Entrevista

Josep Rafecas: "Antoni Carné destil·lava vitalitat"

Nou lliurament de l’Especial Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català, que se celebraran el proper 21 de març a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Amb aquesta sèrie, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol homenatjar la figura d’Antoni Carné, president-fundador de l'entitat, i reflexionar sobre el moment actual del teixit cultural de base

Com a president de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, una de les quatre federacions que van constituir l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, Josep Rafecas va mantenir una relació directe amb Antoni Carné. Vinculat a l’Ens des del seu naixement (2005), l’actual vicepresident primer de la confederació cultural és una de les veus més autoritzades per entendre l’evolució de l’associacionisme cultural català durant el segle XXI. Sota la seva presidència, la federació teatral ha obtingut la Creu Sant Jordi. En aquesta entrevista, Rafecas recorda Antoni Carné i destaca la tasca d'assessorament que ha realitzat l'Ens, des del seu naixement, a les federacions que en formen part.

Com a federació fundadora de l’ENS, quina valoració global feu d’aquests onze anys d’existència?
La valoració és totalment positiva. Tant els primers anys que es va iniciar com un complement i ajuda a les Federacions en l’aspecte de la comunicació com més endavant quan va agafar força en l’aspecte representatiu dels diferents moviments associatius del nostre país. Si l’Ens no existís, ens l’hauríem d’inventar novament. Necessitem un referent comú que tingui la possibilitat d’aglutinar esforços i compartir il·lusions i projectes diversos, que dins de l’Ens esdevenen comuns.

Ja sé que la meva percepció pot no ser del tot objectiva, ja que he format part del projecte des del seu començament. Però suposo que  això em permet  veure les coses molt més des de dins. I tot i que en alguns moments no s’ha aconseguit el que es pretenia, o no hem sabut estar a l’alçada dels esdeveniments, estic cofoi d’ haver-hi estat a l’inici, de treballar per la seva continuitat i de ser-hi encara ara de forma activa.
 
Com a membre de la Junta vàreu compartir tots aquests anys amb l’Antoni Carné. Quin record i valoració en feu?
El Toni era una persona que destil·lava vitalitat, que l’encomanava als del seu entorn. Creia en allò que pensava, estimava allò que feia i lluitava amb totes les seves forces per aconseguir els seus objectius. Tenaç, lluitador incansable, fins i tot tossut, amic dels seus col.laboradors, feia fàcils les coses difícils, anant sempre al davant, estirant el carro sense defallir. Sincer, clar i explícit, anava sempre de cara tant a l’hora d’exposar les seves idees com a l’hora de fer-les realitat.

La seva estimació per l’associacionisme i cap a tot el que respirava país i llibertat el feia a la vegada admirat i estimat per part dels que compartim aquestes mateixes il·lusions, que busquem aquests mateixos objectius i creiem en els mateixos ideals. Si l’Ens és el que és,  ho deu en gran part a la seva tasca, enfortint els seus fonaments, sense autocomplaença, buscant sempre nous camins, cercant nous ideals per aconseguir ser millors i arribar més enllà.

Era un líder. I com a tal el nostre més volgut reconeixement.
 
Des de la perspectiva de la vostra Federació (FGATC) quina repercusió hi ha tingut l’ENS?
Seguint el paral.lelisme del mateix funcionament de l’Ens, la Federació ha utilitzat, des del començament, els seus serveis periodístics en el camp de la comunicació, aconseguint un salt qualitatiu important en la difusió de les activitats que hem dut a terme. També desprès, quan l’Ens ha esdevingut un referent en el nostre mon associatiu, ens hem sentit representats, involucrats i partíceps d’aquest lideratge, sense trobar-nos mai incòmodes en aquesta pertinença.

És bo tenir un referent i en l’Ens l’hi tenim. És bo tenir un suport i en l’Ens l’hi trobem. És bo sentir-se acompanyat i dins de l’Ens ens hi sentim. És bo treballar colze a colze amb els què tenim un mateix ideal i l’Ens ho fa possible.
 
Quines han estat les aportacions més destacades de l’ENS vers la cultura popular i l’associacionisme?
Sé que em repeteixo, però l’objectiu de l’Ens en si mateix ja comporta una millora important en la Cultura Popular i l’Associacionisme. En primer lloc, obrir-nos a l’exterior, donar-nos a conèixer a la societat en general. Som gent que acostumem a treballar molt i a vendre’ns poc i malament. L’Ens ha ajudat a millorar aquest aspecte, ha ajudat a fer-nos més visibles. Fins i tot ara en l’àmbit internacional. Però també ha estat un aglutinador de portes endins. A l’hora de treballar ens fa sentir més acompanyats, més prop de la gent que té els mateixos ideals que nosaltres. Ha fet augmentar la nostra autoestima en sentir-nos més valorats en allò que fem.
 
Quina repercussió creieu que poden tenir els Premis Antoni Carné en el teixit associatiu català?
Dins aquesta mateixa idea de difusió de la nostra realitat i de la seva valoració, els Premis Antoni Carné  poden esdevenir un punt d’inflexió, a la vegada que de reconeixement per al nostre món associatiu.

Crec que hem de ser nosaltres, els que hi creiem,  els primers que hem de valorar aquests premis, deixant de banda tontes rivaliats que podrien generar, per fer-los realment importants i significatius per al nostre col·lectiu.

De ben segur que serà així.

ESPECIAL PREMIS ANTONI CARNÉ DE L'ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ
Entrevista a Josep Viana, president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català
Entrevista a Salvador Cardús, sociòleg
Entrevista a Amadeu Carbó, educador social i activista de la cultura popular
Entrevista a Joan Maluquer, president d'Heptàgon
Entrevista a Joan-Ramon Gordo Montraveta, director d'edicions de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català
Entrevista a Pere-Joan Pujol, president de XarxAteneu i vicepresident Ens de l'Associacionisme Cultural Català
Entrevista a Lluís Puig, director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals
Entrevista a Rosa Maria Provencio, tresorera de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català
Entrevista a Pere Baltà, president de la Fundació Paco Candel


 
Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català són possibles gràcies a la implicació de BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes, col·laboradors principals del certamen, i el patrocini de Previsora General, Estrella Damm, Arç Cooperativa i Fundació Catalunya Cultura.   
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article