Entrevista

Josep Viana: "Els Premis Antoni Carné reconeixeran l'associacionisme català"

Primera entrega de l’Especial Premis Antoni Carné de l’Associacionisme Cultural Català, que se celebraran el proper 21 de març a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm. Amb aquesta sèrie, l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català vol homenatjar la figura d’Antoni Carné, president-fundador de la nostra entitat, i reflexionar sobre el moment actual del teixit cultural de base. 


Josep Viana Crespo fou la persona escollida, en l’Assemblea General celebrada el 10 de març de 2015, per succeir Antoni Carné en la presidència de l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català. Prèviament, Viana havia demostrat el seu compromís amb l’associacionisme cultural com a fundador i president de l’Agrupació Musical de Cerdanyola del Vallès i vicepresident primer de la Federació Catalana de Societats Musical.
 
Com a secretari de l’ENS, al qual ha viscut involucrat des del seu naixement (2005), Viana va treballar molt intensament amb Antoni Carné. Actualment, vetlla per l’èxit de les iniciatives impulsades per les 28 federacions que constitueixen l’ENS. Una de les línies estratègiques que s’ha marcat la seva presidència és l’estudi i propagació del Patrimoni Cultural Immaterial Català. En aquesta entrevista, Viana destaca la importància de la creació dels Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català. Si són un èxit de convocatòria, reflexiona, l’associacionisme cultural en sortirà molt reforçat.
 
Vàreu treballar colze a colze amb l’Antoni Carné.
Efectivament. En primer lloc, treballar amb ell era aprendre constantment. Tenia intuïció, imaginació i competència, tres valors molt importants en tota activitat i especialment en la cultural. Al mateix temps, era ferm en les seves opinions, a voltes massa ferm. No vull dir que no era receptiu a altres criteris, però sí que tenia molta tenacitat en els seus plantejaments. També hi ha un aspecte positiu en tot això. Per exemple, no amagava les idees, les defensava i les compartia amb tots. L’Antoni era una persona singular, un gran activista i dinamitzador cultural que va fer molt bona feina per a la cultura popular del país. 
 
L'associacionisme cultural català s'ha mantingut com una excel·lent escola de ciutadania

Com valoreu el moment actual de l’associacionisme i la cultura popular catalana?
El moment és positiu i important. Positiu perquè gràcies a organitzacions com l’ENS i d’altres, juntament amb les administracions, s’ha recuperat la percepció, en bona part de la societat catalana, que l’associacionisme i la cultura popular tenen qualitat, ens toca molt de prop, ens ve de lluny i ens identifica com a col·lectiu. Així, mai com ara hi ha hagut tantes organitzacions de l’àmbit cultural, amb tantes persones implicades i amb tants projectes innovadors.
Tot això,  juntament amb un sentit inclusiu i transversal que identifica a l’associacionisme cultural, esdevé molt important en el temps que estem vivint. En un temps de canvis i decisions que ens afectaran a tots i que, sovint, cerquen referents i respostes en l’associacionisme, un àmbit amb molts anys d’existència i amb molta experiència acumulada.  En conseqüència, crec que el moment és molt important i ens convoca a prendre compromís en tot allò que ens afecti com a societat a la qual estem lligats directament i col·lectiva.
 
Què significa, per l’ENS, ser una ONG acreditada per la UNESCO?
La incorporació de l’Ens com a entitat acreditada per la UNESCO en la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat (PCI), ha estat un fet qualitatiu de primer ordre. Ho dic amb tota la humilitat del món, però també amb tot  l’orgull de presidir una organització que s’adreça a moltes persones, treballa en l’associacionisme cultural i està enormement sensibilitzada pel nostre PCI, la seva conservació, la seva recreació i la seva difusió. Hem de veure el PCI com un gran valor cultural de tots i totes, estem o no estem en l’àmbit de la cultura. L’ENS s’està esforçant a difondre els conceptes i les virtuts culturals, socials i de sostenibilitat que determina la Convenció del PCI de la UNESCO. Tot plegat ens reportarà coneixement, autoestima i també un aspecte molt important en la societat actual, que és que el PCI és un referent internacional de cultura, valoració i respecte per les manifestacions que es desenvolupen amb aquesta consideració de patrimoni. I això atrau moltes persones sensibles que valoren molt positivament totes aquestes dinàmiques, amb unes repercussions econòmiques, culturals i d’opinió, molt interessants per al nostre país.
 
