Entrevista

Amadeu Carbó: “Antoni Carné era una persona capaç de canviar l’entorn”

Nova entrega de l’Especial Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català, que se celebraran el proper 21 de març a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Amb aquesta sèrie, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol homenatjar la figura d’Antoni Carné, president-fundador de l'entitat, i reflexionar sobre el moment actual del teixit cultural de base. 

Si existís un currículum de cultura popular, Amadeu Carbó seria una de les persones que podrien presentar un full de serveis més extens i ric. Entre altres càrrecs, ha estat redactor de la revista Gegants, membre del Pla Estratègic de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona i president de l’Associació Cultural Joan Amades. Més enllà de les responsabilitats orgàniques que ha ocupat, Carbó publica interessantíssims articles d’opinió sobre la cultura popular catalana.
 
Juntament amb Jesús Ventura, dirigeix el programa radiofònic Fes ta Festa (festafesta.net), que difon elements poc coneguts del folklore català. La darrera publicació de Carbó, Celebrem el Nadal, demostra aquesta voluntat per difondre el simbolisme que s’amaga rere algunes de les tradicions més arrelades.
 
 
Quan va morir Antoni Carné, vau escriure un article molt emotiu en record seu. Com recordeu la seva figura?
 
És un record entranyable, intens i encara amb tristor. L’Antoni Carné era tot un personatge, és d’aquelles persones que les recordes com a molt potents. Jo valoro molt aquelles persones valentes, crítiques, i capaces de canviar l’entorn, constructives i que s’hi posen i s’arremanguen i l’Antoni reunia totes aquestes característiques. Un patriota sense esquerdes que sabia molt bé que volia pel nostre país. I sobretot per mi l’Antoni és la visualització d’un associacionisme modern pel segle XXI.
 
Quins reptes creu que ha d’afrontar l’associacionisme cultural català?
 
Primerament, tenir una visió més objectiva i transversal del que som col·lectivament. Massa vegades tenim una visió reduïda, petita del que som i només veiem el sector o l’àmbit on treballem. Perdem de vista la potencialitat de l’associacionisme cultural que és immensament ric, vertebrador i organitzat. Hem de desempallegar-nos de les actituds clientelars que hem exercit massa sovint davant dels poders públics. Moltes vegades, la dependència enfront una subvenció ha fet molt mal. El gran repte és avançar-nos amb propostes sòlides i sobretot tenir la capacitat d’autogestionar-nos, optimitzar els recursos, els coneixements i les habilitats que tenim tots plegats.  Es tracta de fer una cosa que ja fem: donar valor afegit a la societat a partir de les nostres activitats i que ens ho creguem de debò. Per tirar endavant ens ho hem de creure; llavors serem (som) imparables.

 
Com a folklorista, haureu viscut moltes vegades el debat entre tradició i modernitat en les expressions de cultura popular. Què n’opineu d’aquesta controvèrsia?
 
Fa anys que per mi no existeix aquesta controvèrsia, de fet és un debat caduc. Per mi no hi ha expressió cultural més contemporània i moderna que les tradicionals. A vegades confonem modernitat i moda. La moda és efímera i desapareix, i si no ho fa es converteix en tradicional... Algú s’atreveix a dir que aixecar castells, la Patum, baixar falles, o el cant de la sibil·la no és modern?

 
Quina repercussió creieu que poden tenir els Premis Antoni Carné pel teixit associatiu català?
 
És encara molt d’hora per fer una valoració del possible impacte, que auguro positiu. Penso que el fet que uns premis duguin el nom de l’Antoni Carné ja obliguen d’entrada a ser uns premis molt honestos i que han de defugir «el quedar bé». La millor manera d’honorar la figura de l’Antoni és que aquests premis s'atorguin posant en la balança els valors que transmet, el compromís i la qualitat de les propostes premiades.


ESPECIAL PREMIS ANTONI CARNÉ DE L'ASSOCIACIONISME CULTURAL CATALÀ

Entrevista a Josep Viana, president de l'Ens de l'Associacionisme Cultural Català
Entrevista a Salvador Cardús, sociòlegEls Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català són possibles gràcies a la implicació de BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes, col·laboradors principals del certamen, i el patrocini de Previsora General, Estrella Damm, Arç Cooperativa i Fundació Catalunya Cultura 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article