant continuïtat a projectes emblemàtics de les obres socials de les antigues caixes, que tenien un gran valor, així com crear-ne de nous. Estem molt satisfets amb el desenvolupament de l’acord i les activitats que se’n deriven. És per això que tot i ser convenis anuals, volem donar-hi continuïtat molt de temps per estendre les accions culturals i socials arreu del país.
 
A més dels projectes vinculats amb les fundacions, des del banc també donem suport a altres projectes culturals de proximitat, que ens permeten promoure la cultura en diferents punts de Catalunya.
 
Més enllà del mecenatge econòmic, BBVA s’implica activament en les propostes que finança perquè siguin més atractives i conegudes.
 
Sí, la implicació de BBVA no és únicament econòmica. Des del banc hi ha un treball estret i intens tant amb la Fundació Antigues Caixes Catalanes com amb la resta de fundacions de les antigues caixes, en la definició de programes, activitats i col·laboracions. Tenim un equip dedicat exclusivament a aquesta coordinació que treballa colze a colze. En aquest treball conjunt es defineix, per exemple, quines accions culturals es duen a terme, on hi ha la necessitat de fer una acció, com es desenvolupa, com comunicar-la o com expandir-la a altres territoris.
 
A més hi ha la implicació personal dels nostres empleats, que col·laboren sovint i viuen les activitats en primera persona, participant-hi activament. De manera que no només s’hi implica el banc com a entitat, sinó també les persones que en formem part.
 
La voluntat de BBVA és impulsar projectes arreu de la geografia catalana, no limitant-se únicament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona.
 
Una de les característiques del model és precisament la seva dispersió al territori català, més enllà dels territoris d’origen de les antigues caixes. En aquest sentit, potser Barcelona i la seva Àrea Metropolitana, en tenir una gran cobertura d’activitat cultural, és on fem, proporcionalment, menys activitat.
 
Com he comentat, a més de les activitats amb les fundacions també donem suport a activitats organitzades amb entitats i associacions de les diferents poblacions de Catalunya. Un exemple en serien iniciatives que hem dut a terme amb el món casteller a Tarragona o el suport a Temps de Flors, a Girona.
 
En els darrers anys, s’ha sospesat la necessitat de crear una Llei del Mecenatge Cultural. Quines característiques genèriques creieu que hauria d’incorporar?
 
Crec que s’han de donar  facilitats perquè hi hagi una major implicació en el foment de la cultura, tant en l’àmbit públic com en el privat. Com a societat hem de conscienciar-nos que és tasca de tots contribuir a activitats d’interès general, com pot ser la cultura.
 
És positiu que es treballi en una llei que fomenti el  mecenatge, no només des de la visió estricta de l’aportació econòmica i del seu impacte fiscal, sinó també de la implicació de tot tipus d’entitats i persones en la promoció de la cultura. 
 
Estic convençut que una societat que dóna suport a la cultura és una societat que treballa per al seu futur. I que està més preparada per donar resposta a nous reptes i nous contextos.
 
 
Quina repercussió creieu que poden tenir els Premis Antoni Carné en el teixit associatiu català?
Els Premis Antoni Carné posen en primer pla i reconeixen públicament la tasca de les associacions i de les persones que les formen. A més de donar a conèixer les activitats de cultura popular, és important posar molt el focus en les persones que formen les associacions, que s’hi dediquen des de la seva passió per la cultura popular més propera. Els premis són un agraïment a tots ells i des de BBVA i la FACC en sentim orgullosos de col·laborar en aquest reconeixement.

ESPECIAL PREMIS ANTONI CARNÉ DE L'ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ
Entrevista a Josep Viana, president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català
Entrevista a Salvador Cardús, sociòleg
Entrevista a Amadeu Carbó, educador social i activista de la cultura popular
Entrevista a Joan Maluquer, president d'Heptàgon
Entrevista a Joan-Ramon Gordo Montraveta, director d'edicions de l'Ens de 
Entrevista a Pere-Joan Pujol, president de XarxAteneu i vicepresident de l' Ens 
Entrevista a Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals
Entrevista a Rosa Maria Provencio, tresorera de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català
Entrevista a Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel
Entrevista a Josep Rafecas, president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya i vicepresident primer de l'Ens
Entrevista a Jordi Busquet, director general de Previsora General


Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català són possibles gràcies a la implicació de BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes, col·laboradors principals del certamen, i el patrocini de Previsora General, Estrella Damm, Arç Cooperativa i Fundació Catalunya Cultura.   


 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article