En un temps de canvis com l'actual, l'associacionisme ens aporta referents

Quina repercussió creieu que poden tenir els Premis Antoni Carné pel teixit associatiu català?
Deixeu-me expressar, en primer lloc, les raons que motiven a l’ENS en organitzar aquests Premis. Per començar, volem honorar la memòria del que fou el fundador i primer president de l’Ens, com a reconeixement al gran dinamitzador cultural i treballador vers l’associacionisme i la cultura popular de Catalunya.
Seguidament, volem visualitzar que a Catalunya, l’associacionisme cultural és un model molt genuí: una escola de ciutadania, on la convivència, la llibertat, la inclusió i la solidaritat han estat uns valors permanents i lloables. En conseqüència, valorar a milers de persones i d’entitats que hi dediquen hores, esforços i il·lusions en treballar en multituds d’activitats diferents i que conformen un teixit associatiu imprescindible en una societat com la nostra, plena d’emprenedoria cultural que mira amb respecte les tradicions i al nostre passat però que vol projectar-se amb innovació i empenta cap al futur. 
Així doncs, volem visualitzar, homenatjar i reconèixer a persones, entitats i també als mitjans de comunicació que difonen tots aquests valors, que formen part d’aquestes raons que motiven els Premis  que ha instaurat l’Ens.

Quina ha estat de moment la recepció dels Premis i quina se n'espera?
Respecte les repercussions que poden tenir els Premis, modestament creiem que poden ser molt importants. De ben segur que hi ha moltes persones, entitats i mitjans mereixedores del Premi, però el fet simbòlic que determinada persona, entitat o mitjà sigui guardonat, donarà referència de la bona feina feta i de la cerca de l’excel·lència que cal promoure en totes les nostres activitats i que han aconseguit uns guardonats.  La difusió dels premiats, de les seves metodologies i del perquè de tot plegat, pot ajudar a altres a superar-se i aprendre d’aquests referents. També els Premis col·laboraran intensament  en el coneixement de l’associacionisme i de la cultura popular de Catalunya, així com de l’enorme qualitat de les persones, les entitats i els professionals que hi col·laboren o treballen en aquest àmbit.

Deixeu-me acabar agraint molt sincerament als nostres companys de viatge en aquests Premis. Em refereixo al BBVA CX  i la Fundació Antigues Caixes Catalanes sense els quals no hagués estat possible aquest projecte. També vull donar les gràcies a Previsora General, MútuaCat i Arç, entitats mutualistes que de seguida van creure en la nostra proposta i que col·laboren amb nosaltres. I també a les administracions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Barcelona que també hi col·laboren en aquest projecte i d’altres que tenim en marxa. Gràcies a tots.

Gràcies a tota la Junta Directiva de l’Ens i als assessors de la mateixa. L’equip i el treball coordinat és molt valuós. Això, supera tot tipus d’individualitat. 

I gràcies, també, als que encara no estan, però que hi estaran. Segur. La Cultura, mantinguda i transmesa per les persones, us ho agraeix. Els Premis Antoni Carné de l'Associacionisme Cultural Català són possibles gràcies a la implicació de BBVA CX i Fundació Antigues Caixes Catalanes, col·laboradors principals del certamen, i el patrocini de Previsora General, Estrella Damm, Arç Cooperativa i Fundació Catalunya Cultura. 
 

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article